שתף קטע נבחר

אירופה בוחנת: איסור כניסה למתנחלים שהואשמו בפשעים

בניסיון ללחוץ על ישראל להפסיק לבנות מעבר לקו הירוק, שוקלים באיחוד האירופי שורת צעדים - בהם גיבוש "רשימה שחורה" של מתנחלים שהואשמו בפשעים. המהלך בשלבים ראשוניים, אכיפתו תהיה בעייתית, אבל הדיפלומטים מסבירים: "זה ישלח מסר חזק שאנחנו לא משחקים משחקים"

גורמים אירופים מחפשים דרכים חדשות ללחוץ על ישראל להפסיק את הבנייה מעבר לקו הירוק. כך טוענים דיפלומטים מהיבשת, שחשפו את אחת היוזמות שמקודמות עתה באיחוד האירופי: לטענתם, בארגון בוחנים את האפשרות למנוע ממתנחלים שהואשמו בפשעים להיכנס לשטח 28 המדינות החברות. כמו כן, עשויים באירופה "לבחון מחדש בקפידה" הסכמי סחר. עם זאת, הרגיעו הגורמים, אין שום כוונה להטיל סנקציות על ישראל על רקע הבנייה מעבר לקו הירוק.

 

"איש לא מדבר על הטלת עיצומים בתחום הסחר על ישראל", אמר שגריר אחת ממדינות אירופה לישראל. "אבל יש מידה גבוהה מאוד של תסכול, ועומדים לרשותנו כלים רבים  שיכולים להבהיר את התסכול הזה". עוד דיפלומט בכיר הצהיר כי "הסבלנות האירופית נשחקת", והוסיף כי הלך הרוחות הפוליטי משתנה. אחד הביטויים האחרונים לכך הוא הצהרת ממשלת שבדיה החדשה על כוונתה להכיר במדינה פלסטינית.

 

המסגד שהוצת בכפר עקרבא. המואשמים לא ייכנסו לאירופה? ()
המסגד שהוצת בכפר עקרבא. המואשמים לא ייכנסו לאירופה?

אחד הצעדים שנשקלים עתה במועצה האירופית הוא גיבוש רשימה של מתנחלים שהואשמו או הורשעו בפשעים ולאסור עליהם להיכנס לשטח האיחוד האירופי. "עבודת הניירת כבר נעשתה אבל המהלך מוקפא עתה", סיפר הגורם הרשמי על התקדמות היוזמה. "למעשה מדובר ברשימה שחורה של מתנחלים אלימים שהואשמו או הורשעו בפשעים. זה ימנע מהם לנסוע לאירופה".

 

הוא הודה כי מהלך שכזה, אם ייצא לפועל, עתיד להשפיע על כ-100 עד 200 איש, וכי אכיפת איסור הנסיעה הזה צפויה להיות מורכבת למדי, שכן לא מן הנמנע שלפחות לכמה מ"המוחרמים" יש גם דרכונים אירופיים. עם זאת, הוא הבהיר כי "זה ישלח מסר חזק כי האיחוד האירופי לא משחק משחקים".

 

סנקציות לא יהיו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סנקציות לא יהיו(צילום: AFP)

האירופים אמרו כי הלחץ יתבסס על אכיפה מדוקדקת של סעיף 83 בהסכם בין האיחוד לישראל מ-1995, אז נכתב כי הוא מתייחס רק "לשטח מדינת ישראל". לפי הגורם האירופי, הדבר העלה שאלות כיצד לדון למשל עם בנקים ישראלים שלהם סניפים מעבר לקו הירוק, אזור שעל פי האירופים אינו חלק משטח ישראל. "אני לא אומר שיש להפסיק לדון עם בנקים ישראלים, אבל זה נושא שעלה ושיש לבחון אותו בפרוטרוט", אמר השגריר.  

 

"ישראל מאבדת את התמיכה הבריטית"

דברי הגורמים האירופיים נאמרו פחות מיממה אחרי עוד מכה שספגה מדיניות החוץ הישראלית - הפרלמנט הבריטי הצביע ברוב של 274 תומכים לעומת 12 מתנגדים להכיר במדינה פלסטינית. לאחר ההצבעה הסמלית הזהיר דיפלומט בריטי בכיר מהשלכותיה. לדבריו, המדיניות הממשלה הבריטית כלפי ישראל אמנם לא תשתנה בעקבות ההצבעה, אולם אנחנו מודאגים מהמגמה האנטי ישראלית בארצנו. ההצבעה לא מחייבת, אך ישראל מאבדת את התמיכה".

אירופה תאסור כניסת "מתנחלים אלימים"? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אירופה תאסור כניסת "מתנחלים אלימים"?(צילום: AFP)

הדיפלומט מזהיר כי דעת הקהל בבריטניה הופכת ליותר ויותר אנטי ישראלית ומונה שלוש סיבות: מבצע צוק איתן, חוסר ההתקדמות במשא ומתן עם הרשות והבנייה בהתנחלויות. "האווירה בבריטניה משתנה נגד ישראל, וזה צריך להדאיג את ישראל. זה קרה בגלל עזה, ויש גם תסכול רב בציבור הבריטי בגלל חוסר התהליך המדיני. ישראל והישראלים צריכים לדאוג ממה שקורה בדעת הקהל בבריטניה ובפרלמנט. הבריטים לא מצליחים לקבל יותר את המדיניות הישראלית".

 

שגריר בריטניה בישראל, מתיו גולד, הבהיר היום כי הממשלה במדינתו מאמינה שהאפשרות היחידה לעתיד עבור ישראלים ופלסטינים היא יצירת מדינה פלסטינית השוכנת בשלום לצידה של ישראל. "אמרנו מזמן שנכיר במדינה פלסטינית בעיתוי הנכון ביותר מבחינת תהליך השלום. אנחנו ממשיכים להאמין כי משא ומתן לעבר פתרון של שתי מדינות הוא הדרך הטובה ביותר לשלום ונמשיך לפעול בכיוון הזה", אמר גולד.

 

עם זאת, גולד הביע דאגה משינוי דעת הקהל באנגליה ומחוצה לה כלפי ישראל. "ישראל איבדה תמיכה אחרי מבצע 'צוק איתן' ואחרי ההודעות על הבנייה בהתנחלויות. ההצבעה בפרלמנט היא סימן שאליו נושבת הרוח ללא התקדמות לעבר שלום".

 

צרפת: הגיוני שנכיר במדינה פלסטינית

בתוך כך, שר החוץ של צרפת לורן פביוס אמר היום כי ארצו צריכה להכיר במדינה פלסטינית, רק אם הדבר יסייע בהשגת שלום ולא כמחווה סמלית. פביוס אמר עוד כי אם המגעים בין הפלסטינים לישראל ייכשלו, פריז "לא תתנער מאחריותה", אלא תכיר במדינה הפלסטינית.

 

"מהרגע שבו אנחנו אומרים שיש שתי מדינות, תהיה הכרה במדינה פלסטינית",

אמר שר החוץ הצרפתי בתשובה לשאלה בפרלמנט בפריז. "זה המובן מאליו, ההגיוני. השאלה היחידה היא איך עושים את זה בדרך היעילה ביותר. מה שאנחנו רוצים זה לא משהו סמלי, אלא משהו שיוכל להיות שימושי לשלום".

 

פביוס אמר עוד כי "עד כה הרעיון הרווח היה שההכרה צריכה להיות מקושר למשא ומתן, אבל אם המשא ומתן לא יכול להוביל להסכם צרפת תצטרך באופן טבעי לקחת על עצמה את אחריותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הצלה יו"ש
עימותים ביצהר. ארכיון
צילום: הצלה יו"ש
מומלצים