שתף קטע נבחר

הכירו את השחקנים המרכזיים בשוק ההון

הגופים המוסדיים הם אלו שמנהלים לרובנו את הכסף, הם אלו שפועלים באופן שוטף בבורסה והם אלו שמזיזים ניירות ערך למעלה ולמטה. אנחנו - המשקיעים הקטנים, יכולים רק ללכת בעקבותיהם ולא באמת להשפיע. מיהם המוסדיים ומה ההבדלים בין חברות הביטוח לבתי ההשקעות?

הגופים המשמעותיים בשוק ההון המקומי, הם הגופים המוסדיים - שם כולל לחברות הביטוח ובתי ההשקעות. בתי ההשקעות וחברות הביטוח תפסו את מקומם של הבנקים שהחזיקו את כספי הפנסיה עד לוועדת בכר שהייתה אמורה לצמצם את ריכוזיות הבנקים בשוק ההון ולהגביר תחרות, ובפועל, לא הרבה קרה מהמהלך שניפח את חברות הביטוח והפך אותם לגופי ענק שמחזיקים במיליארדי שקלים ששיכים לנו.

 

למדריכים הקודמים של אבישי בן משה בערוץ שוק ההון  

רוצים להיות בעלי מניות בחברה?

איך חברה הופכת לציבורית ונסחרת בבורסה?

לא רק מזל: כך הבורסה מסייעת לצמיחה  

 

בין הגופים המוסדיים המובילים כיום נמצאים חברות הביטוח המובילות - מגדל, כלל ביטוח, הראל השקעות, הפניקס ומנורה ולצידם בתי השקעות גדולים כמו מיטב דש, פסגות, אלטשולר שחם, הלמן אלדובי, יצירות ועוד.

 

70% מהיקף המסחר בבורסה - חברות הביטוח ובתי ההשקעות

הגופים האלו אחראים על רוב המסחר בבורסה, כשעל פי ההערכות מדובר על מעל 70% מהיקף המסחר היומי. הגופים האלו מחזיקים בשורה של פעילויות הקשורות לשוק ההון. הפעילות הבסיסית ביותר היא כמובן ניהול השקעות, אבל ניהול ההשקעות מתחלק לסוגים ומאפיינים שונים. בכל גוף מוסדי נמצא לרוב חברה שמרכזת את פעילות ניהול ההשקעות לזמן ארוך. בחברה הזו מנהלים כספים של לקוחות לזמן ארוך, משמע לפנסיה. המכשירים הפיננסים הרלבנטיים בחברה זו הם קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות.

 

בנוסף מחזיק הגוף המוסדי בחברת ניהול קרנות נאמנות שמנהלת כספים למחזיקים שלרוב רוכשים את הקרנות לטווח הקצר והבינוני. מכשיר השקעה נוסף לטווח הקצר והבינוני הוא תעודות הסל, ומספר גופים מוסדיים מחזיקים גם בפעילות זו של ניהול השקעות, אם כי, ניהול השקעות מסוג זה הוא פאסיבי – המשקיע מקבל את התשואה של המדד עליו עוקבת התעודה, ואין כאן בדומה לקרנות הנאמנות הסטנדרטיות ניהול אקטיבי – בחירה של ניירות ערך ספציפיים על ידי מנהל הקרן כדי לייצר תשואה עודפת (תשואה מעל לתשואת המדד עצמו, לדוגמה: אם המניות שנבחרו ספציפית מתוך מדד תל אביב 25 יעשו תשואה גבוהה יותר ממדד תל אביב 25).

 

עוד מדריכים בערוץ שוק ההון

המדד שסיפק תשואה של 1,450% בבורסה

מי הכי מסוכן ומי הכי רווחי? מדריך לבורסה

כמה ירוויח משרד האוצר אם הדולר יעלה? על גידור דולר-שקל

 

מתחרים בבנקים ומזילים את עמלות הקנייה

חברה נוספת שיש ברוב הגופים המוסדיים היא ניהול התיקים. הגופים מחזיקים בחברת ניהול תייקם שמנהלת תיקים לחברות גדולות, גופים ציבוריים ואנשים פרטיים. היתרון בניהול תיקים הוא הקשר בין הלקוח לבין מנהל התיקים שאמור לעדכן אותו על כל שינוי משמעותי בתיק לטוב ולרע; וזמין לענות באופן שוטף על שאלותיו.

 

מנהל התיקים זמין לענות באופן שוטף (צילום: index open) (צילום: index open)
מנהל התיקים זמין לענות באופן שוטף(צילום: index open)

חוץ מחברות המנהלות כספים לאחרים, מחזיקים חלק מהגופים המוסדיים בברוקראג' – אותו גוף חבר בורסה שעוסק בתיווך ניירות ערך, ובעצם מקבל את ההוראות מהלקוחות ומעביר אותם לבורסה. פעילות זו תפסה תאוצה בשנים האחרונות וגופים מוסדיים מנסים להתחרות בצורה משמעותית בבנקים דרך הצעת עמלות קניה ומכירה נמוכות יותר.

 

לחלק מהגופים המוסדיים נותרה עדיין פעילות חיתום וליווי הנפקות. פעילות זו אינה בפוקוס של רוב החברות, ובשנים האחרונות פחות ופחות חברות מציעות את שירותיהם בתחום. אולם כאמור, ישנם עדיין גופים שמחזיקים בחברות חיתום. חיתום זה בעצם סוג של ביטוח – החתם אחראי שההנפקה תצליח, ואם היא לא מצליחה הוא מחויב לרכוש ניירות ערך של החברה המנפיקה. ולכן, על החתם להיות מעורה היטב בשוק, הוא צריך להציג את החברה המנפיקה לשוק, ולהבין לאן נושבות הרוחות מבחינת הגופים המוסדיים ואיזה שווי נראה להם הוגן וראוי. הוא צריך למצוא את שביל הזהב כך שהחברה עצמה תהיה מרוצה, אך מנגד גם המשקיעים המוסדיים שרוכשים בהנפקה יצליחו להפיק רווח.

 

הגופים המוסדיים הם אלו שמנהלים לרובנו את הכסף; הם אלו שפועלים באופן שוטף בבורסה, והם אלו שמזיזים ניירות ערך למעלה ולמטה. אך בנוסף יש את המשקיעים הפרטיים, שלמרות שהם בהיקף כספי קטן משמעותית מהגופים המוסדיים, הנתח שלהם במחזורים הולך וגדל עם השנים. משקיעים פרטיים שמשקיעים ישירות בבורסה, אמורים להבין את נבכי הבורסה, להכיר את ניירות הערך השונים, ולנתח את מצב החברה וניירות הערך מועמדים להשקעה. לא כל אחד יכול, צריך להשקיע בזה זמן ומחשבה. היתרון הגדול של ההשקעה באופן עצמאי היא שליטה על תיק ההשקעות בכל רגע נתון, לצד חיסכון בדמי הניהול לעומת האלטרנטיבה של ניהול דרך קרן נאמנות, תעודות סל או בניהול תיקים.

 

מדריך זה נכתב על ידי מערכת מהון להון; לחצו כאן  למדריכים פיננסים נוספים.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנהלים לרובנו את הכסף. המוסדיים
צילום: shutterstock
מומלצים