שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    מרק לארוחת ערב: 5 מתכונים קלים

    אין מנחם יותר ממנו: חמישיית מתכונים של מרק לליל חורפי - עדשים כתומות בסגנון עיראקי, מרק סלק, פטריות וגריסים, עגבניות ואורז וגם מרק העוף הפשוט והמנצח של סבתא נעמי שכולו שיר הלל לחלקי העופות הזולים שכבר שכחנו להשתמש בהם

    1. מרק עוף של סבתא נעמי

    סבא וסבתא שלי, נצר לאחת המשפחות המייסדות של זכרון יעקב, היו ממקימי קיבוץ קדמה במיקומו המקורי, מזרחית לכביש החוף החדש. שנודע לה שהיא בהריון, סבא שלי החליט שעדיף להם לעבור העירה ומאז הם גרים במה שהפך במרוצת השנים למרכז העיר נתניה.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

    קופי בר באיטלקית שוטפת: מתכוני ארץ המגף

    ויאטנם זה כאן: מרק אסיאתי ופיקנטי

    כמו צמח בר: 4 מתכוני חובזה

     

    סבתא נעמי מתקרבת בצעדי ענק לעשור העשירי לחייה וכבר כמעט 70 שנה שהיא עושה את מרבית הקניות שלה בשוק העירוני אליו היא הולכת ברגל מביתה ("למרות שלפעמים כבר אין לי כוח ואני לוקחת אוטובוס", היא אומרת-מתנצלת), בין מסעדות ובתי עסק שהפכו למוסדות במרוצת השנים: חלקי הפנים על האש והמפרום הטריפוליטאי של "צ'צ'ו", עוגיות העבמבר של "קפה ונציה", האיטליז המרוקאי "בוארון" שעדיין מייצר נקניקיות מרגז בעבודת יד ועוד.

     

    סבתא - שמעולם לא דיברה על מוצא ועדות ורק לאחרונה גילינו שאנחנו בעצם רומנים ("למה לא שאלתם? הייתי אומרת!") - הייתה קונה כאן מדי סוף שבוע חורפי גרונות וגב עוף והודו, חלקי בשר זולים ועתירי טעם, שרבים כבר שכחו כמה הם תורמים לצירי עוף.

     

    הם היוו את הבסיס למרק העשיר שהייתה מכינה דרך קבע בארוחות הערב המשפחתיות של ימי שישי. המתכון שלפניכם מתבסס על המרכיב הבסיסי שלה, שבבית אנחנו מפשטים ומוסיפים לו תועפות שמיר, דלעת ולאחרונה גם שורש ג'ינג'ר. הכמויות הן רק בגדר המלצה וכמובן שאפשר להוסיף יותר או להסתפק בפחות מכל אחד מהמרכיבים. הכי קל, הכי פשוט.

     

     (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    המרכיבים לסיר גדול (6-8 ליטר):

    1-1.5 ק"ג גרונות וגב עוף ו/או הודו

    2-3 גזרים, חתוכים גס לרוחב

    2 קישואים, חתוכים גס לרוחב

    4-5 שיני שום קלופות

    1 כוס גבעולי שמיר לא קצוצים

    150 גרם דלעת, חתוכה גס לקוביות

    1 בצל שלם קלוף

    1 סלרי - עלים ושורש קלוף וחתוך לרבעים

    1 שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך לרוחב לקוביות

    ג'ינג'ר - לפי הטעם

    1 כפית פלפל אנגלי שלם

    פלפל שחור גרוס - לפי הטעם

    2-3 עלי דפנה

    2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות - לא חובה 

    להגשה:

    עלי שמיר קצוצים

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים מעט סיר גדול ומעבירים את כל המרכיבים פנימה. מכסים במים עד למרחק של 10 ס"מ מפי הסר ומביאים לרתיחה על אש גבוהה. מנמיכים את האש לגובה בינוני.
    2. מקפים את את הקצף הלבן שמצטבר בעזרת כפית או מסננת ומבשלים 40 דקות. נפטרים מעלי הדפנה, גבעולי השמיר והשדריות (את בשר הגרונות אפשר להפריד ביד ולהחזיר לסיר). מוסיפים מלח ומגישים מייד, לצד עלי שמיר טריים וקצוצים.  

     

    2. מרק עדשים כתומות בסגנון עיראקי

    עוד מתכון קל ומנצח שאנחנו מכינים בבית בערבים קרירים. הוא ניחן בניחוח עיראקי הודות לכמון והכורכום הדומיננטיים.

     

    המרכיבים:

    2 כוסות עדשים כתומות

    1 בצל קצוץ דק
    1 כפית מחוקה קורט כמון - אפשר גם יותר

    1/2 כפית כורכום - אפשר גם יותר

    2 שיני שום קצוצות גס - לא חובה

    3-4 כפות שמן זית או תירס

    מלח ופלפל

     

    אופן ההכנה:

    מחממים בסיר עמוק שמן ומטגנים את הבצל עד לשקיפות. מוסיפים את שיני השום והתבלינים, מטגנים עוד כחצי דקה ומוסיפים את העדשים ו-5 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש (מקפים בעזרת מסננת במידה ונוצר קצף) ומבשלים כחצי שעה, עד שהעדשים מתפרקות ומתקבל מרק סמיך במרקם אחיד.

     

    3. מרק פטריות עם גריסים

    מתכון של ארז קומרובסקי

     

    המרכיבים:

    1 סלסלת פטריות יער

    1 סלסלת פטריות שמפיניון

    1 סלסלת פטריות פורטבלו בינוניות

    50 גרם חמאה

    1/4 כוס שמן זית

    2-3 בצלים בינוניים, קצוצים דק

    1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש (למשל - גוורצטרמינר)

    1 כוס גריסי פנינה

    1.5 ליטר ציר עוף ביתי מסונן וחם

    5 שיני שום פרוסות דק

    3-4 עלי מרווה קצוצים דק

    מלח גס ופלפל לבן גרוס - לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:

    1. מנקים את הפטריות (לא תחת זרם מים כמובן) וקוצצים לקוביות קטנות.
    2. מקפיצים את הבצלים בחמאה ובַּשמן, בסיר גבוה עם תחתית עבה עד לשקיפות. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים מספר דקות נוספות על אש גובהה.
    3. מוסיפים את השום, המרווה והיין ומביאים לרתיחה. מוסיפים ציר, מלח, פלפל וגריסים ומבשלים 30 דקות על אש נמוכה ויש לכם מרק אדיר. כמה טוב לכם שאתם יבשים.

     

     (shutterstock) (shutterstock)
    (shutterstock)

     

    4. בורשט - מרק סלק אדום

    מתכון של מיכל וקסמן: "שווה להכין את המרק הזה רק בשביל הצבע הדמיוני שמתפשט בצלחת כשמוזגים אותו. יש לו טעם וריח עמוקים, שמעוררים בי מחשבות על ארצות קרות ורחוקות, קסומות ונוקשות".

     

    המרכיבים: 

    500 גרם בשר בקר לבישול ארוך חתוך לקוביות גדולות (רצוי פוליקה)

    2 גזרים מקולפים וחצויים

    1/2 שורש סלרי מקולף וחצוי

    1 שורש פטרוזיליה מקולף וחצוי

    3 סלקים קלופים וחצויים + 3 סלקים מקולפים נוספים לסוף המרק

    1/2 כרוב סגול קטן חצוי

    2 עגבניות קטנות חתוכות לרבעים

    1 שן שום חצויה

    1 עלה דפנה

    3 כפות שמן זית

    2 כפות חומץ יין לבן

    10 כוסות מים רותחים

    1 כף מלח גס

    10 גרגרי פלפל שחור שלמים

    1 כף סוכר

     


     

    אופן ההכנה:

    1. משרים 3 סלקים חצויים בחומץ יין במשך 5 דקות. מסננים מהחומץ ושומרים אותו בצד.
    2. מחממים את השמן בסיר גדול וכבד על להבה גדולה ביותר. מוסיפים בצל, שום, גזר, סלרי, פטרוזיליה, כרוב ואת הסלקים שהוצאו מהחומץ. מערבבים את הירקות כך שהשמן יכסה אותם באופן אחיד ומטגנים כמה דקות בלי שישחימו. מוסיפים את הבשר ומערבבים. מטגנים כמה דקות נוספות עד שהבשר מתחיל להשחים. מוסיפים עגבניות ומערבבים. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח, פלפל, עלה דפנה, חומץ מהסלקים וסוכר. מערבבים. מנמיכים את הלהבה כך שנשמרת רתיחה מתונה. מכסים את הסיר ומבשלים 3 שעות לפחות.
    3. בתום הבישול מסננים את המרק. שומרים את חתיכות הבשר וזורקים את השאר.
    4. מגררים על פומפיה גסה 3 סלקים נוספים. מוסיפים לסיר המרק המסונן. מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות. הסלק הטרי יעמיק את צבעו וטעמו של המרק.
    5. מגישים את המרק בקערית עמוקה. אפשר להוסיף בכל קערית מעט מהבשר שבושל במרק וכף של שמנת חמוצה.

     

    5. מרק עגבניות ואורז מלא

    מתכון של אילן ניב, שף מסעדת "דרך הגפן" שבמושב בית זית.

     

    המרכיבים

     

    לאורז:

    1 כוס אורז עגול מלא

    2 כוסות מים

    כפית מלח

    קורט פלפל שחור

     

    למרק:

    1 בצל בינוני קלוף וקצוץ גס

    2 פלפל אדום קצוץ גס

    2 גבעולי סלרי קצוצים

    100 גרם רסק עגבניות

    1.2 ליטר מים

    פחית (400 גרם) שימורי עגבניות קצוצות

    כף מלח

    כפית פלפל שחור

    כף סוכר חום דמררה

    2 כפות שמן זית

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את האורז: מרתיחים את המים בסיר עם התבלינים.
    2. מוסיפים את האורז ומבשים על אש נמוכה במשך כ-30 דקות עד שהאורז מוכן.
    3. מכינים את המרק: מטגנים את הירקות בסיר עם שמן זית במשך כ-5 דקות. מוסיפים רסק עגבניות, עגבניות, מים ותבלינים ומביאים לרתיחה.
    4. מבשלים על אש בינונית במשך כ-45 דקות.
    5. טוחנים את המרק למרקם חלק, מוסיפים את האורז המבושל ומגישים.

     

    מרק עגבניות ואורז (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
    מרק עגבניות ואורז(צילום: שירן כרמל)

     

     

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים