שתף קטע נבחר

אובמה ונשיא קובה קסטרו שוחחו בטלפון

צעד נוסף בדרך לפיוס היסטורי. שני המנהיגים ששוהים בוועידת מדינות אמריקה שוחחו לקראת מפגש אפשרי. הבוקר נועד שר החוץ קרי עם מקבילו הקובני. ברקע: אפשרות כי קובה תוסר מרשימת המדינות התומכות בטרור

נשיא ארצות הברית ברק אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו שוחחו במהלך הלילה בטלפון לקראת מפגש אפשרי בוועידת מדינות אמריקה שנערכת בפנמה. סגן מנהל סוכנות הידיעות הקובנית הממלכתית דיווח על שיחת הטלפון, ובבית הלבן אישרו את הדברים. מדובר בשיחה, הידועה, השנייה בלבד בין מנהיגי שתי המדינות ב-50 השנים האחרונות.

 

אובמה וקסטרו שוחחו לראשונה בחודש דצמבר, זמן קצר לפני ששני המנהיגים הודיעו על כוונתם לחדש את היחסים הדיפלומטיים בין המדינות, תהליך שעדין נמשך. לשני הנשיאים לא נקבעה פגישה רשימת בוועידה, אך הם צפויים לשוחח פנים אל פנים בשולי הוועידה.

נשיא ארה"ב אובמה בוועידה בפנמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא ארה"ב אובמה בוועידה בפנמה(צילום: EPA)

נשיא קובה, קסטרו. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא קובה, קסטרו. ארכיון(צילום: רויטרס)
 

כמו כן, במהלך הוועידה נפגש הבוקר מזכיר המדינה ג'ון קרי עם מקבילו הקובני ברונו רודריגז. כך נמסר ממחלקת המדינה האמריקנית. מדובר בפגישה רמת-הדרג ביותר בין שתי המדינות מאז ימיה הראשונים של המהפכה הקובנית לפני יותר מ-50 שנים.

ג'ון קרי וברונו רודריגז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ון קרי וברונו רודריגז(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בתוך כך, הסנאטור הדמוקרטי בן קארדין אמר הלילה כי מחלקת המדינה האמריקנית תמליץ להסיר את קובה מרשימת המדינות התומכות בטרור, זאת למרות שטרם נמסרה הודעה רשמית בנושא.

 

"מחלקת המדינה ממליצה להסיר את קובה מרשימת המדינות התומכות בטרור בעקבות דו"ח מקיף שנעשה בנושא במשך חודשים ארוכים", אמר קארדין, המכהן כדמוקרט הבכיר ביותר בוועדת החוץ של הסנאט. "מדובר בצעד חשוב במאמצינו לכונן יחסים מוצלחים עם קובה". הדוברת של קארדין אישרה כי הוא עודכן מראש על ההחלטה.

לחיצת היד ההיסטורית בטקס האשכבה לנלסון מנדלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת היד ההיסטורית בטקס האשכבה לנלסון מנדלה(צילום: רויטרס)
 

קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטר מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית.

 

קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הנשיא אובמה מגיע לוועידה
צילום: EPA
מומלצים