שתף קטע נבחר

אובמה: קובה תוסר מרשימת התומכות בטרור

בשנת 1982 הוכנסה המדינה הקומוניסטית לרשימה השחורה של ארה"ב משום שתמכה בארגוני מורדים באפריקה ובאמריקה הלטינית. על רקע חידוש היחסים בין שתי האויבות הגדולות מהמלחמה הקרה, הודיע הנשיא האמריקני לקונגרס שקובה כבר לא מממנת טרור כמו איראן, סודן וסוריה

היחסים בין שתי היריבות לשעבר מהמלחמה הקרה הולכים ומתחממים הלכה למעשה: נשיא ארצות הברית ברק אובמה הודיע אתמול (יום ג') לקונגרס שהוא מתכוון להסיר את קובה מהרשימה האמריקנית של המדינות שתומכות בטרור. בכך מסיר הנשיא האמריקני את אחד המכשולים העיקריים שעמדו בפני שיקום היחסים בין שתי המדינות לאחר יותר מחצי מאה של נתק.

 

עוד חדשות בעולם :

לראשונה מאז ההפיכה: שגרירה איראנית

הנפילה הכואבת של שומר הארמון. צפו

 

אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו נפגשו בסוף השבוע בפנמה לפגישה רשמית ראשונה מסוגה של מנהיגי ארה"ב וקובה זה קרוב ל-60 שנה. הממשלה הקומוניסטית בקובה אמרה שיחסים נורמליים בין שתי היריבות העזות מהמלחמה הקרה לא יתאפשרו כל זמן שקובה נמצאת ברשימה השחורה של ארה"ב.

 

לחיצת יד היסטורית בין אובמה לעמיתו הקובני קסטרו בפגישתם הרשמית בפנמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת יד היסטורית בין אובמה לעמיתו הקובני קסטרו בפגישתם הרשמית בפנמה(צילום: רויטרס)
אובמה הורה לממשלו לבחון מחדש את מעמדה של קובה לאחר שעמיתו הקובני והוא הכריזו ב-17 בדצמבר 2014 על פריצת דרך ביחסי שתי המדינות לאחר שנים רבות של עוינות.

 

המרוויחה הגדולה מההחלטה - הכלכלה הקובנית

קובה הוכנסה לרשימה האמריקנית של המדינות שתומכות בטרור ב-1982, בתקופה שבה סייעה לתנועות מורדים באפריקה ובאמריקה הלטינית.

אלא שהוואנה הפסיקה מזמן את תמיכתה בארגוני מורדים זרים, אך עדיין נותרה ברשימה השחורה של ארה"ב - דבר שמנע ממנה גישה לבנקים ולשווקים בינלאומיים.

 

משקיעים זרים בקובה אמרו כי הוצאת המדינה הקומוניסטית מרשימת התומכות בטרור תיטיב עם כלכלתה. "ממשלת קובה מעריכה את ההחלטה ההוגנת שהתקבלה על ידי נשיא ארה"ב להוציא את קובה מרשימה שמעולם לא הייתה צריכה להיות בה", אמרה חוספינה וידאל, מנהלת המחלקה ליחסים עם ארה"ב במשרד החוץ הקובני.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מסר הודעה שבה בירך על החלטתו של אובמה שנבעה מכך ש"הנסיבות השתנו מאז 1982 אז הוכנסה קובה לרשימה בגלל מאמציה לקדם מהפכות אלימות באמריקה הלטינית".

 

אובמה לקונגרס: קובה לא תמכה לאחרונה בטרור בינ"ל

בדו"ח שהגיש אובמה לקונגרס הוא אישר בפני המחוקקים האמריקנים ש"ממשלת קובה לא סיפקה כל סוג של תמיכה לטרור בינלאומי במהלך ששת החודשים האחרונים, וסיפקה ערבויות לכך שהיא לא תתמוך בפעולות טרור בינלאומיות".

 

לקונגרס יש 45 ימים לבחון את החלטתו של אובמה בטרם תצא אל הפועל, אולם המחוקקים לא יכולים למעשה לעצור אותה אלא אם שני הבתים - בית הנבחרים והסנאט - יגיעו להחלטה משותפת בנושא, דבר שסבירותו נמוכה ביותר.

 

"ההחלטה של אובמה - כניעה לרודנים" (צילום: AP) (צילום: AP)
"ההחלטה של אובמה - כניעה לרודנים"(צילום: AP)
רבים מעמיתיו של אובמה במפלגה הדמוקרטית שיבחו את החלטתו, וכמה מומחים אמרו שהיא הייתה צריכה להתקבל מזמן.

 

אלא שלא כולם תומכים בהוצאת קובה מרשימת המדינות שתומכות בטרור. הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו מפלורידה, בן למהגרים קובנים שהודיע השבוע על התמודדות בבחירות לנשיאות ב-2016, אמר שמדובר בהחלטה "נוראית", והוסיף שקובה מסייעת לצפון קוריאה לחמוק מהסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה ומעניקה מקלט לעבריינים שנמלטו ממערכת המשפט האמריקנית, בהם ג'ואן צ'סימארד שמבוקשת בגין רצח שוטר בניו ג'רזי בתחילת שנות השבעים. מריו דיאז-באלאט, ציר רפובליקני מפלורידה ממוצא קובני, גם תקף את ההחלטה והאשים את אובמה ב"כניעה לרודנים".

 

"החלטה נוראית של אובמה". הסנאטור הרפובליקני ממוצא קובני, מרקו רוביו (צילום: AP) (צילום: AP)
"החלטה נוראית של אובמה". הסנאטור הרפובליקני ממוצא קובני, מרקו רוביו(צילום: AP)

הסרת קובה מרשימת המדינות שתומכות בטרור תביא לריכוך חלק מהסנקציות הבינלאומיות עליה, אולם האמברגו האמריקני שעדיין מוטל על האי הקריבי נחשב לחסם הגדול ביותר על כלכלתה ויישאר כזה עד שהקונגרס האמריקני יבטל אותו. מדינות שעדיין נמצאות ברשימה השחורה האמריקנית הן איראן, סודן וסוריה.

 

ארה"ב וקובה קרובות להגיע להסכם על השבת השגרירויות שלהן, אולם גורם ממשל אמריקני אמר כי "אנחנו עדיין לא שם". אחת הסוגיות שעדיין לא נפתרה ושמעיבה על יחסי ארה"ב-קובה היא הדרישה האמריקנית לחופש תנועה של הדיפלומטים שלה בקובה. בנוסף, הרקורד של קובה בנושא זכויות אדם עדיין נתון לביקורת קשה מצד הממשל בוושינגטון, והוואנה לא הפגינה עד כה פתיחות גדולה בנושא ומערכת השלטון בה עודנה חד-מפלגתית בלי מקום לאופוזיציה רשמית.

 

"ימשיכו להיות לנו מחלוקות עם הממשל הקובני, אך חששותינו לגבי מדיניות ומעשים שונים שלו כבר אינם רלוונטיים לסיווג קובה כמדינה שמממנת טרור", נכתב בהודעת הממשל בוושינגטון.

 

קובה הוכנסה לרשימת המדינות שתומכות בטרור בשיאה של המלחמה הקרה, כשהעניקה סיוע למורדים מארגוני שמאל כמו מחתרת FARC בקולומביה. דו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית מ-2013 האשים את קובה שהיא מעניקה מקלט לבדלנים מהמחתרת הבאסקית אט"א (ETA), שכיום אינה פעילה לאחר שבשנה שעברה הכריזה על פירוקה מנשק. אגב קולומביה, קובה מארחת כיום את שיחות השלום בין ממשלת קובה לבין ארגון המורדים FARC - עובדה שהוסיפה באחרונה לאמינותה בקרב הממשל האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כבר לא מדינה מצורעת. קובה
צילום: רויטרס
מומלצים