שתף קטע נבחר

תקציב 2015: יוטל מס על בתי החולים הפרטיים

המס על המערכת הפרטית יחול על בתיה"ח הפרטיים על גידול בפעילות. משרד הבריאות יקבל תוספת תקציב של 3.176 מיליארד שקל,. "זו התוספת השנייה בגודלה אחרי מערכת הביטחון", אומרת שרת הבריאות יעל גרמן

בריאות עולה כסף: 350 מיליון שקל לקיצור תורים, מס על פעילות הרפואה הפרטית, 40 מיליון שקל לשיפוץ מוסדות פסיכיאטריים ו-10 מיליון שקל לתוכנית לאומית לטיפול בשבץ מוחי. ממשלת ישראל אישרה את תקציב המדינה לשנת 2015, אבל מה מהכסף יגיע לבריאות שלנו?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

משרד הבריאות יקבל תוספת תקציב של 3.176 מיליארד שקל, אך רובו של הכסף הוא עדכון אוטומטי של התקציב שגדל לפי מדדים שונים, כמו המדד הדמוגרפי ומדד יוקר הבריאות. "זו התוספת השנייה בגודלה אחרי מערכת הביטחון, והיא מדגישה את החשיבות הגדולה של מערכת הבריאות", אמרה שרת הבריאות יעל גרמן, שעיקר גאוותה הוא מאות המיליונים שיגיעו במסגרת מסקנות הוועדה שהיא ישבה בראשה.

 

עוד חדשות בריאות

בלעדי: הישראלי שהיה שותף לזוכה פרס נובל לרפואה

התרופות שנותנות תקווה למחלה של אשת הנשיא

חלית בשפעת בחורף שעבר? כנראה שתחלו שוב

 

ועדת גרמן, שסיימה את עבודתה לפני כארבעה חודשים, החליטה להוסיף מאות מיליוני שקלים לקיצור תורים במערכת הבריאות הציבורית. בשנה הקרובה יתווספו 350 מיליון שקל לתקציב, וב-2016 הסכום צפוי לגדול ל-700 מיליון לכל שנה. בשנה הקרובה אמור להגיע גם סכום של 300 מיליון שקל באופן חד פעמי. כל הכסף הזה מיועד לקיצור תורים בבתי החולים הציבוריים על ידי שיפוץ חדרי ניתוח, הכשרת אחיות חדרי ניתוח ופעולות נוספות שטרם הוחלט עליהן.

 

הכסף יעבור לקופות חולים, שישלמו לבתי החולים בהתחשבנות נפרדת מחוץ לפעילות הרגילה, אבל במשרד הבריאות עדיין מגבשים את מודל העבודה ובוחנים בימים אלו את רשימת הניתוחים שצריך לקצר. בנוסף, הכסף ישמש גם למימון פול-טיימרים, רופאים שיעבדו אך ורק במערכת הציבורית ויוותרו על פרקטיקה פרטית.

 

הנושא עדיין נמצא בעבודה, אך מסתמן שהרופאים שישתתפו במודל יגיעו מתחומי המיון, הטראומה והכירורגיה. בישראל ישנם רק עשרה מומחים לטראומה, ומשרד הבריאות בשיתוף ההסתדרות הרפואית יקצה עשרה מומחים נוספים.

 

מס על מערכת הבריאות הפרטית

פעולה משמעותית נוספת שתתבצע היא הטלת מס על המערכת הפרטית. כיום בתי החולים הציבוריים עובדים עם רצפות ותקרות שימוש, כלומר, יש להם מינימום פעילות שהם חייבים לבצע ומקסימום פעילות, שאם הם עוברים אותה הם מקבלים תשלום מופחת. בניגוד אליהם, על בתי החולים הפרטיים אין שום הגבלה, ואילו החל מהשנה הקרובה יוטל מס בשיעור של 30 עד 67 אחוז על גידול בפעילות, תלוי בהיקף הגידול.

 

"הרפואה הציבורית מתחרה עם ידיים קשורות מול הרפואה הפרטית שפועלת בצורה חופשית. אנחנו מוסיפים משאבים לרפואה הציבורית וגם נוסיף מגבלות על הפרטית", הסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק. בתגובה לכך, בית החולים הפרטי אסותא פנה בתחילת השבוע לרופאיו והסביר להם שייאלץ לקצץ במשכורותיהם, ואף ביקש מהם להיאבק בהחלטה.

 

בנוסף, מאה מיליון שקל לצמצום פערים בבריאות, למשל, המדינה תשקיע בקידום בריאות ובמניעת עישון לאוכלוסיה הערבית ותפתח תשתיות בפריפריה, זאת על מנת לגשר על פערים בריאותיים וחברתיים. בפריפריה תוחלת החיים היא יותר קצרה, התושבים חולים יותר, וסובלים מבעיות נגישות לשירותי בריאות.

 

40 מיליון שקל יוקדשו לשדרוג מוסדות פסיכיאטריים. התנאים הקשים בבית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל כבר נחשפו בעבר, אבל מצוקת התשתיות הקשה במוסדות הפסיכיאטריים מקשה מאד על איכות החיים של המטופלים. הכסף לא יוכל לשמש לשיפוץ כולל ולהפיכת בתי החולים הללו למודרניים, אבל הוא מיועד לשיפוצים מסוימים כדי לשפר את הרמה עבור החולים.

 

 

הופכים את נושא השבץ המוחי לעדיפות לאומית

תוספת חשובה נוספת היא בנושא השבץ המוחי. בחודש ינואר האחרון פורסם ב-ynet שהטיפול בשבץ מוחי בישראל הוא איטי מדי ולחולים נגרם לעתים נזק בלתי הפיך. כעת החליטו במשרד הבריאות להפוך את נושא השבץ המוחי לנושא בעדיפות לאומית, והקצו לו 10 מיליון שקל.

 

"בנושא השבץ יש פערים ואנחנו צריכים לבנות תוכנית לאומית. ברור לנו שאנחנו נותנים מענה טוב מאד לחולי לב אבל לא כך בשבץ מוחי, ולכן החלטנו לתת לו עדיפות לאומית. אנחנו עובדים על סדרה שלמה של צעדים, החל מלהסביר לציבור מהם הסימנים לשבץ, נכשיר אנשים ייעודיים לטיפול, נקצה מיטות למרכזי העל למאושפזי שבץ, ונעשה הכל כדי לקדם את הנושא", מסביר פרופ' אפק.

 

תוספות תקציביות משמעותיות נוספות הן 300 מיליון שקל להרחבת סל הבריאות, 145 מיליון שקל לתקציב שמשרד הבריאות מוציא על שירות וטיפול בציבור, 285 מיליון שקל ליישום הרפורמה בבריאות הנפש, ו-18 מיליון שקל לתוכנית הלאומית למניעת אובדנות.

 

בתקופה האחרונה ניהל משרד הבריאות משא ומתן קשה מול משרד האוצר על התקציב, אך בסופו של דבר פרופ' אפק מסביר שהוא מצא באוצר אנשים שמערכת הבריאות חשובה להם. עם זאת, עדיין לא נמצא פתרון למשבר התקציבי שפוגע בשלב זה בפעילות בתי החולים, שנגרם מכיוון שתקציב הקניות לשנת 2014 כבר הסתיים, ועדיין לא ברור כיצד הם יצליחו לפעול עד סוף דצמבר.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מס על מערכת הבריאות הפרטית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים