שתף קטע נבחר

כמה פעמים באן קי מון מודאג? 2014: הספירה

דאעש או "המדינה האיסלאמית"? לא הייתה כבר הפסקת אש באוקראינה? מזכ"ל האו"ם שוב מודאג מהבנייה בהתנחלויות? קצה חוט בפרשת היעלמות המטוס המלזי?! צפו: קטטה בפרלמנט. כמה פעמים כל זה קרה השנה?

רפי פרסקי שר פעם "כמה פעמים ספרת עד 10 ושום דבר לא קרה". אך פרסקי לא תמיד צודק (ע"ע דוקטורט בפיזיקה גרעינית). לפעמים עצם הספירה יכולה ללמד שמשהו אכן קרה, ואולי - במקרים מסוימים - עלינו לנסות ולמנוע ממנו לקרות שוב, כדי שהפעם האחרונה תהיה האחרונה. 

 

השמד ומשול. 2014, הסיפורים שהכעיסו אותנו

 

ייתכן שכמות הפעמים (הגדולה במפתיע) שבהן מזכ"ל האו"ם התייחס בדאגה לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אמורה לומר לנו שהגיע הזמן שנפסיק להטריד את מחשבותיו של באן קי מון. ייתכן שכמות הפעמים ש"נמצא קצה חוט המעיד על הימצאות המטוס המלזי", מנסה לגרום לנו להבין שאנחנו לא בפרק של "תעופה בחקירה" שיספק תשובה תוך 45 דקות. וייתכן שמספר הפעמים שדאעש החליף את שמו, מעיד כי המותג פחות חזק משחשבנו. מסע בעקבות "פעמים".

 

כמה פעמים אירעו קטטות בפרלמנטים בעולם?

"האלימות היא כרסום יסוד הדמוקרטיה", אמר פעם איש חכם שמצא את מותו בדרך אלימה ומאוד לא-דמוקרטית. בית המחוקקים אמור להיות הבית היחיד שבו כוח הזרוע אינו זה שקובע והמיעוט יכול להביע את עמדתו מבלי שיושתק באגרסיביות. אך חזון לחוד ומציאות לחוד. קטטות בבתי נבחרים מתרחשות כל הזמן ובעידן הטכנולוגי הן גם מתועדות, מועלות במהירות לאינטרנט ואף נכללות בבלוג מיוחד. הנה שמונה התגרות שהיו לנו השנה:

  

 

איטליה

מתי? 29 בינואר.

מי נגד מי? מחוקקים ממפלגת האופוזיציה M5S נגד מתנגדיה

הרקע: אחת מדוברי הפרלמנט, לורה בולדריני, חתכה פיליבסטר שקיימה האופוזיציה. היא הפכה לדוברת הראשונה בהיסטוריה שהשתמשה בבקשה הפרלמנטרית המכונה "גיליוטינה" כדי לקצר את הדיון, ונציגי הבית הצביעו בעד הערכה מחדש של הון המניות של הבנק המרכזי של איטליה.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

 

הודו

מתי? 13 בפברואר

מי נגד מי? חבר פרלמנט מאנדרה פרדש נגד כולם

הרקע: המחוקק ל. ראג'גופל מחה על תוכנית ליצירת מדינה חדשה - טלנגנה - בדרום הודו. הוא ריסס באולם גז פלפל כדי להפריע לדיונים בסוגיה. אולם זה לא נגמר בכך. ראג'גופל גם ניפץ זכוכיות משום שהמדינה החדשה תוקם על שטחה של אנדרה פארדש. כמה מחוקקים פונו לבית חולים במצב קל.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

 

טורקיה

מתי? 15 בפברואר

מי נגד מי? מחוקקים מהאופוזיציה נגד מחוקקים מממשלת ארדואן

הרקע: הפרלמנט הטורקי אישר הצעת חוק שתגדיל את מידת ההשפעה של הממשלה על מערכת המשפט. במהלך הדיון הלילי על הצעת החוק השנויה במחלוקת פרצה קטטה בין תומכי החוק, שהוצע על ידי ממשלת רג'פ טאיפ ארדואן, לבין מתנגדיו. האירוע הסתיים בשני מחוקקים שהזדקקו לטיפול רפואי.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

 

אוקראינה

מתי? 22 ביולי

מי נגד מי? תומכי הנשיא פורושנקו ומתנגדיו

הרקע: נשיא המדינה פטרו פורושנקו האשים את הלאומנים בבית הנבחרים במשחק לידיה של רוסיה, בכך שהם מאמצים טקטיקות קיצוניות במהלך המשבר האוקראיני במזרח.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

תגרה בפרלמנט האוקראיני (צילום: AP) (צילום: AP)
תגרה בפרלמנט האוקראיני(צילום: AP)

 

מקדוניה

מתי? 26 באוגוסט.

מי נגד מי? מחוקק מטעם המפלגה האלבנית הדמוקרטית, DPA, נגד מחוקק מטעם מפלגת השלטון DUI

הרקע: חוק התקציב שהציעה הממשלה שלטענת האלבנים אינו דואג לזכויות החוקתיות שלהם.

הסיבה: אין אף פעם הצדקה לאלימות.

 

דרום אפריקה

מתי? 13 בנובמבר

מי נגד מי? מחוקק ממפלגת השלטון ANC נגד מחוקק מהאופוזיציה

הרקע: מחוקקים מהאופוזיציה דרשו שהנשיא ג'ייקוב זומה, ממפלגת השלטון ANC, יחזיר את כספי הציבור שלקח לשיפוץ ביתו. 

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות. 

 

אוקראינה, שוב

מתי? 14 בדצמבר

מי נגד מי? יותר מ-20 מחוקקים משני קצוות הקשת הפוליטית

הרקע: חלוקת תפקידים בוועדת החקיקה של הפרלמנט הנבחר במדינה. אולם דובר הפרלמנט הצליח להרגיע את הרוחות במהרה.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

 

בגלל חוקי ביטחון. מחוקקי קניה מתקוטטים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בגלל חוקי ביטחון. מחוקקי קניה מתקוטטים(צילום: AFP)

קניה

מתי? 18 בדצמבר

מי נגד מי? מחוקקים מקואליציית ג'ובילי נגד מחוקקים מקואליציית קורד.

הרקע: הצעה שנויה במחלוקת לשינוי חוקי הביטחון שהובאה לאסיפה הלאומית בקניה.

הסיבה: אין אף פעם סיבה שמצדיקה אלימות.

 

כמה פעמים באן קי מון אמר שהוא מודאג?

הוא משמש כדיפלומט, משרת ציבור, סנגור ומנכ"ל. הוא שופרם של אזרחי העולם כולו, וקולם של העניים והפגיעים ביותר. הוא מזכ"ל האומות המאוחדות ומ-2007 מכהן בתפקיד זה באן קי מון. כאיש היחיד המחזיק בתפקיד מיוחד זה עליו לטפל בהמון נושאים בוערים ברחבי העולם. וכשאין כל כך איך לטפל בהם - עליו לפחות לומר עד כמה הם מדאיגים אותו.

 

"מזכ"ל האו"ם באן קי מון מודאג", מתחילה תמיד ההודעה מטעמו, וממשיכה: "מהמצב במזרח אוקראינה" / "מההסלמה בין ישראל לפלסטינים" / "מהמשבר ההומניטרי בעיראק" / "מהאי-יציבות ברפובליקה המרכז-אפריקנית" / "מההידרדרות הביטחונית במאלי" ועוד רבות אחרות. כמה פעמים הודעה כזו הופצה לעיתונות? ynet בדק ומצא 140 הודעות שונות שבהן הופיעה המילה concern בהקשר ליחסו של מזכ"ל האו"ם לנושא כלשהו.

מספר ההודעות של מזכ"ל האו"ם הקשורות במדינה מסוימת לשנת 2014 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מספר ההודעות של מזכ"ל האו"ם הקשורות במדינה מסוימת לשנת 2014(צילום: AFP)

אולם דאגותיו של באן קי מון לא קשורות תמיד לסכסוך הישראלי-פלסטיני - לרוב כן, כפי שניתן לראות בתרשים לעיל. לעתים העניינים הטורדים את רוחו מופשטים יותר ולעתים טריוויאלים בעיני רבים, אך לא בעיניו. ב-24 באפריל נשא מזכ"ל האו"ם נאום בנושא עתיד בר-קיימא והדגיש את דאגתו ל"בני אדם המאמצים דפוסים של ייצור וצריכה לסיפוק צורכיהם המיידיים". ב-11 באפריל נאם על סוגיית מים וסניטציה בעולם והרחיב על הדאגה ל"מיליארד בני אדם שעדיין נאלצים לעשות את צרכיהם בחוץ".

 

כמה פעמים שינה ארגון דאעש את שמו?

ארגון דאעש פרץ לתודעה הבינלאומית באמצע 2014, אז החל לחלוש על עוד ועוד שטחים בעיראק ובסוריה. ההשתלטויות על שטחים, עריפות הראשים, מקרי הטבח ההמוניים ודיכוי המיעוטים הקנו לו ובצדק שם של ארגון רצחני, חסר רחמים ואכזרי ביותר. אולם מה שמו האמיתי? וכמה פעמים הוא הוחלף? לפניכם התשובות.

 

AQI - ראשי תיבות של אל-קאעידה בעיראק (Al-Qaeda in Iraq). ב-2003 החל את דרכו הארגון כפלג אכזרי של ההתנגדות הסונית לפלישה האמריקנית לעיראק.

 

ISI - ראשי תיבות של המדינה האיסלאמית בעיראק (Islamic State in Iraq). ב-2007, שנה לאחר מות מייסדו אבו מוסעב א-זרקאווי, ובעקבות התנערות מצד אל-קאעידה על כך שפעיליו "צמאי דם מדי", מותג הארגון מחדש והפך לראשונה ל"מדינה".

בשם "המדינה האיסלאמית". "ג'ון" עורף הראשים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בשם "המדינה האיסלאמית". "ג'ון" עורף הראשים(צילום: MCT)

ISIS - השם המוכר והלא-אהוב, ראשי תיבות של Islamic State in Iraq and Syria. עם פריצת מלחמת האזרחים בסוריה והתערבות הארגון הסוני בלחימה בשטחה, הייתה חייבת קבוצת הקיצונים לשנות את שמה ולהכניס גם את סוריה למיתוג.

 

SIC - הכינוי שפחות תפס, ראשי תיבות של State of the Islamic Caliphate. ביוני 2014 נרגש הארגון להכריז על עצמו "חליפות איסלאמית", ולכן המציא עצמו שוב עם שם חדש-ישן.

 

ISIL - המונח שניסה לאתגר, ראשי תיבות של Islamic State of Iraq and the Levant. הארגון האיסלאמי ניסה לקרוא תיגר על הגבולות "הקולוניאליסטיים" שחילקו את המזרח התיכון בהסכם סייקס-פיקו, ולכן השתמש במונח הגיאוגרפי בשפה הערבית "א-שאם", המתייחס לדמשק ולאזור הלבנט.

"אל דולה" הוא השם שחובה על לוחמי הארגון לשאת בקול ()
"אל דולה" הוא השם שחובה על לוחמי הארגון לשאת בקול

דאעש - שם זה הוא בעצם התעתיק העברי למונח הערבי: אל-דולה אל-איסלאמיה פי אל-עראק וא-שאם (Islamic State of Iraq and a-Sham).

 

IS - פשוט וקצר. "המדינה האיסלאמית" בה"א הידיעה.

 

אל-דולה - "המדינה", כך קוראים לה מרבית מלוחמי הארגון עצמו. "אל-דולה" אף מאיים במלקות למי שיקרא לקבוצה בשם דאעש.

 

Un-Islamic Non-State - הכינוי שלא תפס וחבל - (לא מדינה לא-איסלאמית). מונח שלא נמצא בשימוש רב אך הוצע על ידי מזכ"ל האו"ם באן קי מון בטענה כי הארגון אינו מייצג את האיסלאם ואף ישות מדינית לא מגדירה אותו מדינה.

 

כמה פעמים הוכרזה הפסקת אש במזרח אוקראינה?

המשבר במזרח אוקראינה החל בתחילת חודש מרס ונדמה כי מאז הוכרזו אינסוף הפסקות אש בין כוחות הצבא האוקראיני לבין הבדלנים הפרו-רוסים הנתמכים על ידי מוסקבה. 4,707 בני אדם נהרגו בסכסוך המתמשך ויותר מחצי מיליון נעקרו מבתיהם. אולם מספר הפעמים שבהן הפסקות אש הופרו גדול יותר במפתיע ממספר הפעמים שהוכרזו.

 

כשלושה חודשים לאחר תחילתו של המשבר - ב-20 ביוני - הכריז נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו על הפסקת אש ראשונה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הצהיר כי הוא תומך בה ושלושה ימים לאחר מכן הסכימו לה גם הבדלנים. אולם היא הופרה לפחות 35 פעמים, לטענת קייב. ב-1 ביולי היא הסתיימה רשמית לאחר אפס התקדמות במשא ומתן בין שני הצדדים.

 

ב-5 בספטמבר נחתם במינסק הסכם הפסקת אש נוסף במעמד נציגים מאוקראינה, רוסיה והבדלנים. אולם גם הוא הופר, ומאז שנחתם נהרגו לא פחות מ-1,357 בני אדם.

 

שני הצדדים שסובלים משפיכות הדמים, התנחמו ב-9 בדצמבר, אז הוכרז יום של שקט. אך רק אחרי שלושה ימים - ב-12 בחודש - נרשם היום הראשון זה שבעה חודשים שלא נרשמה בו אף אבידה.

 

כמה פעמים - כמעט - נמצא המטוס המלזי?

8 במרס, שבת בצהריים (שעון ישראל), נחתה בדסק החדשות של ynet הידיעה הראשונה על טיסת מלזיה איירליינס MH370. לעומת זאת, מטוס בואינג 777 לא נחת באף מקום. הוא קרוב לוודאי התרסק אי שם בדרום האוקיינוס ההודי, על כל 239 נוסעיו ואנשי הצוות, ואין כל הבטחה כי אי פעם יימצא.

התמונה שהפכה לסמל החיפושים אחר טיסת MH370. כלי הטיס שבתמונה - מניו זילנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התמונה שהפכה לסמל החיפושים אחר טיסת MH370. כלי הטיס שבתמונה - מניו זילנד(צילום: רויטרס)

 

אולם בימים הראשונים שלאחר ההיעלמות המסתורית כל כך לא היה כל ספק שהעולם וכל צוותי החיפושים הקיימים בו, ימצא את המטוס המלזי. כך גם בחודשים הראשונים. קצוות החוט שפורסמו כבר נרקמו לכדי צעיף די גדול (או לפסולת גדולה מאוד שצפה באוקיינוס). להלן הקצוות המסמנים את התקווה והתנפצותה.

 

10 במרס: נמצאו כתמי דלק בים סין הדרומי. זה לא המטוס. 

12 במרס: לוויינים סינים מאתרים הריסות בים סין הדרומי. אין הריסות, אין מטוס.

20 במרס: האוסטרלים מודיעים חגיגית - מצאנו שני אובייקטים בדרום האוקינוס ההודי. אין שם כלום.

23 במרס: לוויין סיני מגלה אוביקט נוסף מדרום לפרת' שבאוסטרליה. נאדה.

24 במרס: מטוסים אוסטרלים מאתרים שני אובייקטים בצבע כתום ואפור מדרום-מערב לפרת'. לא מדובר בסירת הצלה.

26 במרס: לוויינים צרפתיים מוצאים אזור הריסות ובו לא פחות מ-122 אובייקטים בדרום האוקיינוס ההודי. פסולת.

27 במרס: התאילנדים מעלים את ההימור ל-300 אובייקטים צפים בדרום האוקיינוס ההודי. עוד פסולת.

5 באפריל: כלי שיט סיניים ואוסטרליים קולטים אותות מצוקה ממקלטי המטוס. דולפינים?

8 באפריל: האוסטרלים שומעים אותות שוב.

10 באפריל: עוד קולות.

14 באפריל: כתמי דלק! מזמן לא ראינו כאלה, ליד ספינת החיפושים, "אושן פילד" האוסטרלית.

24 באפריל: הריסות נסחפות לחוף המערבי באוסטרליה. אין להן קשר למלזים.

 

מאז לא דווח על אובקייטים או אותות חדשים שעשויים להצביע על מיקומו. בתוך כך, הורחבו שטחי החיפוש והומצאו שטחי חיפוש חדשים. אך עדיין לא פורסם אף קצה חוט נוסף המעיד על הימצאותו במקום כלשהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולי מספיק להדאיג אותו? מזכ"ל האו"ם באן קי מון
צילום: רויטרס
מומלצים