שתף קטע נבחר

הודות לשיימינג: נעצר הגנב מאתרי ההיכרויות

סטטוס שפרסמה הגר באשר לגבר שהכירה באתר היכרויות וגנב ממנה כסף ותכשיטים, עודד נפגעות נוספות להתלונן נגדו ואף הביא לבסוף למעצרו של הבחור. בשיחה עם עדי רם, היא מספרת: "למרות החוויה, לא אפסיק לנסות להכיר דרך אתרי היכרויות"

"לפני שבועיים הכרתי בחור דרך אתר אינטרנט (אוקיי קופיד). דיברנו, סימסנו, נפגשנו, היה חביב. ביום שישי הבחור, שהגיע אלי במונית (עקב שלילת רישיונו), בא לישון אצלי (ת'אמת, חוץ מלחבק אותי כל הלילה לא היה בינינו מגע). למחרת הוא נשאר אצלי עד ארבע, כשבשעה שתיים וחצי קפצתי להוריי להביא לשנינו ארוחת צהריים.

 

"כשחזרתי הודיע לי שהוא קיבל הודעה מאחותו ושאבא שלו מאושפז בתל השומר, ושאקפיץ אותו מהר. וכך היה! חזרתי לביתי והחלטתי לבדוק בארון שלי מעטפת כסף בה הצלחתי לחסוך 4600 שקל שרציתי להפקיד בבנק. חשכו עיני – הכסף נעלם!".

 

את הסטטוס הזה בצירוף שמו המלא ותמונותיו של הבחור, פרסמה הגר בפייסבוק באותו היום בו אירעה הגניבה. בשיחה איתי היא מספרת: "כשזה קרה, מיד נסעתי למשטרה להגיש תלונה. חיכיתי שם משבע בערב ועד חצות, אך במשטרה היה עומס ונאמר לי לחזור הביתה ולשוב ביום אחר. לפני שהלכתי לישון, פרסמתי את הפוסט לחבריי בלבד ומשם זה התחיל לתפוס תאוצה. למחרת בבוקר הלכתי שוב להגיש תלונה. כשחזרתי קיבלתי ממנו סמס עם איום שהוא הולך לתבוע אותי".

 

הסטטוס שפרסמה הגר (קרדיט: צילום מסך facebook) (קרדיט: צילום מסך facebook)
הסטטוס שפרסמה הגר(קרדיט: צילום מסך facebook)

 

האיום הגיע לאור העובדה שהסטטוס של הגר הלך וצבר אלפי שיתופים, ואף הגיע ל"סטטוסים מצייצים", עמוד הסטטוסים הפופולרי, ומשם כמובן גם לעיניו של הבחור. הגר לא נתנה לאיומים להשפיע עליה. מה שהיא גילתה הפתיע אותה מחד אך גם חיזק אותה מאד מאידך: "בעקבות הסטטוס קיבלתי עשרות פניות מבנות שהיו קורבנות שלו. חלקן כבר התלוננו עליו לפני כן, חלקן פחדו להתלונן, וחלקן עדיין פוחדות להתלונן. פנו אליי גם בנות שהתחילו להיות עמו בקשר בטלפון, בפייסבוק או בווטסאפ אך טרם נפגשו איתו. הן כתבו לי דברים כמו: 'תודה שהצלת אותי', 'התחלתי לדבר עם הבחור בפייסבוק והוא רצה להגיע אליי הביתה, תודה על האזהרה!' ועוד".

 

הגר ממשיכה את הסיפור: "כמה ימים אחרי כן, כשהסטטוס כבר צבר מעל ל- 3200 שיתופים, מישהו דיווח לפייסבוק על הסטטוס הזה והוא נמחק לי ולכל מי ששיתף אותו. באותו היום התקשר אליי חוקר מהמשטרה ואמר לי שהבחור הגיע אליהם לתחנה. למעשה, הוא הגיע כדי להגיש תלונה נגדי, בגין 'הוצאת דיבה', רק שהגיע עם תיק עם בגדים כי כנראה הבין שהוא הולך להישאר שם זמן רב. מאז הוא עצור".

 

הסטטוס המקורי וגם הפרסום ב"סטטוסים מצייצים" עורר דיון סוער בקרב הגולשים. היו שטענו שאסור היה לה לפרסם כך את שמו ותמונותיו של אדם בפומבי, מבלי לתת לו הזדמנות להישפט ולהגן על עצמו, גולשים אחרים טענו שהיא אשמה במקרה משום שהכניסה גבר זר הביתה, ועוד גבר שהכירה באינטרנט. מנגד, היו ששיבחו אותה על המעשה האמיץ שעשתה והודו לה על כך.

 

מעבר לפן המוסרי שבעניין הפרסום, הפוסט עודד קורבנות נוספים להתלונן בפני המשטרה, ובכך בעצם עזר לספק חומר נוסף לתיק החקירה, כך שמעשה הביוש הפומבי ("שיימינג"), במקרה הזה, היה יותר חיובי ממזיק. כך, בכתבה שסיקרה את המקרה, צוטט השופט בני שגיא באומרו כי: "גם אם היה מוכח קיומו של נזק חמור (לחשוד), עדיין היה מקום לפרסום שמו מהטעם של טובת החקירה, שכן נראה שהפרסום בפוסט הוביל לתלונות נוספות".

 

"הוא מקסים ובעל קסם אישי"

ש', תושבת המרכז שבחרה להישאר בעילום שם, יצרה קשר עם הגר לאחר שזיהתה את הבחור בתמונות שבפוסט. היא שוחחה איתו בטינדר ביולי האחרון, ונפלה גם היא קרבן למעשיו. היא מספרת: "לאחר ששהה בביתי, התחלתי לשים לב שדברים נעלמו, כגון שטר של 20 דולר, שרשרת יקרה ותכשיטים נוספים. לא התלוננתי במשטרה כי פחדתי שאין לי הוכחה חד משמעית שאכן הוא גנב אותם, למרות שעמוק בתוכי ידעתי שזה הוא בוודאות. כשראיתי את הפוסט, דיברתי עם הגר ומיד הלכתי להגיש עליו תלונה במשטרה ולספר את הסיפור".

 

לדבריה, "יש לו קסם אישי והוא שובה וסוחף. היו דברים שלא הסתדרו לי לגביו אבל על כל דבר הייתה לו תשובה. הוא מקסים ומאוד מתוחכם. יש לי תחושה שיש עוד הרבה קורבנות ושמדובר בפושע רציני. כרגע הוא עצור אבל איני יודעת מתי המשפט או מה יקרה הלאה". הגר מוסיפה: "בנוסף לש', פנו אליי עשרות נשים שחלקן מעולם לא העז להתלונן. עודדתי את כולן לגשת ללא פחד ולהגיש נגדו תלונה, וחלקן אכן עשו זאת. מסתבר שלבחור הזה היו כמה וכמה פרופילים בפייסבוק וגם באתרי היכרויות שונים, ונראה שיש לו עשרות קורבנות. לא היה לי מושג שהוא פושע בכאלו ממדים".

 

"הוא סחף הרבה נשים בקסם האישי שלו" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"הוא סחף הרבה נשים בקסם האישי שלו"(צילום: shutterstock)

 

שיימינג עלול להוביל לתביעה

אז אמנם במקרה הזה, אקט ה"שיימינג" של הגר כנראה היה הדבר הנכון לעשות, אך יש להיזהר מאד בכלי הפומביות הזה. עו"ד דניאל מנור ממשרד עו"ד אברהם מורן ושות', מציין: "מי שמבקש לפרסם ברבים אודות עוול שנעשה לו לכאורה על ידי אדם אחר, עלול להיתבע בגין לשון הרע והפרת הפרטיות של מושא הפרסום. החוק אוסר פרסום דבר לגבי אדם (לרבות תמונתו), בנסיבות בהן הפרסום עלול להשפילו, לבזותו, או לעשותו מטרה לשנאה או ללעג בעיני הציבור.

 

"עם זאת, קיימות הגנות על פי דין למפרסם המידע, כגון: הדברים המפורסמים נכונים, הנסיבות מקימות חובה מוסרית וחברתית לפרסום (למשל אזהרת אנשים נוספים) ועוד. בתי המשפט מאזנים בפסיקותיהם, בין נסיבות המקרה הפרטני ובין האינטרס הציבורי הכללי. עם זאת, בהחלט ניתן לומר שעילת תביעה כנגד המפרסמת עלולה להתגבש אם יוכח כי מושא הפרסום אינו אשם במעשים שיוחסו לו. כך שבמקרה של פגיעה, מומלץ להתגבר על הרצון הטבעי לקבלת צדק מיידי ולפנות בראש ובראשונה לרשויות אכיפת החוק, אשר יטפלו בעניין, בכלים הנתונים להם".

 

 

למרות הטראומה שעברה, הגר נשארת אופטימית ומעידה על עצמה: "לא אפסיק לנסות להכיר דרך אתרי הכרויות. אדם כזה יכול להופיע גם בפאב, ברחוב או אפילו דרך חברים. אני דווקא מכירה מלא זוגות שהכירו באתרי היכרויות וזו סך הכל עוד דרך טובה להכיר".

 

**האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד**

 

נתקלתם בעוד מקרים של שיימינג ברשת? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים.

 

 

 

לפייסבוק של עדי רם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זהירות מנוכלי רשת
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים