שתף קטע נבחר

איך וורן באפט בוחר מניות מנצחות?

מה זאת השיטה הפונדמנטלית? מהי השיטה הטכנית? וכיצד מחשבים את מכפיל הרווח של חברה הנסחרת בבורסה? קבלו מספר שיטות לבחירת מניות על היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן - כולל זו של המשקיע האגדי וורן באפט. המדריך לשוק ההון פרק 6

מניות הן הליבה של שוק ההון. הן אולי לא נסחרות בהיקפים של אגרות החוב, אבל רוב האקשן נעשה בהן – הן עולות ויורדות בשיעורים חדים יותר, הן דורשות מעקב צמוד מצד האנליסטים והמשקיעים, הן מפרסמות דוחות , תחזיות הודעות, שמזיזות אותן מדי יום. מחיר המניות בשוק נקבע על פי ההיצע והביקוש – זה שוק לכל דבר, כאשר כל מידע חדש, או הערכה חדשה שזורמת לשוק, משפיע על המחיר.

 

למדריכים הקודמים של אבישי בן משה בערוץ שוק ההון

רוצים להיות בעלי מניות בחברה?

איך חברה הופכת לציבורית ונסחרת בבורסה?

לא רק מזל: כך הבורסה מסייעת לצמיחה  

 

המשחק הזה מתחיל מיד אחרי ההנפקה לציבור, כאשר ככלל, כאשר לרוב קיים מתאם בין התוצאות והביצועים העסקיים של החברה לבין התנהגות המניה. אבל זה לא תמיד כך – יש פרמטרים רבים ומגוונים שמשליכים ומשפיעים על מחיר המנייה – נתונים כספיים, מצב המתחרות, הלקוחות והספקים; הערכה ביחס להנהלת החברה, שינויים בהנהלה, שינויים באחזקות של בעלי העניין, נתוני מאקרו, שינויים ענפיים ועוד.

באיזו שיטה אתם מעדיפים לבחור את המניות שלכם? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באיזו שיטה אתם מעדיפים לבחור את המניות שלכם?(צילום: shutterstock)

מחיר המניה בשוק גוזר את שווי השוק של החברה (שווי שוק של חברה מוגדר כמספר המניות שלה כפול מחיר המניה) לדוגמה – אם לחברה יש 10 מיליון מניות במחיר של 7 שקלים למניה – שווי השוק שלה – 70 מיליון שקל, אם אחרי דוח כספי טוב, המניה עולה ל- 9 שקלים, אז בהתאמה שווי השוק שלה עולה ל-90 מיליון שקל.

 

עוד מדריכים בערוץ שוק ההון

המדד שסיפק תשואה של 1,450% בבורסה

מי הכי מסוכן ומי הכי רווחי? מדריך 

הכירו את השחקנים המרכזיים בשוק ההון

 

השקעה במניות נבחנת בכמה דרכים. אחת הדרכים המוכחות היא השיטה הפונדמנטלית – בוחנים את החברה דרך ניתוח הדוחות הכספיים שלה, ההודעות השוטפות, העסקאות, ודרך הערכת הרווח והתזרים בעתיד. הכלל אולי הכי חשוב במשחק הזה הוא שמחיר המניה מבטא את יכולתה של החברה לייצר מזומנים בעתיד, ולכן החשיבות הגדולה של הערכת הביצועים בעתיד (הנסמכת על דוחות כספיים).

 

תלמדו מהמשקיע וורן באפט

השיטה הזו אמורה לאורך זמן ללכת בצמוד למחיר המניה. כבר אמרו רבים וטובים, אולי מוכר מכולם, וורן באפט האגדי שנחשב למשקיע הערך המוביל (משקיע במניות בעלות ערך; שמספקות ערך על פני זמן) שטען שמחיר המניה על פני זמן יבטא את תוצאותיה. יכול להיות שבנקודת זמן מסוימת זה לא יהיה, אבל בסופו של דבר, בטווח הארוך החברה תיסחר בהתאם לביצועים שלה. בטווח הקצר והבינוני זה לא מחייב , אבל אז יש למעשה עיוות שייסגר במשך הזמן – וזו אגב, השיטה של משקיעי הערך – לאתר את העיוותים האלו ולהשקיע במקומות שבהם החברות נסחרות בדיסקאונט (בחסר/ הנחה) ביחס לשווי הכלכלי שלהם.

וורן באפט האגדי טוען שמחיר המניה על פני זמן יבטא את תוצאותיה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
וורן באפט האגדי טוען שמחיר המניה על פני זמן יבטא את תוצאותיה(צילום: gettyimages)
 

בגישה הזו נעזרים בשיטות שונות כדי להעריך את כדאיות ההשקעה בחברה. מעריכים את שוויה בהתאם לגישות היוון תזרימי מזומנים, ערך נכסים ובעיקר על פי גישת מכפיל הרווח – גישת מכפיל הרווח מתבססת על נוסחה פשוטה – מכפיל רווח שווה לשווי השוק של החברה חלקי הרווח של החברה. מכפיל הרווח מבטא בעקיפין את מספר השנים שהמשקיע אמור להחזיר את השקעתו (בהינתן שהרווח לא ישתנה). לדוגמה – אם שווי החברה 100 מיליון שקל והרווח 20 מיליון שקל, אזי מכפיל הרווח 5, והמשקיע צפוי להחזיר את השקעתו תוך 5 שנים.

 

גישת מכפיל הרווח השתכללה עם השנים, וכיום מקובל לדבר על מכפיל הרווח העתידי (שווי נוכחי חלקי רווח צפוי בשנה הבאה), ואז משווים בין החברות ורואים איזו חברה נסחרת יחסית בזול ביחס לחברות ההשוואה שלה (החברות באותו הענף).

 

השיטה הטכנית – הכל גלום בגרף

שיטה נוספת – השיטה הטכנית קוראת את המגמה בגרפים. הרציונל של השיטה שהכל מתבטא בגרף,

ובמגמה של המניה, ואם יש בגרף התעוררות זה מבטא גם משהו בתחום הריאלי (בעסקי החברה, בקשר לבעלי המניות וכו') שמרמז על התפתחות חיובית. מאמצי שיטה זו טוענים שהם מנתחים את התנהגות המשקיעים, והמשקיעים חכמים מכל. הם יודעים מה קורה ומה כיוון החברה והמניה, ולכן אם יש שינוי מסויים הם עוקבים אחריו ואם הוא חזק מספיק זה מבטא מבחינתם סימן להיכנס או לצאת ממניה מסוימת.

 

מנגד, נראה שבשיטה הזו לא ניתן לחזות הפתעות – דוחות חלשים מהמצופה; דוחות חיוביים מהמצופה, איבוד לקוח משמעותי, התפטרות מנכ"ל ועוד. השיטה הזו דוגלת בהצמדות למגמה, בעוד ששיטת הערך דווקא מוצאת ערך במקומות שהמגמה בנייר שלילית והשוק עוד לא גילה את הפוטנציאל.

 

מדריך זה נכתב על ידי מערכת מהון להון. למדריכי השקעה נוספים הקליקו כאן 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים