שתף קטע נבחר
 

הסוכרת לא מאוזנת? סכנה לחניכיים

מחקרים מצאו כי קיים קשר הדוק בין רמות הסוכר בדם למחלות שונות, ביניהן גם מחלות חניכיים. איזה נזק הסוכרת עלולה לגרום לחניכיים ולמה חשוב לשמור על רמות הסוכר מאוזנות?

סוכרת, יחד עם השמנת יתר, נחשבות למחלות הנפוצות ביותר. מדי שנה מתגלים בעולם כ- 800,000 מקרים חדשים של סוכרת. הקושי של הגוף לייצר אינסולין או התנגדות של הגוף להגיב להשפעות האינסולין גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם.

 

עקב כך נגרמים לגוף החולה בסוכרת נזקים במערכות פנימיות רבות, נזקים אשר הולכים ומחמירים עם השנים. אחת הבעיות הנובעות ממחלת הסוכרת הוא קושי של הגוף להחלים מפצעים וניתוחים. זו הסיבה שחולי סוכרת נמנעים מלקבל טיפולים רפואיים רבים, לרבות טיפולי שיניים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

סוכרת הינה מחלה בעלת ביטויים קליניים רבים, כגון: השתנה מרובה, צמא, עייפות, ריבוי זיהומים ודלקות כרוניות. מחלת חניכיים נחשבת לאחת הסיבוכים הנפוצים של מחלת הסוכרת. 82% מהחולים הסוכרתיים הסובלים ממחלת חניכיים (מחלה פריודונטלית) קשה לוקים גם באירועי לב, אירוע מוח או מחלות בכלי דם היקפיים.

 

עוד כתבות על בריאות השינים

באופן טבעי: כך תשמרו על בריאות השיניים

תוך שעה: כתר מוכן - במקום השן החסרה

מה הקשר בין דלקת חניכיים לסוכרת?

 

הקשר בין סוכרת למחלות חניכיים

קשר הדוק יותר בין סוכרת ומחלות חניכיים ניתן לראות בחולים צעירים. במחקר שנעשה בשנת 1982 על ידי חוקר בשם cianaiola נמצא שבין הגילאים 13-30 הסיכוי לחלות במחלת חניכיים אצל סוכרתיים היה 39% לעומת 3% אצל אנשים לא סוכרתיים.

 

סוכרת יכולה לבוא לידי ביטוי גם במחלות ותופעות אחרות הקשורות לחלל הפה. זוכרת עלולה לגרום להפרעה ביצירת הרוק ויובש בפה, ומתוך כך לעששת וחורים בשיניים, זיהום בבלוטות רוק, כיבים בחלל הפה (אפטות), זיהומים פטרייתיים המופיעים כפצעים לבנים ואדומים בחלל הפה ועוד.

 

אולם, מהי הסיבה ומיהו המסובב? האם מחלת הסוכרת גורמת למחלות חניכיים ודלקת חניכיים כרונית, או שמא מחלות החניכיים מפריעות לאיזון מחלת הסוכרת ומחמירות את מצב המטופל.

 

לחולה הסובל מרמות סוכר גבוהות בדם בעקבות מחלת הסוכרת, יש רמה גבוהה של סוכרים גם ברוק. סוכרים אלו, תורמים לתזונה של מושבות חיידקים הנקראים "הרובד החיידקי" ( פלאק ) סביב לחניכיים, והתרבותם מובילה למחלת העששת ולמחלת חניכיים שביטויה דלקת בחניכיים.

 

מחלות חניכיים אלו גורמות לחניכיים להיות נפוחות ולדמם, ועם התקדמות המחלה לאובדן העצם ורקמה התומכות בשן. התערערות התמיכה בשן עשויה להוביל לאובדן שן.

 

הנזק שגורמות מחלות חניכיים

במקביל, מחקר שבוצע לאחרונה מראה, כי לחולה שיש לו מחלת חניכיים הנוצרת מסיבות שונות (אי ביקור סדיר אצל רופא שיניים, שמירה על היגיינת פה לקויה, אכילת מוצרי מתיקה, עישון ועוד), יש סיכוי גבוה להחמיר את מחלת הסוכרת.

 

מצב זה, נובע, כנראה, בגלל שמחלת החניכיים מגבירה את הזיהום בגוף, אשר סובל ממערכת חיסונית חלשה עקב מחלת הסוכרת, ומקשה על בקרת רמת הסוכר בדם. הסיכוי של חולה סוכרת להיות מאוזן גבוה פי שש כאשר מצב הפה הוא תקין ואין עדות למחלת חניכיים.

 

מחלות חניכיים עלולות להשפיע גם על מצבים ומחלות נוספות לדוגמא- אוסטאופורוזיס, שיטיון (דמנסיה), לידה מוקדמת או לידה במשקל נמוך. מחקרים מראים כי נשים הסובלות ממחלות חניכיים נמצאות בסיכון של פי שבע ללידה לפני הזמן.

 

אם כך, ניתן לקבוע כי הקשר בין מחלות כלליות לרבות סוכרת ומחלות של חלל הפה הוא קשר ישיר ולאו דווקא קשר של סיבה ותוצאה. כאן ניתן לראות את חשיבות רופא השיניים או השיננית כאיש מקצוע רפואי היכול לאבחן לראשונה מחלות כלליות.

 

ואכן, בשנים האחרונות ניתן דגש במוסדות הלימוד השונים לרופאי שיניים ושינניות על אבחון וגילוי מחלות כלליות הנותנות ביטוי בסימפטומים בחלל הפה.

 
ד"ר טמיר ברונר, D.M.D, M.H.A, B.Pharm, M.A (in Law) - מנהל מחלקת בקרה ברשת המרפאות "כללית סמייל"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הסוכרת עלולה להשפיע על מצב החניכיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים