שתף קטע נבחר

ציון נכשל לפוטין: הכלכלה הרוסית קורסת

כשנשיא רוסיה סיפח את חצי האי קרים והתערב בצורה גסה במשבר במזרח אוקראינה, ספג אובמה ביקורת על ניהול מדיניות חוץ רפה. אלא שהסנקציות על מוסקבה, צניחת מחיר הנפט וחוסר הצורך של ארה"ב לייבא נפט בעקבות טכנולוגיה חדשה שבידיה דרדרו את הכלכלה הרוסית לשפל גדול

הבורסה צונחת, הרובל צונח, מחיר הנפט צונח וביחד איתם צונחת הכלכלה הרוסית: הדעה הרווחת בעולם בשנה האחרונה הייתה שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הוא מנהיג חזק וכול-יכול שבכל עימות עם עמיתו האמריקני ברק אובמה ידו הייתה על העליונה. דעה זו זכתה לחיזוקים רבים, בין היתר כשרוסיה סיפחה בתחילת השנה את חצי האי האוקראיני קרים והתערבה בגסות בסכסוך במזרח אוקראינה בין המורדים הפרו-רוסים לבין הממשלה המקומית.

 

דרמה ברוסיה: הריבית זינקה הלילה ל-17%

 

עוד חדשות בעולם : 

פקיסטן: הטליבאן רצח 100 תלמידי בית ספר

מוכים, נחטפים ונרצחים: עיתונאים על הכוונת

שעיר לעזאזל: השוד פוענח בזכות הזקן

לא חסינה מטרור: היום ששינה את אוסטרליה

 

אלא שבאחרונה קולות האנשים שמהללים את הנשיא הרוסי נדמו לאור המציאות העגומה בפועל: ההרפתקה של פוטין באוקראינה הייתה לא פחות מאסון מדיני וכלכלי מוחלט - ארצות הברית והאיחוד האירופי הטילו על ארצו סנקציות קשות שהזיקו קשות לכלכלה הרוסית ולמגזר הנפט והגז. ואם בזה לא די, פוטין מסתכן באיבוד מעמדו הרם בקרב הציבור הרוסי ובפוליטיקה המקומית.

 

אין לנשיא הרוסי הרבה סיבות לחייך. פוטין ואובמה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אין לנשיא הרוסי הרבה סיבות לחייך. פוטין ואובמה(צילום: MCT)
הבורסה הרוסית צנחה (צילום: AP) (צילום: AP)
הבורסה הרוסית צנחה(צילום: AP)

הכסף המזומן נגמר לרוסים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכסף המזומן נגמר לרוסים(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפרות זכויות אדם ודיכוי מתנגדי משטר לא הוציאו ולא יוציאו יותר מדי רוסים לרחובות שאופן שיערער על מעמדו של "הצאר הרוסי" פוטין, אבל משבר כלכלי חמור שימנע מהאוכלוסייה לרכוש מוצרים בסיסיים יפגע בו קשות. וכפי שהמצב נראה כיום, אם לא יקרה נס גדול ברוסיה, כלכלתה תידרדר לשפל כלכלי חמור ביותר.

 

רוסיה: הריבית זינקה ל-17% - הכי גבוה מאז 1998

הלילה (יום ג') העלה הבנק המרכזי של רוסיה את הריבית לרמה של 17 אחוזים - הגבוהה ביותר מאז המשבר הגדול שפקד את המדינה ב-1998. העלאת הריבית הדרמטית נועדה להתמודד עם צניחת שערו של הרובל, שצלל אתמול בשיעור חד של 13 אחוזים מול הדולר לשפל של כל הזמנים - 66 רובל לדולר - והיום עמד על 68.8 לדולר. הבוקר זינק הרובל הרוסי בשיעור של 10 אחוזים, אך חזר תוך שעות לירידות חדות של 22 אחוזים. במקביל, הבורסה של רוסיה צללה היום ב-14.5 אחוזים לאחר הצעד החריג של העלאת הריבית החדה. 

 

רוסיה הודיעה לא מזמן שאם מחיר הנפט יישאר באזור ה-60 דולר לחבית - התוצר הרוסי יתכווץ ב-4.5 אחוזים בשנת 2015. אלא שהיום קיבלו הרוסים חדשות לא ממש טובות כשצניחת הנפט המשיכה ו"הזהב השחור" נסחר ב-59 דולר לחבית.

 

אחת הסיבות לצניחה במחיר הנפט היא העובדה שסעודיה, יצואנית הנפט הגדולה, מנהלת תחרות עזה עם חברות אמריקניות ולכן לא מוותרת על עמדתה שלא לצמצם את תפוקת הנפט שלה. המדינות שנפגעות בעיקר מהצניחה במחיר הנפט הן רוסיה, איראן וונצואלה.

 

סעודיה דרדרה את מחיר הנפט. המלך עבדאללה ונשיא איראן, שמרוויחה פחות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סעודיה דרדרה את מחיר הנפט. המלך עבדאללה ונשיא איראן, שמרוויחה פחות(צילום: רויטרס)

בשנים האחרונות נכנסה לשימוש בארה"ב טכנולוגיה חדשה שקידמה באופן דרמטי את היכולת להפיק נפט וגז משכבות סלע. מדובר בטכנולוגיה שמצליחה להפיק נפט וגז מפצלים, וזאת כתוצאה מהתקדמות ביכולות הקידוח האופקיות ובהפקה באמצעות לחץ הידראולי.

 

עצמאות אנרגטית: ארה"ב צוחקת על כולם

הטכנולוגיה החדשה ייתרה את הצורך של ארה"ב לייבא נפט מבחוץ והפכה אותה לעצמאית מבחינה אנרגטית לראשונה זה שנים רבות. העובדה שארה"ב לא רק הפסיקה לייבא, אלא ייתכן שבקרוב תתחיל גם לייצא נפט וגז, משנה לחלוטין את שוק האנרגיה העולמי ויש לה השלכות אדירות - כלכליות וגיאופוליטיות כאחת. במצב שכזה ניתן להבין את עומק המשבר שבו נמצאת רוסיה בעקבות הצניחה במחיר הנפט והסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה, בעוד בצד השני ניצב הנשיא האמריקני בעמדת המנצח הגדול - בניגוד גמור לדעה הרווחת.

 

בנוסף לשדות הנפט הוותיקים שיש לארה"ב במדינת אלסקה, המהפכה הדרמטית באופן הפקת הנפט הצליחה להביא לכך שתוך שנים מעטות עקפה המעצמה הגדולה בעולם את סעודיה ואת רוסיה כמפיקת הנפט והגז הגדולה בעולם.

 

המהפכה האנרגטית הביאה חזאים כלכליים רבים להניח שמחירי הנפט יירדו בצורה חדה - דבר שאכן קרה - אך גם למתחים בין מדינות כמו איראן, לוב, עיראק ורוסיה לבין ארה"ב והמערב. כדי להבין את גודל המשבר שאליו שקעה רוסיה צריך להסתכל כמה שנים אחורה, לפני יותר מחמש שנים, אז עמד מחיר חבית נפט על 110 דולר ומאז הוא צנח לפחות מ-60 דולר.

 

אם מוסיפים לצניחה במחיר הנפט ולסנקציות הבינלאומיות את המחסור המיידי בכסף מזומן, כשבמקביל ממשיכות ההוצאות הציבוריות לגדול, הרי שאין כל ספק שהמנהיג הגרוע יותר הוא דווקא פוטין ולא אובמה, הנמסיס הגדול שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים