שכר הח"כים גבוה פי 3.7 מהשכר הממוצע
לפי בדיקה של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, היחס בין שכר הח"כים לבין השכר הממוצע במשק מציב את ישראל בראש רשימת המדינות שנבחרו להשוואה זו. הח"כים בישראל מרוויחים יותר מהפרלמנטרים בבלגיה, בריטניה, צרפת ושוויץ
שכר חברי הכנסת גבוה פי 3.7 מהשכר הממוצע במשק למשרה מלאה וגם גבוה מממוצע השכר של חברי הפרלמנט ב-11 מהמדינות הגדולות בעולם. ממצאים אלה עלו בבדיקה שערך מרכז המידע והמחקר של הכנסת לקראת דיון של ועדת הכנסת בהמלצת ועדה ציבורית להצמיד את שכר הח"כים למדד במקום לשכר הממוצע במשק. הבדיקה נערכה לבקשת יו"ר ועדת הכנסת ח"כ יריב לוין (ליכוד).
כתבות נוספות בנושא:
- המלצה: שכר הח"כים יקוצץ ב-1,000 שקל
- שכר השופטים לא הופחת - והח"כים רצו גם
- "מגיע לנו". ח"כים מדברים על תוספת השכר
הוועדה הציבורית לבחינת שכר הח"כים בראשות הפרופ' חיים לוי מצאה כי השוואת שכר הח"כים לשכר הממוצע היא המודד היחסי והרלבנטי ביותר לשכרם שנבחן לעומת מודלים אחרים, בעיקר ביחס שבין השכר בפרלמנטים שונים לשכר הממוצע במדינות שלהם. זאת לאחר שב-20 השנים האחרונות עלו השכר הממוצע במשק ובמקביל שכר הח"כים ב-43%, כשהמדד ובמקביל השכר של רוב השכירים, עלה בתקופה זו ב-7% בלבד. בשנת 2013 עלה השכר הממוצע במשק בכ-2.6%, לעומת מדד המחירים לצרכן שעלה בכ-1.82% בלבד.
בדיקת מרכז המידע של היחס בין שכר הח"כים לשכר הממוצע במשק (כאמור פי 3.7) מעמידה את ישראל בראש סולם המדינות שנבחרו להשוואה עם יחס הזה. אחריה עומדות ארה"ב (פי 3), גרמניה (פי 2.8), קנדה (פי 2.7) אוסטרליה (פי 2.5), בריטניה (פי 2.1), בלגיה (פי 2), צרפת (פי 1.9), ספרד (פי 1.3) ושוויץ (פי 0.8).
הח"כים מתנגדים להצמדת שכרם למדד
המלצת הוועדה הציבורית להצמיד את שכר הח"כים למדד החל מינואר 2015 יכולה להתממש לאחר קבלת אישור ועדת הכנסת. בינתיים בין חברי כנסת יש התנגדות לשינוי ההצמדה כל זמן שגם בכירים אחרים במוסדות השלטון (הנשיא ובעיקר השופטים) צמודים לשכר הממוצע. אלא שעל קביעת שכרם אחראית ועדת הכספים, כמו על שכר ראש הממשלה והשרים שצמוד רק למדד. לפיכך ועדת הכספים עומדת ליישר קו כך שכל שכר הבכירים יוצמד למדד.
עדכון שכר הבכירים נעשה אחת לשנה וח"כ לוין לא מתכוון לדון בהמלצת הוועדה הציבורית לגבי שכר הח"כים לפני שוועדת הכספים תצמיד גם את שכר הנשיא והשופטים למדד. זאת, אם תצלח את החזית החזקה של התנגדות השופטים שלא מרוצים אפילו מהעדכון הנוכחי של שכרם. בינתיים, הוועדה הציבורית המליצה רק על מעבר הדרגתי להצמדה למדד.
לפי המלצתה המעבר להצמדת שכר הח"כים למדד יהיה זמני. ההצמדה למדד תימשך עד ששחיקת השכר תוריד את היחס בין שכרם לשכר הממוצע מפי 3.7 עד פי 3.05. זאת לפי היחס הממוצע שמצא מרכז המידע והמחקר בין ארה"ב לצרפת. רק לאחר שיושג היעד הזה, הוועדה הציבורית תדון אם להמשך או לשנות את ההצמדה למדד.
המרכז בדק את שכר הח"כים גם בהשוואה להכנסה המלאה של עמיתיהם בעולם, כשבחלק מהמדינות מותר להם לעבוד בעיסוק נוסף. בישראל זה היה מותר עד 1996. בהשוואה נמצא כי שכרם הבסיסי של הח"כים (היום 38,887 שקל ברוטו - שהם כ-10,773 דולר) גבוה גם כאן מהממוצע במדינות שנבדקו במחקר אשר עומד על 10,140 דולר.
לפי המסמך, חברי הכנסת בישראל ממוקמים במקום 6 אחרי: אוסטרליה-15,697 דולר, ארה"ב - 14,000 דולר, קנדה -13,247 דולר, נורבגיה -12,271 שקלים, גרמניה -10,957 דולר. מתחת לישראל נמצאים חברי הפרלמנטים של בלגיה - 9,523 דולר, בריטניה - 8,736 דולר, צרפת - 7,322 דולר, שוויץ - 6,257 דולרים, וספרד - 3,736 דולר.