שתף קטע נבחר

גוּד-לאק מוחמדו. הרודן לשעבר וישראל לאן?

הגנרל לשעבר מוחמדו בוחארי נבחר לנשיא ניגריה וגבר על ידיד ישראל גודלאק ג'ונתן. אם ברצונו לחזק את הכלכלה ולהילחם בהצלחה בארגון הטרור "בוקו חראם" יש לנשיא המוסלמי אינטרס להמשיך בקשר המיוחד עם ירושלים

ועדת הבחירות העצמאית בניגריה הכריזה בשבוע שעבר על תוצאות הבחירות ב-35 מתוך 36 מדינות מחוז, לפיהן מועמד האופוזיציה, מוחמדו בוחארי, זכה ביתרון של יותר משני מיליון קולות על הנשיא המכהן גודלאק ג'ונתן, ונבחר לנשיא המדינה.

 

עוד חדשות בעולם :

האיסלאם יהפוך לדת הגדולה בעולם עד 2070

שרד 66 יום על סירה הפוכה באוקיינוס

טבח בקניה: יומיים בארון, שתתה קרם גוף

 

לפחות שתי חוויות שקשורות בישראל היו למוחמדו בוחארי בעת שעמד בראש כת קצינים שתפסה את השלטון במדינה האפריקנית ב-1983. האחת מוכרת וזכורה כאנקדוטה פיקנטית - ניסיון שלא צלח לחטוף את שר התחבורה בממשל הקודם, אומרו דקו, בארגז דיפלומטי ולהחזירו לניגריה. דקו היה מבקר חריף של הממשל שמצדו האשים אותו בשחיתות קשה. הצוות הישראלי שנשכר על ידי שירותי הביטחון של בוחארי, בהם פליקס אבוטבול שחזר לימים לנתניה והקים בה משפחת פשע ידועה, לא היה מצויד במסמכים מתאימים והשר הכפות נמצא בארגז ושוחרר.

 

יתרון של שני מיליון קולות על הנשיא המכהן. מוחמדו בוחארי (צילום: AP) (צילום: AP)
יתרון של שני מיליון קולות על הנשיא המכהן. מוחמדו בוחארי(צילום: AP)
הניסיון האחר מוכר פחות. שני מנהיגים עממיים רבי כוח - מנהיג הצפון המוסלמי והמנהיג הבכיר של שבטי היורובה - הושמו במעצר בית לאחר שביקרו בישראל, שעמה לא היו אז לניגריה יחסים דיפלומטיים.

 

ישראל איבדה ידיד קרוב

בישראל רואים ובצדק במפלתו של ג'ונתן אבדה של ידיד קרוב ותומך, שהרחיק עד להימנעות היסטורית של ניגריה בהצבעה במועצת הביטחון בנושא הבקשה הפלסטינית להכרה בהם כמדינה. יחסים קרובים ופורים אלה היו פרי של מערכת יחסים הדוקה בשני מישורים עיקריים - המישור הכלכלי-עסקי והמישור הביטחוני. עלייתו של נשיא מוסלמי שהיה עד עתה רחוק מישראל נראית לרבים כדבר שאינו מבשר טובות, אבל הדבר אינו בהכרח כך.

  

נשיא ניגריה הנבחר בן ה-72, גנרל מוסלמי בדימוס, ידע בעבר - מלבד את טעם השלטון - גם את טעם ההדחה לאחר 20 חודשים, כשחבריו לשלטון הבינו שהעם מאס בשיטות שלטונו הסגפני והדורסני ומסעו ל"הנחלת המשמעת". גם טעם הפוליטיקה העכשווית מוכר לנשיא הנבחר בוחארי לאחר שהתמודד שלוש פעמים על הנשיאות ללא הצלחה עד שזכה כעת.

 

תומכי בוחארי חוגגים ברחובות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי בוחארי חוגגים ברחובות(צילום: AFP)
שאלות גדולות וקשות עומדות עתה בפני בוחארי: האם יסכים הנשיא היוצא ג'ונתן להעביר בדרכי שלום את השלטון כפי שהתחייב? קרוב לוודאי שכן, למרות קבוצות האינטרסים האדירות שעומדות מאחוריו ועלולות להפסיד נתח נכבד מהמנות הדשנות שבהן התכבדו עד עתה. מזגו הנוח של ג'ונתן ויותר מכך הלחץ הבינלאומי המוחשי מאוד, יבטיחו קרוב לוודאי העברה מסודרת יחסית של השלטון בניגריה.

 

דרושה: יד ברזל להילחם ב"בוקו חראם"

בפני בוחארי עומד צורך דחוף למגר את ארגון הטרור "בוקו חראם" הקיצוני והאלים ששם לו למטרה גם להילחם בממסד הדתי המוסלמי. הארגון האיסלאמיסטי נהנה מהזרמת נשק מלוב ומסרב להצעות הידברות נדיבות. כאיש צבא לשעבר יידרש בוחארי ליד ברזל ולשיקום וחיזוק הצבא הניגרי שחולשתו זועקת כיום, בוודאי בהשוואה לכוחו בעבר ולמרבית הבושה גם בהשוואה לצבאות השכנים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הניגרים אמרו את דברם בקלפי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הניגרים אמרו את דברם בקלפי(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נמנע מהצבעה על הכרה במדינה פלסטינית. נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן ורה"מ נתניהו (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
נמנע מהצבעה על הכרה במדינה פלסטינית. נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן ורה"מ נתניהו(צילום: עטא עוויסאת)

עוד קשיים מיידיים צפויים לנשיא ניגריה החדש-ישן: ההתנגדות הצפויה ממדינות הדלתא של הניג'ר, מפיקות הנפט שבהן מרוכזים תומכיו של ג'ונתן; קריסת מחירי הנפט שעליו מתבססת מרבית כלכלת ניגריה; והירידה התלולה בערך המטבע המקומי, הנאירה.

 

לנוכח כל אלה, דווקא בשני המישורים ששימשו לחיזוק הקשר עם ג'ונתן עשוי בוחארי למצוא בישראל עזר רב. במישור הכלכלי-עסקי, ודאי יבחר לערוך בדק בית של כל החלטות ועיוותי הממשל הקודם. אבל כשם שמשפחת שגורי הלבנונית משכילה ללוות את הכלכלה הניגרית עשרות שנים בכל נפתוליה, כך השכילה תשתית של אנשי עסקים ישראליים רציניים לבנות ערוצים אמינים שעשויים לשרת את ניגריה היטב מול אתגרי החקלאות והטכנולוגיה שבפניהם היא ניצבת. שיתוף הפעולה הצבאי-אסטרטגי שמרביתו חסוי עשוי להימצא חיוני וקריטי עוד יותר בשלב הקרוב של המלחמה ב"בוקו חראם".

 

במצב זה, מול נשיא מוסלמי המוכר כקפדן ונוקשה, אך בעל מחויבות דתית מוגבלת ומול עולם מוסלמי הנמצא בכאוס, עשויה לעמוד בפני ישראל הזדמנות לסלול מסילות ולבנות יחסים עם משטר מוסלמי של מדינה בעלת חשיבות אסטרטגית אזורית וגלובלית, כפי שהשכילה לעשות בעבר גם עם נשיאים מוסלמיים קודמים של מדינת ענק זו.

 

ד"ר יצחק אורן כיהן בתפקיד שגריר ישראל בניגריה. ספרו "לדוג עם הנשיא - עלייתו של הספין הדיפלומטי" יצא לאחרונה לאור בהוצאת "רסלינג"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מוחמדו בוחארי
צילום: AP
ד"ר יצחק אורן, לשעבר שגריר ישראל בניגריה
מומלצים