שתף קטע נבחר
 

לביבות בכל מיני צורות: 7 מתכונים, מדריך וטיפים

לטקעס כמו שצריך, רושטי שווייצרית, עיג'ה בג'בן עיראקית, פפנש רומנית, בומאלוס ואפילו לביבות הבטטה של "אורנה ואלה". ערוץ האוכל של ynet מגיש: המדריך המלא ומיטב המתכונים להכנת לביבות לרגל חנוכה

1. בימואלוס של חנוכה - Bimuelos de patata para Hanuká

מתכון של מתילדה כהן-סראנו. "את הבימואלוס אוכלים בפסח עם מצות ובחנוכה - עם גבינה ותפוחי אדמה. את בימואלוס החנוכה לימדה אותי להכין אמי והוא מבית הוריה. את הלביבות ניתן להכין גם ללא גבינת פרמזן".

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

המרכיבים:

4 תפוחי אדמה גדולים, מבושלים עם הקליפה, מקולפים ומעוכים.

3 ביצים טרופות

1 כוס גבינת פרמזן מגוררת - לא חובה

שמן לטיגון

מלח

 

לעיטור:

סוכר

 

הפעם עם גבינה. בימואלוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפעם עם גבינה. בימואלוס(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים ביחד את התפוחי האדמה עם הביצים, המלח והגבינה המגוררת וצרים קציצות בידיים רטובות.
  2. מטגנים בשמן חם בשני הצדדים, עד להזהבה. מוציאים מהמחבת ומניחים על נייר סופג . בוזקים סוכר ומגישים חם.

 

2. לטקעס - לביבות ביתיות

מתכון של פסקל פרץ-רובין: "לביבות הן אחד ממאכלי החג האהובים ביותר. הן אינן מצריכה יום לימודים ארוך ולא דורשות מרכיבים מיוחדים, כך שאפשר להזמין אורחים ולטגן מגוון של לביבות מפתיעות".

 

לפני שמתחילים - 4 סוגי גיוונים:

  1. תיבול: ניתן להוסיף לתיבול הרגיל של מלח ופלפל שחור גם תבלינים המעניקים טעם ייחודי, כגון אגוז מוסקט, טימין, או מרווה.
  2. אפשר להעשיר את הלביבות בתיבול בעשבי תיבול טריים.  מרווה, טימין או מעט בזיליקום ישפיעו רבות על טעם הלביבות.
    ירקות: אפשר להכין לביבות ממגוון ירקות כגון קישואים, כרשה או בטטות. השילוב בין גזר מגורר לבטטה מגוררת מפתיע ומוצלח. כמו כן, אפשר לשלב תמיד גרגירי תירס, זהו שילוב מנצח.
  3. מרקם: אפשר לגרר רק חצי מכמות תפוחי האדמה. את יתרת תפוחי האדמה מבשלים, מרסקים ומתבלים ומוסיפים לתערובת. מתקבלות לביבות שונות במרקמן. כמו כן, אפשר להוסיף לעיסה קמח תופח מאליו במקום קמח רגיל.
  4. קינוח: אם מעוניינים בלביבות מתוקות במיוחד הוסיפו כשלוש כפות סוכר וביזקו עליהן אבקת סוכר עם הגשתן. אפשר להגיש את הלביבות עם רסק תפוחי עץ ושמנת חמוצה.

 

טיגון - 3 טיפים

  1. חשוב לחמם את השמן היטב לפני הטיגון אך לא להביאו לדרגת עישון. כמו כן, חשוב להקפיד לא להוסיף שמן קר לשמן החם. הלביבות סופגות את השמן הקר, וחבל. אם צריך להוסיף שמן – הוציאו את הלביבות המוכנות, הוסיפו שמן וחממו אותו לדרגת החום הרצויה, ורק אז טגנו לביבות נוספות.
  2. יש לטגן את הלביבות עד שהשוליים שלהן מזהיבים והן מתחילות להשתחרר מהצדדים. רק אז הופכים אותן על צידן השני.
  3. חשוב להעביר את הלביבות המטוגנות למסננת לניקוז ראשוני של השמן. לאחר מכן מצננים את הלביבות על צלחת שרופדה בנייר סופג.

  

לטקעס

לביבות תפוחי האדמה הבסיסיות האופייניות לחג החנוכה מקובלות ברוב ארצות אירופה. במטבח הפולני מגישים אותן מתוקות - עם סוכר או עם רסק תפוחי עץ. ברוסיה ובליטא מעדיפים אותן בטעם פיקנטי ומוסיפים לעיסה בצל ופלפל שחור.

 

המרכיבים ל-25-20 יחידות:

1 ק"ג תפוחי אדמה, קלופים

3 ביצים

3 כפות קמח מנופה

קורט סוכר

1 - 1 ו-1/2 כפיות מלח

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מגררים את תפוחי האדמה במגררת גסה, מסננים במסננת רשת, מעבירים לקערה ומשהים כ-15 דקות. מסלקים את הנוזלים שהצטברו, אך משאירים את המשקע העמילני.
  2. מוסיפים את הביצים, הקמח, הסוכר והמלח ומערבבים היטב.
  3. מחממים שמן במחבת רחבה. נוטלים בכף מהעיסה ומניחים במחבת. משטחים קלות בעזרת גב הכף ומעצבים ללביבה צורה עגולה. מקפידים ליצור לביבות שוות.
  4. מטגנים את הלביבות עד שיזהיבו יפה משני הצדדים.

  


(צילום: ירון ברנר)

 

3. לביבות הבטטה של "אורנה ואלה"

מיתולוגיה תל אביבית - המתכון המקורי של הלביבות השינקינאיות האהובות של אורנה שיין ואלה אגמון מבית הקפה "אורנה ואלה".

 

המרכיבים:  

1.25 ק"ג בטטות (ברוטו, לפני הקילוף)

1 כף רוטב סויה

1/2 כפית מלח

1 כפית סוכר (לא חובה, תלוי במתיקות הבטטות)

1 כוס קמח

פלפל שחור

שמן או חמאה לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הבטטות וחותכים לרבעים. מאדים אותן בסיר מכוסה עם מעט מאוד מים כ- 40 דקות עד שהן רכות מאוד. מניחים את הבטטות במסננת במשך שעתיים לפחות, כדי שיתקררו ויגירו מקסימום נוזלים. מקררים את הבטטות במקרר כשעה נוספת. בחורף אפשר לא לקרר אותן במקרר.
  2. מועכים את הבטטות עם ממחה, מוסיפים את הסויה, המלח, ואם הבטטות לא ממש מתוקות, גם את הסוכר, מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
  3. מחממים שמן או חמאה במחבת טפלון על להבה בינונית-נמוכה. בעזרת כף נוטלים מהתערובת ומורידים למחבת. התערובת מאוד דביקה ולא ממש נוחה לעבודה, אפשר בהחלט לעבוד עם ידיים רטובות.
  4. משטחים מעט את הלביבות על המחבת. הלביבות לא צריכות לצאת ממש עגולות. מטגנים כ- 10 דקות, עד שהן משחימות.  

 

4. רושטי

מתכון של רותי קינן: "לביבת תפוחי האדמה השוויצרית מוגשת כתוספת למנה העיקרית או כמנה בפני עצמה. הגרסה הבסיסית מקבלת באהבה את כל התוספות הנקובות בסוף. במקום לביבה אחת גדולה, אפשר להכין מהתערובת 6 לביבות אישיות, שאותן מטגנים במחבתות קטנות (בקוטר 15 ס"מ לערך)".

 

גיוונים: לתערובת הבסיסית אפשר להוסיף את החומרים הבאים או לזרות אותם על פני הלביבה המוכנה: 50 גרם נקניק או בשר מעושן חתוך לקוביות קטנות; 50 גרם גבינה שוויצרית (אמנטל, למשל) מגוררת גס ; 2 כפות עירית קצוצה ; פטרוזיליה או שמיר, קצוצים ; לרושטי מתוק: 1 תפוח עץ מגורר

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 ק"ג תפוחי אדמה

1 בצל

50 גרם חמאה

מלח, פלפל

קורט אגוז מוסקט

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את תפוחי האדמה והבצלים ומגררים על מגררת בינונית (אפשר במעבד מזון). מוסיפים מלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים היטב.
  2. מתיכים את החמאה במחבת גדולה (בקוטר 28-30 ס"מ). משטחים את תערובת תפוחי האדמה במחבת ומטגנים, על להבה בינונית, כ-8 דקות מכל צד או עד שהלביבה מזהיבה.
  3. מחלקים למשולשים ומגישים מיד.

 

 


האחות השוויצרית. רושטי עם ביצה עין (צילום: ירון ברנר)

 

5. פפנאש - לביבות גבינה רומניות

מתכון רומני של פסקל פרץ-רובין: "אפשר להגיש לביבות אלו גם בגירסה מלוחה. בגרסה המלוחה מוסיפים מלח ופלפל שחור לפי הטעם, עשבי תיבול קצוצים ושמנת חמוצה".

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

500 גרם גבינה לבנה (5% או 9% שומן)

4 ביצים

קורט סודה לשתייה

200 גרם (1 כוס) קמח מנופה

1 כוס סוכר

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה רחבה את הגבינה הלבנה, החלמונים, הסודה לשתייה והקמח.
  2. מקציפים את החלבונים עד קבלת קצף יציב ומוצק. מוסיפים את הקצף לתערובת הגבינה ומבליעים אותו בעיסת הגבינה בתנועות עטיפה עד שהבלילה אחידה.
  3. מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב.
  4. מחממים שמן במחבת רחבה. נוטלים כף מהבלילה ומניחים במחבת. משטחים קלות את הלביבות בעזרת גב הכף. שומרים על רווח בין הלביבות. מטגנים עד שהלביבות מזהיבות, מגישים חם או קר.

 

6. עיג'ה בג'בן - לביבות עם גבינה מלוחה

לביבות גבינה אופייניות למטבח העיראקי. ניתן להכין את הלביבות מכל גבינה קשה מגוררת גס. בנוסף, ניתן להכין לביבה אחת שלמה, מעין חביתה או אומלט. יוצקים את כל הבלילה אל המחבת ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב.

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

5 ביצים

250 גרם גבינה מלוחה, מפוררת גס

1/4 כפית פלפל לבן טחון

5 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק (לא הכרחי)

שמן לטיגון

 


(צילום: MCT)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את הביצים, הגבינה המלוחה, הפלפל הלבן והפטרוזיליה.
  2. מחממים את השמן במחבת. נוטלים בכף מהבלילה ומניחים במחבת, משטחים קלות בעזרת גב הכף. מניחים לביבה ליד לביבה ומשאירים רווחים ביניהן. מטגנים עד שהלביבות מזהיבות משני מהצדדים. מגישים חם או קר.

 

7. שיבתיה - לביבות ירק תוניסאיות

מתכון של פסקל פרץ-רובין. לביבות צמחוניות שאופייניות למטבח התוניסאי. הן עשירות בירק ומשלבות גרגירי אורז

גיוון: מכינים רוטב עגבניות בסיר רחב, ועם רתיחת הנוזלים מוסיפים פנימה את הלביבות אחרי הטיגון. מבשלים עד לצמצום הרוטב ומגישים חם.

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

250 גרם גבעולי סלק ירוק (או מנגולד), קצוצים דק

כ-20 גבעולי כוסברה קצוצים דק

כ-20 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק

15 גבעולי שמיר קצוצים דק

15 גבעולי נענע קצוצים דק

4 בצלים בינוניים קלופים וקצוצים דק

3 פרוסות לחם, שרויות במים וסחוטות

1 כוס אורז שטוף היטב מבושל בחלקו

3-4 ביצים

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כפית כמון

1/4 כפית אריסה או פלפלת חריפה

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. שמים בקערה רחבה את גבעולי הסלק, הכוסברה, הפטרוזיליה, השמיר, הנענע, כל הירקות הקצוצים ומערבבים היטב מוסיפים את הלחם הסחוט היטב, האורז והביצים מערבבים ומתבלים טועמים ומתקנים טעם בהתאם.
  2. מחממים שמן במחבת רחבה. מעצבים בכפות הידיים לביבות ומשטחים קלות מניחים במחבת ומטגנים משני הצדדים אפשר לקחת עם כף מהעיסה ולהניח במחבת לשטח קלות בגב הכף ומטגנים.מגישים חם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים