שתף קטע נבחר

מחקר: אחד מכל 3 סובל מהתעמרות בעבודה

למעלה ממיליון עובדים בישראל סובלים מיחס מזלזל והשפלות מצד מנהלים ואף כפיפים להם. על פי החוקרים, תופעה זו פוגעת גם בארגונים, שכן עובדים הסובלים ממנה מגלים יותר התנהגויות שליליות, מאיחורים ועד למעשים פליליים. שוחחנו באולפן עם אחד החוקרים ועם עובדת שסיפרה על המלכוד והחוויות הקשות שעברה

אחד מכל שלושה עובדים בשוק העבודה הישראלי סובלים מהתעמרות במקום העבודה כך עולה ממחקר חדש שערכו פרופ' סיביל היילבורן, דיקנית בית הספר לחברה ורוח במכללה האקדמית כנרת וד"ר יריב איצקוביץ, מרצה במכללה ומומחה בהתנהגות לא ראויה בארגונים.

 

 

המחקר, שנערך בחודשים מאי-אוגוסט 2014 באמצעות שאלונים בקרב 700 משיבים, מגלה כי כ-30% מהעובדים והעובדות חווים מהתעמרות בתדירות כזו או אחרת במקום עבודתם. מדובר ביותר ממיליון עובדים במשק, כאשר כ-%5 העידו על הצקה קשה על בסיס יומיומי, כלומר כ-200 אלף עובדים.

 

בין התופעות עליהם דיווחו העובדים העובדים כלולים יחס מתנשא או מזלזל, הערות משפילות, התעלמות על בסיס מקצועי ואישי, פניות לא ראויות על נושאים אישיים ובניגוד לרצונם ופקפוק בשיקול דעתם בתחום התמחותם.

 

ברוב המכריע של המקרים הפוגעים הם מנהלים או עובדים הנמצאים בדרגה גבוהה מזו של העובד הנפגע עם 73% מהמקרים. עם זאת מתברר כי התנהגויות פוגעניות מגיעות גם מצדם של עמיתים ואף כפיפים הנמצאים בדרגה נמוכה יותר בהיררכיה הארגונית - עם 19% ו-8% מהמקרים בהתאמה.

 

עובדי קבלן סובלים יותר

עוד מגלה המחקר, כי תופעת ההתעמרות נמצאת במגמת עלייה וחוצה ארגונים, כאשר ניתן למצוא אותה במגזר הפרטי והציבורי, מארגונים גדולים המעסיקים מאות עובדים ועד למקומות עבודה קטנים. בתוך כך, מצבם של עובדי הקבלן חמור בהרבה גם במקרה זה - כ-45% מקרב עובדי הקבלן דיווחו על התעמרות, לעומת 28.5% מהעובדים המועסקים בהעסקה ישירה.

 

העובדים המתמודדים עם תופעות של התעמרות משלמים מחיר נפשי גבוה המתבטא בחשש מפני עתידם התעסוקתי. על פי המחקר, 19.6% מבין העובדים הסובלים הצקות, השפלה וזלזול באופן עקבי, חושבים שהם עלולים לאבד את עבודתם - כמעט פי 7 מעובדים שלא חווים תופעות דומות (2.9%).

 

דבר זה פוגע בסופו של דבר גם בארגונים עצמם. על פי החוקרים, תחושות חוסר ביטחון אלו מעודדות שורה ארוכה של התנהגויות שליליות מצד העובדים, מאיחורים ועד להתנהגויות פליליות של ממש. כך למשל, 13% נוטלים הפסקות ארוכות יותר ושיעור דומה מאחרים ללא רשות לעבודה, לעומת 6.5% ו-4.9% בהתאמה מקרב העובדים שאינם סובלים מהתעמרות.  

 

בנוסף, 6.2% מאריכים את שעות העבודה במכוון כדי לקבל תשלום על שעות נוספות לעומת 2.9% מקרב שאר העובדים. עוד עולה, כי 6.7% אף נוטלים ציוד ללא רשות, 4.9% מזייפים קבלות כדי לקבל החזר גבוה יותר בתדירות של לפחות פעם בחודש, ו-2.8% אף צרכו אלכוהול וסמים במהלך יום העבודה לפחות פעם בחודש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים