שתף קטע נבחר

ראש בראש: מה משתלם יותר - שתלים או תותבות?

עד לא מזמן היה נכון לחשוב ששיניים תותבות הן הפיתרון המהיר והאידיאלי ביותר לבעיית שיניים כללית בפה, אלא שהתפתחויות חדשות בתחום מנפצות את הברור והמקובל וגורמות לנו לחשב מסלול מחדש.11 נקודות למחשבה

כולנו רוצים שיניים מושלמות וחיוך של מיליון דולר. השאלה הנשאלת היא איך עושים זאת, בלי להשתעבד למשכנתא נוספת ובאיכות מקסימלית. 11 הפרמטרים הכי חשובים.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

קראו עוד

הסוכרת לא מאוזנת? סכנה לחניכיים

לא רק ממתקים: המזונות שעושים נזק לשיניים

טיפולי שיניים בהריון: מתי אסור להמתין?

 

1. עלויות (1-0 לתותבות)

חד משמעית תותבות זהו הפתרון הזול מבין השניים. עלות תותבת (אקרילית) זולה משמעותית מעלות שתלים, זאת משום שתהליך הרכבת שתלים דורש גם מבנה שיקומי שנבנה מעליהם ולכן, ברוב המקרים, עלות שתל בודד זהה לעלות תותבת שלמה (לא משנה כמה שיניים היא משלימה).

 

2. אורך הטיפול (שיוויון)

נהוג היה לחשוב שביצוע תותבות מהיר הרבה יותר מהרכבת שתלים, זאת משום שהרכבת שתלים חייב תקופת המתנה של 3-6 חודשים בין הרכבת השתל ועד להנחת הכתר שמעליו לעומת הרכבת תותבת שמבוצעת תוך כ-שלושה שבועות.

 

אולם כיום, בשיטות ההשתלה החדשות, כלל לא קיימת תקופת המתנה, ניתן להניח כתרים מיידית בזמן ההשתלה, כך שביום אחד בלבד ניתן להרכיב שתלים.

 

3. נוחות (0-1 לשתלים)

שיניים תותבות משמעותית פחות נוחות משיניים טבעיות. התותבת הינה התקן מלאכותי אשר נוטה לזוז בזמן אכילה או דיבור ולכן פוגע באיכות החיים. לעומת זאת, שתלים מחקים מצב של שיניים טבעיות ולכן מעניקים תחושה של שיניים טבעיות והנוחות היא מקסימלית.

 

4. הסתגלות (0-1 לשתלים)

תקופת ההסתגלות לשיניים תותבות הינה ארוכה ועלולה להגיע אף למספר חודשים, זאת משום שהתותבת לוחצת על החניכיים ומייצרת פצעי לחץ בפה. בשתלים, זמן ההסתגלות קצר הרבה יותר, משום שהם נמצאים בדיוק במקום של השיניים הטבעיות מה שמאפשר תקופת הסתגלות קצרה מאד תוך מספר ימים בודדים בלבד.

 

5. סיבוכים (1-0 לתותבות)

הרכבת שתלים היא פעולה כירורגית ולכן לרוב מלווה בתפרים וכאבים קלים אשר עשויים להימשך מספר ימים, ואילו התקנת תותבת אינה דורשת כל התערבות ולכן אחוז הסיבוכים נמוך יותר.

 

6. גיל (שיוויון)

נהוג היה לחשוב שתותבת היא נחלתם של אנשים קשישים ומפאת גילם הפעולה עלולה לסבך אותם מבחינה רפואית, אך לא כך, מה שקובע הוא לא הגיל אלא המצב הרפואי בלבד. מבחינת שתלים - ניתן היום להרכיב שתלים גם למתרפאים מעל גיל 90 וזאת ללא חשש, שכן הפעולה מהירה ולא חודרנית מדי.

 

7. מצב רפואי (שיוויון)

ביצוע תותבת אינה פעולה כרורגית לכן ניתן לבצעה לכל מתרפא ללא תלות במצבו הרפואי. גם שתלים ניתן גם לבצע במרבית המקרים מלבד מצבים רפואיים קיצוניים כמו סוכרת לא מאוזנת, אוסטאופורוסיס קשה ועוד.ֿ

 

8. השפעה ארוכת טווח (0-1 לשתלים)

השתלים מספקים פתרון קבוע לפרקי זמן ארוכים, וגם אם לאחר מספר שנים מתעוררת בעיה, ניתן לחזור בשנית על התהליך. התותבות פוגעות בחניכיים לאורך זמן.

 

9. אסתטיקה (שיוויון)

אם בעבר האסתטיקה של התותבות נחשבה לטובה יותר מאשר שיקום ניתמך שתלים, הרי שהיום עם החומרים החדשים וטכניקות ההשתלה החדשות האסתטיקה בשיקום על גבי שתלים מצוינת וטבעית.

 

10. לעיסה (נוק אאוט לשתלים)

אין ספק שיכולת הלעיסה של שיקום קבוע על גבי שתלים מעולה והכי קרובה לדבר האמיתי, לעומת התקן נשלף שנוטה לזוז בפה בזמן הלעיסה.

 

11.  איכות חיים (נוקאאוט לשתלים)

התותבות גורמות לאי נוחות בפה בשל חיכוך התותבות בחניכיים, הן גורמות לירידה בחוש הטעם, שיבוש הדיבור ואי נעימות מפני הסביבה ולחוסר ביטחון.

 

השתלים מדמים מצב של שן טבעית ולכן התחושה בפה איננה משתנה, הם מאפשרים לדבר ולאכול ללא חשש ובכך מסייעים להחזרת הביטחון העצמי ולשמירה על איכות החיים.

 

ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' תל אביב

וד״ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת ׳מאלו קליניק׳ רמת השרון





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אי לקבל את החיוך המושלם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים