שתף קטע נבחר

תעודות סל, האם עכשיו זה הזמן להשקיע?

בתי השקעות משיקים תעודות סל על אגרות חוב ללא דמי ניהול, כשבמקביל קיימות כבר תעודות סל דומות בדמי ניהול גבוהים יותר (0.3%-0.4%) – האם כדאי למחזיקים בתעודות הקיימות להחליף לתעודות החדשות? לא בטוח. אולי כדאי שלא להשקיע עכשיו באגרות חוב, משום שהריבית כנראה לא תרד יותר

אחת מהדרכים הנוחות להשקיע בשוק ההון היא דרך תעודות סל. תעודות הסל הן מכשיר מחקה/ עוקב אחרי תשואת מדדים מסוימים (מדדי מניות, מדדי אגרות חוב ועוד) על ידי רכישת סל של ניירות ערך באופן זהה להרכב המדד שעליו היא עוקבת; ולדוגמה - אם אתם משקיעים בתעודת סל שעוקבת/ מחקה את מדד אגרות החוב הנסחרות בבורסה, אזי התשואה שתקבלו בתעודה תהיה התשואה של מדד אגרות החוב.  

 

>>>רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

לטורים נוספים של אבישי בן משה בערוץ שוק ההון

הכירו את הקרנות המחקות בבורסה

איך כדאי להשקיע את הכסף שלכם?

 

תעודות הסל על מדדי אגרות החוב, הפכו בשנים האחרונות למבוקשות מאוד, משום שהן הניבו תשואה נאה, במקביל להפחתת הריבית המתמשכת בבנק ישראל (ככל שהריבית יורדת מחירי האג"ח עולים), כשמעבר לכך, לתעודות יתרונות רבים - סחירות על פני כל היום וכן דמי ניהול נמוכים יחסית.

 

כדי להתחרות בתעודות הסל, השיקו קרנות הנאמנות, את הקרנות המחקות, (להסבר על הקרנות המחקות הקליקו כאן) שמהוות בפועל אלטרנטיבה ראויה לתעודות הסל. מדוובר בקרנות נאמנות ששואפות להשיג את תשואת המדד המסוים בדומה לתעודות. במכשיר מחקה/ עוקב מדדים יכול המשקיע לקנות קרן מחקה במקום את הרכבי המדד עצמו.

קרנות נאמנות שואפות להשיג את תשואת המדד המסוים בדומה לתעודות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרנות נאמנות שואפות להשיג את תשואת המדד המסוים בדומה לתעודות(צילום: shutterstock)
 

החיסרון של הקרנות המחקות הוא שאינן נסחרות על פני כל היום כפי שמתקיים עם תעודות הסל וכל נייר ערך אחר, אך מנגד, ברוב המקרים הם ללא דמי ניהול כלל. הדבר כמובן נועד כדי למשוך לקוחות, אלא שתעשיית תעודות הסל לא עומדת בשילוב ידיים.

 

תעודות הסל נלחמות בקרנות המחקות

השבוע דיווח בית ההשקעות פסגות, דרך זרוע תעודות הסל שלו – פסגות תעודות, על הנפקת תעודות סל על אגרות חוב, בין היתר, תעודות סל עוקבות מדדי התל בונד - פסגות תל בונד 20, פסגות תל בונד 40, פסגות תל בונד 60.

 

התל בונד מבטא מדד שמורכב מאגרות החוב הקונצרניות (השוק הפרטי) הצמודות למדד בריבית קבועה, בעלות שווי השוק הגבוה ביותר. כלומר תל בונד 20 מכיל את 20 הגדולות, תל בונד 40 את 40 הגדולות וכך הלאה. מדובר במדדי אגרות החוב המובילים בבורסה המקומית, והנפקה של תעודות סל על המדדים האלו היא כמובן לא חריגה (תעודות כאלו כבר נסחרות בבורסה). החריג הוא שהתעודות החדשות יושקו בדמי ניהול אפס כתשובה על תעשיית תעודות הסל לקרנות המחקות, אבל נראה שהקרב בין התעודות לקרנות עוד צפוי להימשך.

 

כיצד ינהגו המשקיעים הוותיקים?

כך או אחרת, ההשקה הצפויה של פסגות יוצרת אבסורד מסוים – לפסגות קיימות תעודות סל על אותן מדדים שהושקו לפני שנים, והן בדמי ניהול של 0.3% ואפילו 0.4%. משקיעים שכבר נמצאים בתעודות הקיימות ומשלמים דמי ניהול יכולים לבחור להישאר בתעודות הקיימות, או למכור אותן ולעבור לתעודה החדשה בדמי ניהול אפס, רק שבדרך הם ישלמו עמלת מכירה וקנייה על תעודת הסל (כפי שמשלמים על רכישת נייר ערך) וכן ייתכן שייוצר למוכרים אירוע מס בעת המכירה. מהסיבות האלו, לא בטוח שמעבר בין תעודות אלה יהיה כלכלי עבורו ולכן יש לבדוק כל פרט לגופו.

 

שאלה אחרת, חשובה לא פחות – האם זה בכלל הזמן להשקיע באגרות חוב? אגרות החוב האלו כבר עלו משמעותית בשנים האחרונות, וכאשר תגיע העלייה בריבית (ומתישהו היא צפויה להגיע אחרי הירידה הנוספת אמש ל-0.1%), מחירי האגרות יכולים לרדת, אפילו בשיעור חד.

 

למדריכים נוספים על תעודות סל – מהון להון מדריכים לצרכנות פיננסית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כיצד ינהגו המשקיעים הוותיקים?
צילום: shutterstock
מומלצים