שתף קטע נבחר

גילה: רוצים שוק תחרותי או מונופול לתמיד?

הממונה על ההגבלים העסקיים התייחס להחלטתו לסגת מההסכם שגיבש עם השותפות בקידוח לוויתן: "אנחנו חותרים לשינוי במבנה השוק שייצור תחרות של ממש בין מאגרים בשוק הגז הטבעי". הדגיש: "מדובר במקרה חריג, שהחשיבות שלו לתחרות במשק חסרת תקדים"

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דייויד גילה, התייחס הבוקר (ג') להחלטתו שלא לחתום על הסכם שיקבע את מבנה הבעלות על מאגרי הגז של ישראל, ואמר: "לא מדובר בהתערבות נגד מונופול רק בגלל שהוא מונופול, אלא בהתערבות נגד מונופול שהגיע למעמדו בזכות הסדר כובל שהצדדים לכאורה עשו. ברגע האמת הגענו למסקנה שהאחריות המוטלת עלינו בחוק לא מאפשרת לנו לחתום על טיוטת הצו המוסכם, ולא מאפשרת לנו לבוא ולשכנע את בית הדין לסמוך ידיו על הפתרון הזה".

 

 

לפני כשלושה שבועות הודיע הממונה על הגבלים שהוא נסוג מההסכם שגיבש עם חברות הקידוח והוא נוטה שלא לתת פטור מהסדר כובל ביחס למאגר לוויתן. הודעתו פתחה את האפשרות לכך שבית הדין להגבלים עסקיים ימליץ לפרק את שותפות לוויתן, או על ידי הכנסת שותף נוסף או על ידי חיוב כל אחת מהשותפות (בהן דלק קידוחים ונובל אנרג'י) למכור את חלקה או חלקים מחלקה.  

"הסדר כובל שגרם למונופול". דיוויד גילה (צילום: עומר מרון) (צילום: עומר מרון)
"הסדר כובל שגרם למונופול". דיוויד גילה(צילום: עומר מרון)

גילה אמר היום: "אנחנו חותרים לשינוי במבנה השוק שייצור תחרות של ממש בין מאגרים בשוק הגז הטבעי. העוגן לזה הוא טענה שלנו על הסדר כובל שגרם למונופול. על כך יהיה השימוע עם הצדדים. לא מדובר בהתערבות נגד מונופול רק בגלל שהוא מונופול. מדובר בהתערבות נגד מונופול בגלל טענה שהוא הגיע למונופול הזה בזכות הסדר כובל שהצדדים לכאורה עשו".  

 

מנסים להגיע להסדר מחוץ לביהמ"ש 

לדברי גילה, "על פי חוק ההגבלים העסקיים, יש אפשרות להגיע לטיוטת צו מוסכם כדי לנסות לפתור את הבעיה התחרותית שעולה מהפרה לכאורה של החוק. הרשות עשתה מאמצים מאוד גדולים להגיע להסדר מחוץ לבית המשפט, על מנת למצוא מתווה שגם יצור תחרות בשוק וגם ימנע את האיום של שותפות הגז שאם יהיה הליך שיפוטי, הן לא יפתחו את לוויתן.

 

"המחוקק מצווה עלינו כך: קודם תבדקו עם אלה שהפרו לכאורה את החוק האם הם מסכימים למתווה שאתם שוקלים לאמץ. אם הם מסכימים למתווה, תגישו את המתווה להערות הציבור. אחרי הערות הציבור, תלמדו את ההערות הללו, ותחשבו טוב טוב, לפי כל הנתונים העדכניים שיש לכם באותו הרגע, אם ראוי להגיש את המתווה לאישור בית הדין.

 

"אנחנו אמורים להגיש את המתווה לאישור בית הדין רק אם אנחנו משוכנעים שטיוטת ההסדר משיגה את המטרה ששם לנו החוק: למנוע פגיעה בתחרות למען הציבור. צריך להדגיש שמדובר במקרה חריג, שהחשיבות שלו לתחרות במשק היא חסרת תקדים, ומדובר בכמות יוצאת דופן של הערות מהציבור שקיבלנו.

 

"אכן, ברגע האמת, אחרי שלמדנו את כל הערות הציבור, ואת כל הנתונים העדכניים שהצטברו אצלנו, הגענו למסקנה שהאחריות המוטלת עלינו בחוק לא מאפשרת לנו לחתום על טיוטת הצו המוסכם, ולא מאפשרת לנו לבוא ולשכנע את בית הדין לסמוך ידיו על הפתרון הזה".

 

הממונה על ההגבלים ציין כי הוא עדיין לא קיים שימוע עם חברות הקידוח בנוגע להחלטתו, וכי הרשות להגבלים עסקיים נמצאת כל הזמן במגעים עם החברות בניסיון להגיע להסדר. "אני חושב שהשאלה שכולנו צריכים לשאול את עצמנו", אמר גילה, "היא איך אנחנו רוצים שהשוק הכל כך חשוב הזה ייראה בטווח הארוך - האם אנחנו רוצים מבנה שוק תחרותי או מונופול לתמיד?".

 

בכירים בתעשיית האנרגיה: חוסר משילות

בכירים בתעשיית האנרגיה הגיבו לדבריו של גילה היום וטענו כי "זו מדינה בזיג-זג שמהמרת על עתידה הכלכלי. אנחנו כבר לא יודעים למי להאמין - לדייויד גילה של 2014 שטען בוועדת הכלכלה שלא יוכל להוכיח בבית המשפט את הטענה להסדר כובל לכאורה או לדיויד גילה של 2015 שמשוכנע שיש לו קייס משפטי חזק. למי להאמין? לגילה שטען בתוקף שמכירת כריש ותנין יובילו לתחרות בשוק או לגילה שנסוג עכשיו בבהילות מעמדותיו הקודמות? מה השתנה? אילו נתונים חדשים משנים את התמונה?

 

"ההתנהלות של הרגולציה הישראלית בתחום הגז מעידה על חוסר משילות מתמשך וחוסר קבלת אחריות. לא די בכך שהממונה תוקע את פיתוח תעשיית הגז כבר 3 שנים, עכשיו חוסר ההחלטיות שלו עומד לגבות מחיר כבד נוסף מהכלכלה הישראלית. כנראה שהכישלון המתמשך של רשות ההגבלים בטיפול ביוקר המחיה בתחומי הדיור והמזון הוביל את גילה להסיט את האש לכיוון של תשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים