שתף קטע נבחר

 

נזיפות מארה"ב: ישראל בין פיונגיאנג לפקיסטן

המגזין "פוריין פוליסי" בדק כמה פעמים הגדירה מחלקת המדינה האמריקנית התנהגות כלשהי כ"לא מקובלת". מי בראש הרשימה ואיפה מדורגת ישראל?

ישראל נמצאת במקום לא מכובד במצעד הנזיפות של הממשל האמריקני - מיד אחרי סוריה, איראן וצפון קוריאה. כך עולה מבדיקה של המגזין "פוריין פוליסי" שבדק אילו פעולות הוגדרו על-ידי מחלקת המדינה כ"לא מקובלות" (unacceptable). המילה שימשה להבעת ביקורת על מגוון נושאים - מהרג אזרחים ומעצרים, דרך התעלמות מזכויות אדם ועד להפרת החוק הבינלאומי. זו אולי הדרך המועדפת על האמריקנים לנזוף, אבל אין מאחוריה סנקציה מעשית.

 

המגזין "פוריין פוליסי" בדק באמצעות מנוע החיפוש של אתר מחלקת המדינה כמה פעמים נעשה שימוש במילה הזו במהלך שש שנות הכהונה של ברק אובמה ובאילו נסיבות - וגילה כי לא רק מדינות עוינות ספגו את הביקורת. המילה "לא מקובל" שימשה 147 פעמים נגד סוריה, 118 פעמים נגד איראן, 115 פעמים נגד צפון קוריאה ו-87 פעמים כדי למחות על מעשי ישראל.

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי(צילום: AFP)

המדינות הבאות ברשימת הבושה הדיפלומטית היו פקיסטן, שהתנהגותה גונתה באופן הזה 83 פעמים בשש השנים האחרונות, רוסיה (78), מצרים (77), סין (74), אפגניסטן (66) ועיראק (63). הביקורת מלווה לרוב בגינוי (שימוש במילה "condemn"), ובמקרים המתאימים, בקריאה לשמור על הנורמות והחוק הבינלאומי.

 

ביחס לישראל, עסקו רוב הודעות הגינוי האמריקניות בבנייה בהתנחלויות או אפילו בהודעות על כוונה לבנות יחידות דיור נוספות מעבר לקו הירוק - התנהגות שהגדירו האמריקנים "בלתי קבילה". דוברי הממשל גם נקטו לשון חריפה נגד ישראל בביקורת על פגיעה באזרחים במהלך מבצע "צוק איתן". ב-31 ביולי השנה, לדוגמה, הגיבו דוברי הבית הלבן ומחלקת המדינה על הפגיעה של פגז מרגמה בבית ספר ואמרו: "אנחנו מגנים את ההפגזה של בית הספר, כפי שהיינו עושים לגבי כל מקום אחר בעולם. זה לחלוטין בלתי קביל וזו פעולה שאי אפשר להגן עליה", הצהירה אז הדוברת ג'ן סאקי.

 

באחרונה גם המזכיר ג'ון קרי השתמש במילה זו בתגובתו לתקיפת הסייבר של צפון קוריאה נגד

אולפני "סוני". "ארצות הברית מגנה את צפון קוריאה על מתקפת הסייבר והאיומים הלא מקובלים שהושמעו נגד בתי קולנוע והצופים", הוא הצהיר לפני כשבועיים. "הפעולות האלו הן ניסיון בוטה של משטר מבודד לדכא את חופש הביטוי ולרמוס את היצירתיות של אמנים מחוץ לגבולות ארצו".

 

מחלקת המדינה האמריקנית אינה היחידה בעולם הדיפלומטיה הבינלאומית שנוהגת למחזר ביטויים וגינויים. באחרונה ynet בדק ומצא 140 הצהרות של מזכ"ל האו"ם באן קי מון השנה שבהן הופיעה המילה concern (דאגה) בהקשר ליחסו לנושא כלשהו. במקרה שלו, ישראל והפלסטינים היו בראש הגורמים מעוררי הדאגה - 19 הודעות לעיתונות פורסמו בהקשר הזה מתחילת השנה - אך מנגד, הבעת דאגה נדמית כתגובה חמורה הרבה פחות מאשר תיאור התנהגות כ"בלתי מקובלת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזכיר המדינה ג'ון קרי
צילום: רויטרס
מומלצים