שתף קטע נבחר
צילום: index open

כמו צמח בר: 4 מתכוני חובזה

זהו צמח ירוק, מזין ועשיר בברזל, שאפשר להכין ממנו שפע של מנות נפלאות. האם מדובר בתרד? לא ולא! 4 מתכונים של עלי חלמית הבר, שאתם וודאי מכירים בשמה העממי חובזה: חביתה, קלצונה מוצרלה ואפילו קציצות צמחוניות עם תפוחי אדמה

כשבן זוגי הירושלמי שומע את המילה חובזה, מיד עולים באפו ניחוחות סיפורי המצור של אביו: רעב ומצוקה, שיירות עם אספקה, הפגזות והר הצופים. זאת משום שעלי החובזה - הידועה גם בשם חלמית - האכילה ירושלמים רבים בתקופת המצור של מלחמת השחרור, כשבהיעדר קמח, אכלו תושבי האיזור חובזה מזינה ועשירה בברזל ובמינרלים.

 

עוד בערוץ האוכל:

קקטלי אותו: ג'לי שמפניה וקוקטיילים מבעבעים

אדום לוהט: עוגת קטיפה אדומה

היה טעים: כתבות האוכל הנצפות של 2012 

 

מתקשרת לחובזה. ירושלים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקשרת לחובזה. ירושלים(צילום: רויטרס)

 

לי, כמי שגדלה בין שדות ופרדסים, אין לי טראומות כאלה. אמרתם חובזה - אמרתם טיול במגפיים בשדה פתוח ורטוב מגשם, כזה שקוטפים בו זר ענק של עלים טעימים רחבים. אפילו לא צריך להתניע את האוטו, כי לעיתים קרובות, ככה סתם ליד הבית, יש שדה של חובזות, שמאפשר להכין עם הילדים ארוחת ערב אורגנית ונפלאה בחינם.

 

השימוש בחובזה די פשוט: שוטפים היטב, כותשים וקוצצים ואופים לפשטידה או מבשלים למרק או מגלגלים לקציצות או ממלאים לקלצונה או סתם מטגנים חביתה.

 

השנה יש המון ולא צריך לחכות לאביב. גשמי הברכה המוקדמים הציפו את השדות בחובזה.

 

עלי חובזה (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
עלי חובזה(צילום: דניאל לילה)

 

קלצונה ממולאת במוצרלה, חובזה ועגבניות שרי

 

שימו לב: ההכנה מתחילה 24 שעות לפני ההגשה, שכן הבצק בשלב הראשוני צריך לנוח ולהתפתח זמן מה לפני האפייה.

 

ועוד משהו: ניתן להכין כמות גדולה של כדורי בצק ולהקפיא בפריזר ולהשתמש כל פעם לפי הצורך.

 

המרכיבים ל-15 קלצונות:

 

לשלב ההתפחה:

500 גרם קמח דורום

350 גרם מים קרים

10 גרם שמרים

 

לשלב האפייה:

850 גרם בצק (משלב ההתפחה)

750 מ"ל מים מאוד קרים

600 גרם קמח דורום או קמח פוקצ'ות

500 גרם קמח מלא

10 גרם שמרים

60 גרם סוכר

20 גרם מלח גס

20 גרם שמן זית

 

למילוי הקלצונה (ל-4 יחידות):

8 עלי חובזה

1 בצל

20 עגבניות שרי

מוצרלה איכותית (מומלץ באפלו), מפוררת

מלח, צ'ילי, עלי רוזמרין

 

קלצונה ממולאת במוצרלה , חובזה ועגבניות שרי (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
קלצונה ממולאת במוצרלה , חובזה ועגבניות שרי(צילום: דניאל לילה)
 

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הבצק, שלב 1: לשים יחד את כל החומרים ומניחים לבצק לנוח 24 שעות במקרר.
  2. מכינים את הבצק שלב 2: לשים יחד את הבצק שהוכן יום לפני, המים הקרים, קמח הדורום, הקמח המלא, השמרים, והסוכר לתערובת אחידה. מוסיפים את המלח. אחרי דקה מוסיפים את השמן זית.
  3. יוצרים כדורים במשקל 180 גרם ומכניסים למקרר (בזמן הכנת המלית). ניתן להקפיא חלק מהכדורים לשימוש מאוחר יותר.
  4. מכינים את המלית: מאדים במחבת את הבצל, מוסיפים את החובזה ועגבניות השרי, מתבלים במלח וצ'ילי גס ומבשלים כ-5 דקות.
  5. מניחים את התערובת במסננת על מנת להגיר נוזלים.
  6. מוסיפים את המוצרלה ומערבבים היטב.
  7. מכינים את הקלצונה: מרדדים את כדורי הבצק למשטחים עגולים, מניחים במרכז כל כדור בצק שטוח כ-3 כפות מהמלית ומקפלים לצורת חצי עיגול. מברישים בשמן זית ומפזרים מעל עלי רוזמרין. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך כ-20 דקות.

 

חביתת חובזה

 

המרכיבים:

2 ביצים

4 עלי חובזה גדולים נקיים ללא גבעולים

10 רצועות פלפלים צבעונים

מלח פלפל שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. טורפים את הביצים בקערה.
  2. מחממים מעט שמן זית במחבת ושופכים את תערובת הביצים לתוך המחבת.
  3. מכסים את החביתה בעלי חובזה, מוסיפים פלפלים קלויים (אופציונלי), פלפל ומלח לפי טעם ומטגנים משני הצדדים.

 

חביתת חובזה (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
חביתת חובזה(צילום: דניאל לילה)

 

 

חביתת חובזה טבעונית

 

המרכיבים:

1/2 כוס קמח חומוס

1 כוס מים

מלח, פלפל, כמון

1 שן שום כתוש

1/4 בצל חתוך לרצועות

5 עלי חובזה יפים

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים יחד את קמח החומוס, המים, השום והתבלינים.
  2. מאדים במחבת את הבצל בכף שמן זית.
  3. מוסיפים את הבצל המאודה לבלילה ומערבבים.
  4. שופכים את הבלילה למחבת חמה עם מעט שמן זית, מכסים בעלי החובזה ומטגנים משני הצדדים.

 

 

קציצות חובזה ותפו"א

 

המרכיבים:

כוס שעועית מש מבושלת

2 תפוחי אדמה, קלופים ומבושלים מעוכים לפירה

2 קישואים מגוררים בפומפייה

צרור נדיב של חובזה חלוטה במים רותחים וטחונה בבלנדר לעיסה ירוקה חלקה

מלח גס, פלפל שחור

 

קציצות חובזה ותפו"א (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
קציצות חובזה ותפו"א(צילום: דניאל לילה)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים יחד את כל הרכיבים.
  2. יוצרים קציצות בינונית מהתערובת ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים את הקציצות בשמן זית ואופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש, לחום בינוני של 180 מעלות. 

 

  • המתכונים באדיבות שלי לרון, שפית מזק ברזילי
  • מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי - מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה

     



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
קלצונה ממולאת במוצרלה , חובזה ועגבניות שרי
צילום: דניאל לילה
מומלצים