שתף קטע נבחר

צונח חופשי: הנפט בשפל של 5 וחצי שנים

שתי מדינות השפיעו על מחיר הנפט במהלך סוף השבוע האחרון ודרדרו עוד יותר את המחיר – רוסיה ועיראק, שתי יצואניות נפט גדולות, הודיעו כי הן מעלות את התפוקה ובכך יצרו חשש לעלייה נוספת בעודף ההיצע של הנפטו לעומת הביקוש. הרובל הגיב בתנודתיות להמשך הצניחה במחיר הנפט ומאיים להמשיך לקרוס מול הדולר

שנת 2015 נפתחה ללא בשורה בגזרת מחירי הנפט ומחירו של הזהב השחור ממשיך לצנוח ומגיע היום לרמת שפל של 5 וחצי שנים. בעקבות המשך הצניחה במחיר הנפט גם המטבע הרוסי, הרובל, איבד גובה ביום המסחר הראשון של 2015.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

רוסיה, יצואנית הנפט הגדולה, מושפעת ישירות מצניחת מחירי הנפט. המטבע הרוסי הגיב היום בתנודתיות ונע בטווח של 57.31 ל-59.58 רובל לדולר אחד. נזכיר כי בחודש דצמבר קרס הרובל מול הדולר ונשחק מולו ב-40%, אז נרשמה רמת שפל 79.1 רובל לדולר, זאת בעקבות הירידה במחיר הנפט ובעקבות הסנקציות שהוטלו על רוסיה מצד מדינות המערב.

 

צל כבד על הרובל

כאמור, מה שמאיים על המטבע הרוסי ועלול להביא להיחלשות חדה נוספת שלו הוא מחיר הנפט שממשיך בדרכו מטה ומתייצב על מחיר של מתחת ל-60 דולר לחבית. הנפט האמריקני מסוג WTI מאבד היום עוד 1.4% ויורד למחיר של 51.94 דולר לחבית. גם הנפט מסוג ברנט מאבד כ-1.5% וצונח למחיר של 55.6 דולר לחבית.

 

בעולם מוטרדים מאוד ממגמת ההיחלשות של מחיר הנפט שאינה עוצרת ולמעשה השאלה הגדולה היא מה יעשו מחירי הנפט ב-2015 ואיך יתמודדו חברות האנרגיה עם הירידה במחיר בטווח הבינוני והארוך. הנפט מגיע היום לרמת שפל חדשה על רקע הספקולציות ההולכות וגדלות על כך שעודף ההיצע ימשיך להיות גבוה מאוד ביחס לביקוש גם השנה.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

על מה נשענות ספקולציות אלה? החשש נוצר בשל דיווחים בסוף השבוע האחרון על עלייה חדה בתפוקת הנפט של רוסיה ועיראק. רוסיה הודיעה כי בחודש דצמבר העלתה את תפוקת הנפט ב-0.7% לרמת שיא, וכך גם עיראק דיווחה כי בכוונתה להגדיל את תפוקת הנפט ב-2015 לרמת שיא של 3.3 מיליון חביות נפט לעומת 2.94 מליון חביות שהפיקה עיראק בדצמבר 2014.

 

לרוסיה לא נותרה ברירה

כזכור, בפגישה האחרונה והמכרעת של קרטל אופ"ק התקבלה החלטה שלא להוריד את תפוקת הנפט ולאפשר לשוק למצוא מחיר שיווי משקל באופן חופשי וללא התערבות מצד הארגון. החלטה זו של אופ"ק רק תדלקה עוד יותר את המגמה השלילית בנפט וכך איבד מחירו של הזהב השחור יותר מחצי מערכו מאז אמצע שנת 2014.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, הסביר בשיחה עם ynet, את האינטרס העומד מאחורי ההחלטה של רוסיה דווקא להגדיל את תפוקת הנפט כפי שעשתה בחודש דצמבר האחרון, "רוסיה היא לא אופ"ק ולמרות שהיא יצואנית נפט גדולה היא לא יכולה לגרום למחיר הנפט לעלות. לרוסיה יש כרגע בעיה של מחסור בכסף ולכן אין לה ברירה אלא להשתתף במלחמת המחירים כדי למכור יותר נפט ובמחירים זולים ולכן היא העלתה את התפוקה שלה בחודש דצמבר לשיא של כל השנים. רוסיה יוצאת נשכרת יותר כי התגמולים ברובלים הם יותר גבוהים – מוכרים בשיא בשער של כ-58 רובל במקום בשער של 32 רובל שהיה לפני".

 

עוד הוסיף זבז'ינסקי כי המדינות המפיקות נפט (כולל רוסיה) שבוחרות להמשיך להפיק נפט במחירים נמוכים, עלולות עוד ליצור לחץ נוסף על מחיר הנפט.

 

אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון התייחס להצהרה העיראקית מסוף השבוע על הגדלת ייצוא הנפט וציין כי היא מצטרפת לראיון עם שר הנפט הסעודי בו אמר כי ערב הסעודית וארגון אופ"ק לא ישנו את עמדתם ולא יורידו את תפוקת הנפט גם אם מחירו יגיע ל-20 דולר לחבית.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים