אובמה לחץ לקסטרו יד: "לא נתערב באמריקה הלטינית"
בפתח ועידת מדינות אמריקה נפגשו נשיאי ארה"ב וקובה לרגע ולחצו יד. בבית הלבן הדגישו כי לא התקיימה שיחה משמעותית בין השניים. שעות ספורות לפני נפגש אובמה עם כמה ממתנגדיו של קסטרו
נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו נפגשו הלילה (שבת) לפגישה קצרה בפתח ועידת מדינות אמריקה שנערכת בפנמה. מהממשל האמריקני נמסר כי שני המנהיגים בירכו אחד את השני בבואם לוועידה ולחצו יד, אך לא ניהלו שיחה משמעותית. זהו מפגש היסטורי, ראשון מאז הפיוס בין המדינות שמסוכסכות זה יובל. מחר הם צפויים להיוועד בשולי הוועידה.
עוד בחדשות:
הקרב על הפיקוח: העימות הבא במו"מ הגרעין
נטושים: 10 מיליון חסרי מדינה. מיוחדספרד: נחשף תא איסלאמי שתכנן לפגוע במוסדות יהודיים
מוקדם יותר נפגש אובמה עם קבוצות של ארגוני זכויות אזרח, בהם מתנגדים לשלטון הקובני, ואמר כי "ארה"ב פותחת פרק חדש ביחסים שלה עם קובה, אנחנו מקווים ליצור סביבה שתשפר את חייהם של בני העם הקובני. אנחנו לא עושים זאת כי הכריחו אותנו, אלא בגלל התבונה".
לפני כניסתו לפגישה אמר הנשיא האמריקני כי ארצו אינה מתכוונת להתערב עוד באמריקה הלטינית. "הימים שבהם חשבנו שארה"ב יכולה להוביל התערבות ללא השלכות נגמרו", אמר.
אתמול שוחחו אובמה וקסטרו בטלפון לקראת המפגש האפשרי בוועידה. סגן מנהל סוכנות הידיעות הקובנית הממלכתית דיווח על שיחת הטלפון, ובבית הלבן אישרו את הדברים. מדובר בשיחה, הידועה, השנייה בלבד בין מנהיגי שתי המדינות ב-50 השנים האחרונות.
קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטר מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית.
קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.