שתף קטע נבחר

מובטלים מיואשים: הלשכה לא מספקת עבודה

רוני פאר היתה מפקדת קורס קצינות - אבל הוצע ה לעבוד כפקידה במוסך. צ', חולה סוכרת, מקבל הצעות שלא מתאימות למצבו הבריאותי, וג', בן 48, מדווח על ייאוש כללי: "אין כאן מאמץ למצוא לנו עבודה באמת". ביקרנו בלשכות התעסוקה ופגשנו בייאוש ובצפיפות. שירות התעסוקה: מבקשי העבודה מקבלים הכשרות בשווי של אלפי שקלים

מבקשי עבודה רבים פקדו הבוקר את שירות התעסוקה בבאר שבע (ג'), ובכניסה נאלצו לווסת את המבקרים הרבים. מתברר, כי המראה שבו אין די מקום לכולם הוא שכיח. "תמיד לוקח הרבה זמן להיכנס, אין צ'יק צ'ק", סיפרה ל-ynet אחת ממבקשות העבודה שהמתינו במקום.

 

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

על פי נתוני הלמ"ס מהשבוע שעבר, שיעור המובטלים במשק ירד אשתקד, אבל יותר ישראלים התייאשו מחיפוש עבודה (23 אלף לעומת 21 ב-2013), כאשר הסיבה העיקרית היא היעדר עבודה מתאימה במקצוע - 46.3%. ואכן, המובטלים הפוקדים את השלכות, מאוכזבים מהיצע המשרות המוצע להם.

 

כך למשל, רוני פאר (36), אם לשני ילדים בני 3 ו- 5, מגיעה ללשכה בבאר שבע כבר קרוב לחצי שנה. היא מחפשת עבודה בהדרכה במשרה מלאה - אך סיפרה כי כל ההצעות שקיבלה הן למשרות חלקיות שאינן קשורות לתחומי התמחותה. "השתחררתי כסרן מהצבא, לאחר שהייתי מפקדת בקורס קצינות וקצינת שיקום אסירים בכלא", היא אמרה. "פה הציעו לי להיות פקידה במוסך. אני מקבלת רק הצעות למשרות חלקיות, כדי להוציא אותי מהמאגר".


עומס וצפיפות בלשכה בב"ש (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עומס וצפיפות בלשכה בב"ש(צילום: רועי עידן)

 

בלשכה, אותה היא ממשיכה לפקוד מדי שבוע, היא נאלצת להתמודד עם צפיפות ודוחק באופן קבוע. "בדרך כלל זה עוד יותר עמוס", סיפרה. "אין פה כיסאות לכולם ולא מצליחים להתמודד עם העומס. בינתיים היא נאבקת לסגור את החודש עם דמי האבטלה הנמוכים - ובמקביל ממשיכה לחפש עבודה במקומות אחרים. "המדינה לא מספקת מספיק מקומות עבודה. אבל אני יודעת שיש", אמרה.

 

"יחס מזלזל"

בלשכה בבאר שבע פגשנו גם את אלכסנדר בן ה-54, שסיפר כי זו הפעם הראשונה שלו במקום. אלכסנדר, שעבר תאונת עבודה, אמור היה לעבר היום ניתוח. "כבר יותר משעה אני פה, על קצות העצבים", סיפר. "היחס פה לא טוב כי אין מספיק כוח אדם. הלשכה עמוסה ויש עוד תור בחוץ. המקום גם ככה מלחיץ - אנשים בלי עבודה ובמצב רגיש. קשה לחכות פה שעות. עד שאתה מקבל שירות הורגים אותך". 

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

צהאיי וולדו, שהגיעה ללשכה בבאר שבע עם בתה בת החצי שנה, הסכימה עם אלכסנדר. "ממש קשה פה", סיפרה. "כל הזמן דוחפים ואין תור מסודר. לא מתייחסים לאזרחים בצורה טובה. הפקידות פה רואות עשרות אנשים ביום, אבל יש מקום להראות יחס יותר אנושי לאנשים שמגיעים הנה. חלקן מפגינות יחחס ממש מזלזל".

 

וולדו מספרת כי היא בתקופת אבטלה - אבל עוד לא קיבלה כסף. למזלה, בעלה עצמאי ומפרנס את המשפחה. "אני יכולה להרשות לעצמי למצוא משהו יותר מתאים, אבל יש הרבה אנשים שלא", אמרה. "אני מקווה שאמצא עבודה, אבל המצב פה גרוע ממש ואי אפשר להסתדר ככה".

 

מובטל בבני ברק: "התאיישתי"

בלשכת התעסוקה בבני ברק לא נרשמה אמנם תנועה ערה במיוחד היום, אך גם כאן - דורשי העבודה מתלוננים כי הם מחפשים עבודה ולא מספקים להם מענה. ג', בן 48, העיד למשל, כי הוא מחפש עבודה כבר זמן ממושך. "אין כאן מאמץ למצוא לנו עבודה באמת", סיפר. 

 

"אתה ניגש למכונה, מקבל פיתקית, ההתייצבות שלך נקלטה בהצלחה והולך הביתה. פעם בחודש או חודשיים הפתקית אומרת - גש לפקיד, ואז גם הוא חותם לך ולא מציע עבודה", הוסיף ג'. "הייתי רוצה לעשות משהו, או לקחת קורסים. אולי עבודה בתחום השיפוצים. האמת - אני טיפה התיאשתי מחיפושי העבודה".

 

לשכת התעסוקה בבני ברק. "אין מאמץ אמתי למצוא עבודה" (צילום: ירון שרון) (צילום: ירון שרון)
לשכת התעסוקה בבני ברק. "אין מאמץ אמתי למצוא עבודה"(צילום: ירון שרון)
  

 

גם ד', בן 43, העיד כי הוא מתקשה למצוא עבודה, אך הוא תולה זאת בעובדת היותו אסיר משוחרר. "ישבתי 25 שנה בבית סוהר", סיפר. "אני רוצה לעבוד, אבל אין עבודה. ברגע ששומעים שאני אסיר משוחרר ישר לא רוצים אותי. אני מקבל אבטחת הכנסה, כלומר משכורת. בעצם נותנים לי כסף כדי שאשב בשקט ואתן להם שקט תעשייתי".

 

במקרה שלו - ד' הו אינו בא בטענות דווקא למשרד התעסוקה. "הם מציעים לי עבודות, אבל ברגע שאני מגיע למקומות העבודה עצמם אני יודע כבר מראש שהם לא ייקחו אותי בגלל העבר שלי. וככה באמת קורה".

 

צ', בן 36, סיפר לעומת זאת, כי הוא מנסה למצוא מזה כ-3 שנים עבודה שמתאימה למצבו הבריאותי - ללא הצלחה. "אני חולה סכרת ולכן חייב לאכול ולהזריק כל שעתיים" סיפר. "אם היו מציעים לי עבודות כמו תופר או עובד במשרד - הייתי לוקח, אבל מציעים לי בכוונה עבודות שאני לא יכול לבצע בגלל המצב שלי - רוקח או קופאי בסופר. ברגע שאתה מסרב למה שמציעים לך - נרשם לך סרוב ולא תקבל כלום כי סרבת לעבוד".

 

שירות התעסוקה: הכשרות בשווי אלפי שקלים

משירות התעסוקה נמסר בתגובה: "בעניין התלונות הפרטניות, לאחר בדיקה מסתבר כי אחת מדורשות העבודה המופיעות בכתבה קיבלה הכשרות מקצועיות בשווי של אלפי שקלים והפניות למשרות התואמות את עברה המקצועי כרכזת קורסים, ואחרת נמצאת בטיפול הלשכה רק כחודשיים. את אלו הפוקדים את לשכת בני ברק לא ניתן לבדוק, כיוון שאין בידינו הפרטים.

 

"בעניין העומסים - לשכת התעסוקה בבאר שבע הינה הגדולה והעמוסה בארץ. מדי יום ביומו פוקדים את הלשכה כ-1,800 דורשי עבודה וכ-30,000 דורשי עבודה בחודש. בתחילת החודש העומסים אף גבוהים יותר בגין הופעה של מפוטרים חדשים הנרשמים לראשונה. שרות התעסוקה מודע לעומסים, חלקם נגרמים בגין הבידוק הביטחוני בכניסה לקריית הממשלה, דבר אשר אינו באחריות השירות.

 

"מעבר לכך, רק בימים האחרונים הכשיר שירות התעסוקה התייצבומטים נוספים, דבר אשר הביא לשיפור מידי. בנוסף, הוכנסה בשנה האחרונה מערכת ניהול תורים אשר הביאה לשיפור מהותי, תוגבר מערך האבטחה ומספר המאבטחים הוכפל. למרות הפעולות הללו, העומסים עדיין רבים ובשרות התעסוקה ערים לכך ושוקדים על שיפוץ מסיבי של הלשכה, מהלך אשר נעצר בגין היעדר תקציב מדינה לשנת 2015".

 

"מספר נתונים על לשכת באר שבע בשנת 2014 כדי לשקף את היקף הפעילות הגבוה המבוצע בלשכה זאת: 10,000 משרות חדשות הועמדו לרשות דורשי העבודה, 25,000 דורשי עבודה קיבלו הפניות למקומות עבודה, ומעל 200 איש בחודש מושמים בעבודה על ידי הלשכה באופן ישיר.

 

"בנוסף, 12,124 איש קיבלו ייעוץ והכוון תעסוקתי והפניות לכלים תומכי השמה שכלל סדנאות לחיפוש עבודה, מפגשי ייעוץ תעסוקתי עם פסיכולוג תעסוקתי, קורסי הכשרה מקצועית, מיומנויות מחשב ואוצ'רים ועוד, 73 איש קיבלו שוברים להכשרה פרטנית ו-700 איש הופנו להכשרות מקצועיות. הלשכה גם הפעילה רבעון האחרון של שנת 2014 תוכנית יעודית לטיפול בהבטחת הכנסה בשם מעגלי תעסוקה ,אשר השתתפו כבר 300 דורשי עבודה דורשי עבודה המצויים בהבטחת הכנסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
עומס בלשכת התעסוקה בב"ש
צילום: רועי עידן
מומלצים