שתף קטע נבחר

הנרצח ליד בית הכנסת בקופנהגן: דן אוזן, בן לאב ישראלי

אוזן, בן 37, עסק באבטחת מוסדות יהודיים בבירה. הלם בקהילה היהודית. ישראלי תושב הבירה בראיון לאולפן ynet: "מאז צוק איתן אי-אפשר ללכת בבטחה ברחוב. תקפו אותי, כתבו לי 'יהודי מסריח', 'החוצה'"

שני פיגועי הירי שהתרחשו ביממה אחת בקופנהגן בירת דנמרק, חשפו את הבטן הרכה של המדינה הסובלנית והמתקדמת. דן אוזן, כדורסלן בן 37, בן לאב ישראלי ואם מקומית, נהרג באירוע הירי מחוץ לבית הכנסת בעיר. "אנחנו בהלם, אחד מחברינו הצעירים נהרג", אמר הבוקר (יום א') ל-ynet דן רוזנברג אסמוסן, דובר הקהילה היהודית בבירה. "אני המום. אף שהיו הרבה שוטרים ברחוב, הרבה יותר ממה שהיו אי פעם וכולם חמושים בכבדות, עדיין התרחש ירי על בית הכנסת. זה טרגי".

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

 (צילום: רויטרס, EPA, AP) (צילום: רויטרס, EPA, AP)
(צילום: רויטרס, EPA, AP)
 

המתקפה בקופנהגן החלה אמש, עת נורה אדם בבית קפה בכנס שבו השתתף מאייר אשר הכעיס את אנשי האיסלאם הקיצוני. ארבעה שוטרים נפצעו במקום. שעות לאחר מכן נהרג דן אוזן, מאבטח של בית הכנסת בעיר, בתום מסיבת בת מצווה שאירעה שם. שני שוטרים נפצעו מהירי ולאחר מכן נורה החשוד בביצוע הפיגועים מחוץ לתחנת רכבת בבירה.

 

"בחור נהדר שכולם אהבו"

כדורסלן מכבי חיפה, חנן קולמן, גדל בדנמרק והכיר את אוזן מימיו בקופנהגן. השניים נפגשו לא מעט על מגרש הכדורסל, ובפעם האחרונה נפגשו בקיץ. לדבריו, "בעבר דן שיחק בקבוצת ה-79ers מהליגה הראשונה בדנמרק ובהמשך עבר לשחק בליגות המשנה. הוא היה בחור נהדר. בכל פעם שנפגשנו הוא מלא כוח ואנרגיה. בכל מקום וזמן היה לו זמן לדבר איתך, לצחוק איתך, גם כששיחק בקבוצה השנייה. הוא פשוט בחור נהדר שכולם אהבו". 

 

קולמן קיבל בתדהמה את הבשורה על מותו. "הרגשתי נורא. זאת לא פעם ראשונה שאיבדתי חבר, זו הרגשה קשה. הוא נהרג בזמן שניסה להגן על אנשים אחרים". 

ההרוג דן אוזן ()
ההרוג דן אוזן

אהב לשחק כדורסל. אוזן ()
אהב לשחק כדורסל. אוזן

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מניחים זרים ליד בית הכנסת בקופנהגן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מניחים זרים ליד בית הכנסת בקופנהגן(צילום: AFP)
 

קולמן, בן לאם ישראלית ואב אמריקני, התייחס הבוקר לטרגדיה בעמוד הפייסבוק שלו. "אנחנו צריכים להיות אנשים טובים יותר", כתב קולמן, "אדם נהדר ואח יהודי נהרג אתמול בלילה במתקפת הטרור בדנמרק. חנכו את הילדים, התעמתו עם חבריכם - אל תתנו לאף אחד להתהלך עם שנאה בלב. לא יודע איך הגעת למצב הזה - אך אתמול בלילה מלאך, חבר ובחור נהדר נפל. הפעולה האחרונה שלו הייתה למנוע מאנשים רבים להיפגע או לההרג. אני מצדיע לך חבר". 

 

"אנחנו בהלם, זה טרגי"

הקהילה היהודית בדנמרק מונה כ-7,000 איש, מתוכם כ-5,000 בקופנהגן. אסמוסן הוסיף: "הכרתי את אוזן, פגשתי אותו פעמים רבות. כולם הכירו אותו. הוא עבד בבקרת גישה לבתי כנסת ובמוסדות יהודיים נוספים ברחבי העיר כבר 20 שנה, כך שהוא מאוד מוכר בקרב הקהילה היהודית".

 

אסמוסן הסביר כי "בדנמרק אין אנטישמיות כפי שאנחנו מכירים אותה באופן מסורתי. אנחנו מרגישים שמה שקרה כאן הלילה דומה מאוד למה שהתרחש בפריז לפני חודש. הניחוש הכי טוב שלי יהיה שהאירוע בוצע ממניעים פוליטיים, בדומה למה שקרה בפריז. גם כאן, כמה שעות לפני הירי בבית הכנסת היה ירי על ישיבה שהתמקדה בחופש הדיבור ונערכה על ידי קריקטוריסטים. בעקבות האירוע הזה, הוגברה האבטחה סביב בית הכנסת והמוסדות היהודים".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 
שוטרים בבירה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שוטרים בבירה(צילום: רויטרס)

אבטחה מוגברת בבירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבטחה מוגברת בבירה(צילום: AFP)
 

הוא ציין כי אף שהקהילה היהודית הזהירה את הרשויות המקומיות לגבי אפשרות לאירועים דומים למה שקרה בפריז, בטולוז ובבריסל, "אני עדיין המום מזה. למרות שהיו הרבה שוטרים ברחוב, הרבה יותר ממה שהיו אי פעם, וכולם חמושים בכבדות, עדיין התרחש ירי על בית הכנסת. זה טרגי".

 

האנטישמיות בעיר הורגשה בעקבות מבצע "צוק איתן", אבל בקהילה חשים שהחמרת האנטישמיות אפיינה גם מקומות אחרים באירופה. הם מדברים על הפעם הראשונה זה 30 שנה שהתבצע אירוע אנטישמי אלים. לפני 30 שנה הונחה פצצה מחוץ לבית הכנסת בעיר, אבל אף אחד לא נפגע.

 

"יש בדנמרק מספר גדול של פעילי ג'יהאד", אמר אסמוסן, "וזה כמובן גורם לחששות בגלל הקשר שלהם לאימוני נשק והיכולת שלהם לבצע תקיפות כאלה. על החשש הזה אנחנו מדברים עם המשטרה המקומית די הרבה זמן".

 

"קשה להיות יהודי פה"

הישראלים בקופנהגן חווים על בשרם את השינוי. "קשה להיות יהודי פה", אמר ל-ynet חזי ישראלי, ישראלי שמתגורר בה בארבע השנים האחרונות. ההגירה המואצת הביאה לשינויים שהמקומיים לא היו מוכנים אליהם, ולפיכך גם הוא, לדבריו, כבר "מרגיש לא שייך". על אירועי הירי הוסיף: "בלילה התעוררנו מרעש של ניידות בכל העיר, ואז התחילו להגיע לטלפונים הודעות שהמטרו סגור בגלל אירוע ביטחוני". הוא סיפר כי המוסדות היהודיים תמיד מאובטחים בקופנהגן, אבל "מאוד קשה להיות יהודי פה, כי בחצי שנה האחרונה מאז המבצע בעזה אי אפשר לחיות כאן כישראלי, כיהודי. אותי באופן אישי תקפו ברחוב וגם אנשים אחרים הותקפו על ידי מוסלמים".

 

ישראלי סיפר על מתקפות אישיות שחווה: "פרצו ללוקר שלי בחדר כושר, כתבו לי 'יהודי מסריח', 'החוצה'. אני מקבל הודעות נאצה בפייסבוק. באזור הסנטרל סטיישן אני כבר לא עובר, כי המהגרים שם יודעים שאני יהודי מישראל. זה מאוד לא נעים".

 

ישראלי העיד כי אף שהוא זר בקופנהגן, גם המקומיים מעידים על שינוי: "דנים אומרים שזו לא דנמרק יותר. בשנה האחרונה הגיעו לכאן כמויות אדירות של מהגרים מסוריה, וגם מוסלמים משבדיה". עוד אמר: "הקהילה היהודית כאן לא מגובשת כמו בצרפת. האירוע של אתמול גורם לי להרגיש מה שידעתי שאני לא שייך לדנמרק". הוא הוסיף כי היה מעוניין לשוב ארצה, "אבל זה מסובך". 

 

"צריך להיזהר מאוד"

שליח חב"ד בדנמרק, הרב יצחק לוונטל, השתתף בחגיגת בת המצווה בבית הכנסת שמחוצה לו נורה המאבטח היהודי למוות. חצי שעה לפני הירי הוא עזב את המקום. הוא תיאר את רצף האירועים בבירה: "היו שלושה אירועי ירי במשך 15 השעות האחרונות - בבית הקפה, בסביבות חצות וחצי ליד בית הכנסת הגדול. אחר כך סגרו את כל העיר ושלחו שוטרים עם רובים, שזה לגמרי לא רגיל, וכך עצרו כל מכונית ובדקו את האיש. שמענו מסוקים באוויר, ייעצו לכל תושבי קופנהגן לא לצאת מהבית מאחר שהמצב לא בטוח.

 

"האירוע השלישי התרחש בבוקר - השוטרים היו ליד בית ששמו עליו עין מאז הירי הראשון. הם חשבו שהיורה מתגורר שם. הם מצאו אותו מחוץ לבית, ירו בו והרגו אותו". לדברי לוונטל, שוררת תחושה קשה מאוד בקהילה היהודית: "אני לא יודע אם להגדיר אותה כפחד. אבל התחושה היא שצריך להיזהר מאוד".

 

לוונטל הבהיר כי לא היו התרעות, אבל "אחרי מה שקרה בפריז הגבירו קצת את האבטחה, לא באופן דרמטי. דרשנו מהמשטרה שיעמידו שוטרים אבל הם לא עשו את זה". ואולם לאחר הירי בבית הקפה, אמר לוונטל כי "בלילה כן הציבו מישהו ליד בתי הכנסת".

 

מיכאל גלוואן, יו"ר מועצת הביטחון היהודית הנורדית, מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית שהרקע לפיגועים עדיין לא ברור, "אבל זה העתק של מה שקרה בפריז", בהתייחסו למתקפת הטרור במשרדי העיתון הסאטירי "שארלי הבדו" ובמרכול היהודי "היפר כשר" בחודש ינואר. יו"ר הקהילה היהודית בדנמרק דן רוזנברג אסמוסן אמר בראיון לערוץ החדשות המקומי TV2: "אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם הרוצח היה נכנס לתוך בית הכנסת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דן אוזן
צילום: EPA
ירי בקופנהגן
צילום: EPA
מומלצים