שתף קטע נבחר

לקראת טיפול שיניים: למה חשוב לקבל הסבר מראש?

מבקשים לדעת עוד על אופן טיפול השיניים שתעברו? תיאום ציפיות והענקת הסבר מקיף מרופא השיניים שלכם, חשובים לא פחות מאיכות הטיפול עצמו. הם מורידים את רמת המתח ומבטיחים טיפול ושיקום מוצלחים עוד יותר

ברפואת שיניים, כמו בכל תחום ברפואה הכללית, פועל הרופא במטרה למנוע ולרפא מחלות במשנן ובחלל הפה. למרות שהטיפול הרפואי מקצועי ואיכותי, מתגלה לא פעם שבחלק מהמקרים נוצרות אי הבנות כיוון שהמטופל לא קיבל הסבר מקיף על אופן הטיפול ועל מהלכו והחשוב מכל - לא נערך איתו תיאום ציפיות לגבי התוצאה המובטחת.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

רופא השיניים שלכם, ככל שיהיה מיומן ומנוסה, יפעל בדרך כלל על פי תכנית טיפול מיטבית המבוססת על כללי יסוד שיאפשרו את הצלחת הטיפול שאתם עתידים לעבור: אבחון מדויק של המצב הרפואי, הדנטאלי והאוראלי הכללי, קביעת תכנית טיפול מתאימה תוך פירוט אפשרויות טיפוליות נוספות והסבר מדויק של מהלך הטיפול ומתן תחזית לגבי תוצאת הטיפול.

 

בדרך זו, תושג התאמת ציפיות מדויקת של המטופל לגבי הטיפול שעליו לעבור ומהלך הטיפול עצמו יהיה ברור יותר ונוח יותר לשני הצדדים.

 

קיראו עוד

הסוכרת לא מאוזנת? סכנה לחניכיים

לא רק ממתקים: המזונות שעושים נזק לשיניים

טיפולי שיניים בהריון: מתי אסור להמתין?

 

בעידן האינטרנט המספק מידע רב לכל דורש, המטופלים יודעים יותר, צמאים למידע ושואבים מהאינטרנט ידע תיאורטי לא מבוטל. חלקו נכון ומדויק וחלקו נשען לעיתים על מקורות שאינם מקצועיים דיים ועלול להטעות.

 

במקרים כאלה, חשוב שכמטופלים, תתאמו ציפיות עם הרופא שלכם עוד בשלב בניית תכנית הטיפול. מה החשיבות בכך? מטופלים איתם לא נערכה התאמת ציפיות מדויקת, חשים לא פעם שאינם שבעי רצון מהתוצאה בטענה שהליך הטיפול לא הוסבר להם כראוי.

 

אם היו מקבלים הסבר מקיף על אופן הטיפול ותוצאותיו, קרוב לוודאי שטענות אלה היו נמנעות. יתרה מכך, טיפולים מורכבים כמו שיקום המשנן, טיפולים אסתטיים, השתלות או התאמת תותבות למטופל הם נושא מאתגר עוד יותר. במקרים שבהם אינכם בטוחים - בקשו הסבר מרופא השיניים.

 

בקשו אם כן לדעת: הסברים מניחים את הדעת והתאמת ציפיות נכונה ויסודית, ירגיעו אתכם, יסבירו על התהליך, ימנעו כישלון ויובילו להצלחת הטיפול.

עומדים לעבור טיפול? להלן כמה דוגמאות לטיפולים נפוצים, תופעות לוואי וההסבר מאחוריהם:

 

רגישות עקב טיפול שיננית

טיפול זה, מומלץ אחת לשישה חודשים. רגישות יתר של השיניים לאחר ניקוי השיניים באמצעות שיננית היא תופעה שכיחה ונורמלית לחלוטין שמופיעה במקרים רבים ובדרך כלל חולפת לאחר מספר ימים.

 

שיננית מנוסה תעדכן אתכם בנושא ותיידע אתכם שניתן להפחית את הרגישות שתופיע לאחר הניקוי על ידי מריחה בלכה בעלת ריכוז גבוהה של פלואוריד ובעזרת שימוש במשחה לשיניים רגישות (בקשו המלצה מהרופא או השיננית).

 

ביצוע שחזור(סתימה) בשן

רגישות בשיניים מוכרת גם במקרים של ביצוע שחזור בשן מטופלת. במקרים קיצוניים, הרגישות עשויה להמשך עד חודש ימים, אם אינה משתפרת או אף מתגברת, זה הזמן לידע את רופא השיניים. מסירת מידע מסוג זה מראש, תפחית את הלחץ.

 

התאמת תותבת חלקית או שלמה

במקרה בו מטופל עומד לאבד את השיניים שנותרו בפיו שנדונות לעקירה עקב מצבן ולקבל תותבת חלקית או שלמה, התאמת ציפיות נכונה תקבע רבות אם הטיפול יוכתר כהצלחה או ככישלון.

 

על מטופל העומד להסתייע בתותבת להפנים את העובדה שהוא עומד לקבל מתקן נשלף, שיכול לזוז בפה. התחושה היא של גוף זר, יש סיכוי לקושי בדיבור ובמקרים שונים יהיה עליו להתמודד עם רפלקס הקאה (Gag Reflex) עד אשר יתרגל לגוף הזר שבפיו.

 

חשוב לשוחח עם הרופא ולהבין עוד על האכילה. יכולת לעיסת האוכל עם תותב מופחתת ויש קושי בעיכול מזונות קשים במיוחד. מכיוון שהלשון ורקמת החניכיים לא רגילים למתקן, לאחר התקנת התותבת עלולים להיווצר פצעי לחץ בפה בדומה לפעמים לנעילת נעל חדשה.

 

כאשר לא נערכת התאמת ציפיות עם המטופל, נתקלים בתלונות ש"הטכנאי לא טוב" ו"המידות לא טובות". הסבר מקדים כי התאמת התותבות למטופל היא תהליך שלוקח זמן והרבה מאד הסתגלות וסבלנות - ימנעו כישלון ויובילו להצלחת הטיפול.

 

שיקום באמצעות שתלים

מדובר בדרך כלל בטיפול ארוך ומתמשך ולכן סקירה מקיפה ומעודכנת של משך הטיפול ומהלכו חשובה מאוד. הרופא המטפל ידגיש בפניכם שעד להרכבת השתל, תיאלצו להסתדר עם פתרון זמני - תותב קבוע או נשלף.

 

בהמשך הטיפול, יציין הרופא שני דגשים עיקריים: דגש ראשון עוסק בתחושת הלעיסה של השיניים(למעשה הכתרים) על גבי השתלים.

 

יש להסביר כי תחושת הלעיסה אינה זהה לזו של שן טבעית, כיוון שלשן הטבעית יש ליגמנט פרידונטלי (סיבים המחברים בין השורש לעצם) ולשתל אין. כמו כן, מתאר השן המלאכותית המורכבת על גבי השתל לא יהיה זהה בדרך כלל לשן הטבעית במפגש עם החניכיים.

 

לכן יש לצפות לתחושה של יותר אוכל שמתאסף סביב הכתרים המותקנים. עדכון מראש על התופעות הללו יאפשר למטופל לדעת ולצפות לתופעות הללו, להתמודד איתן בהצלחה ולמנוע תחושת תסכול ותלונות על אופן הטיפול. 

 

עקירת שן

עקירת שיניים היא פעולה שכיחה, בין אם מדובר בעקירת שן בינה, שן חלבית לילד, שן עם עששת נרחבת שאינה ניתנת לטיפול ושיקום אושן שאיבדה את אחיזתה בלסת עקב מחלת חניכיים ומחייבת עקירה.

 

הסבר מקיף על התופעות השכיחות האופייניות במקרי עקירה יסייעובהצלחת הטיפול - כאב באזור העקירה שנמשך בין יום לשבוע, נפיחות שיכולה להיווצר במקום, שטף דם קטן וכדומה. הרופא יעניק לכם הוראות מדויקות להתנהגות ולטיפול אחר העקירה כמו טיפול עם חומר אנטיספטי למחרת, הימנעות משטיפה של הפה ביום העקירה ועוד.

 

טיפול שורש

רבים נוטים לחשוש מטיפול שורש ומהכאב הכרוך בו. רופא מיומן יסביר לכם, מטופליו, כי אין חשש בטיפול כזה וכי לא נגרם כאב במהלך טיפול השורש, הנעשה תחת הרדמה מקומית.

 

שן לאחר טיפול שורש היא מטבעה שן מוחלשת ולכן יש להיזהר בזמן לעיסה בשן זו עד לתום הליך השיקום ולהזדרז לשקם את השן.

 

לאחר הטיפול עלולים להופיע מיחושים ורגישות, שעשויים להימשך כשבוע. בדרך כלל מומלץ על המשך שיקום וטיפול בשן באמצעות כתר– בקשו מהרופא שלכם הסבר מקיף על המשך הטיפול בשן, ותרגישו שותפים לטיפול, בעלי ידע רב ועל גם שבעי רצון ונינוחים יותר.

 

 הכותב הוא מנהל רפואי, מרפאות "כללית סמייל" בן יאירונווה זאב, באר-שבע

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הרופא מתכנן לעשות לי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים