שתף קטע נבחר

ממצא מדאיג: פגיעה מוחית בילדי הצפון שנחשפו לריסוס

מחקר מבית החולים שערי צדק ומכללת תל חי מגלה כי ילדים שהתגוררו בסמוך לשדות שרוססו בזרחנים אורגניים, מגלים פגיעות בתפקודים מוחיים קוגנטיביים. החוקר הראשי: התוצאות הם תמרור אזהרה לסכנה שבריסוס על המוח

נזקי הריסוס באזור הצפון מתגלים: שבוע אחרי פרשת הזיהום בצפון והקשר לסרטן, מתגלה סכנה חדשה - מחקר שיפורסם בקרוב, ונחשף הערב (א') בחדשות 2, מראה כי ילדים בישובי הצפון שנחשפו לשדות שעברו ריסוס, סובלים מפגיעה בתפקוד המוחי.

  

זרחנים אורגניים הם חומרי ריסוס נפוצים המשמשים כהדברה נגד חרקים ותולעים. הם עלולים להגיע לגוף האדם באמצעות נשימה או ספיגה דרך העור, שם הם מתחרים עם אנזים הקרוי אצטילכולין אסטראז וגורמים לעיכוב של התמסורת החשמלית במוח ובמערכת העצבים.

   

קראו עוד

ישראל ראשונה בתחלואת סרטן הלימפומה; שנייה בתמותה

דו"ח עולמי: עלייה במקרי הסרטן בעולם

בגלל כימיקלים - יותר ילדים חולים בסרטן ואסתמה

 

פגיעה בהתפתחות עוברים ותינוקות

מחקרים של השנים האחרונות כבר הראו כי זרחנים אורגניים עלולים לפגוע בהתפתחות של עוברים ותינוקות, למשקל לידה נמוך של ילודים, ולירידה בהיקף הראש של תינוקות. מחקרים אחרים הראו כבר קשר בין זרחנים אורגניים לשכיחות גבוהה של הפרעות קשב וריכוז, ואף להפרעות נוירולוגיות כמו פרקינסון והפרעות פסיכיאטריות.

  

אחד המחקרים, שבוצע על ידי פרופ' יורם פינקלשטיין מבית החולים שערי צדק בירושלים יחד עם הד"ר עמית אופיר, בדק עשרות משפחות בישובים חקלאיים, ומצא כי 40% מאותן משפחות שהיו חשופות לשדות ומטעים שרוססו בזרחנים אורגניים, דיווחו על ילד הלוקה בבעיות קשב וריכוז.

 

הפעם, ביקש הפרופ' פינקלשטיין לבדוק את הקשר בין החשיפה לחומרי ריסוס לבין התפקוד המוחי הכללי. פינקלשטיין החל את מחקרו לפני כשלושים שנה, בשנות השמונים. אז נבדקו ילדי צפון שהתגוררו בסמוך לשדות שעברו ריסוסים. החוקרים גילו אז ליקויים בתפקוד המוחי בסגרות של מבחנים קוגניטיביים.

  

בשנת 2006 נבדקו שוב הילדים, הפעם כמבוגרים, אז נתגלו ליקויים משמעותיים יותר בתפקודים המוחיים. פרופ' פינקלשטיין ועמיתיו ביקשו כעת לאמת את הממצאים וערכו מחקר חדש, שכלל ילדים בגילאי 8 עד 12 מאיזור עמק החולה, שהתגוררו בסמוך לשדות מרוססים בזרחנים אורגניים ואלה הושוו לילדים אחרים.

 

חשיפה לריסוס משפיעה על ההתפחות הקוגניטיבית

במחקר נבדקו שלוש קבוצות ילדים: 51 מהם מתגוררים בקיבוצים בעמק החולה ולומדים בבית ספר הצמוד לשדות ולמטעים. אלה הושוו ל-45 ילדים הלומדים באותו בית ספר ומתגוררים בקיבוצים שבשיפולי ההרים. בקבוצה השלישית נבדקו 39 ילדים מקיבוץ אחר שחשיפתם לשדות ומטעים מינימלית.

  

ממצאי המחקר הראו כי קיים קשר בין הביצועים במבחנים קוגניטיביים לבין רמת החשיפה: ככל שרמת החשיפה של הילדים היתה גבוהה יותר לשדות ולמטעים מרוססים, כך הייתה הפגיעה הקוגניטיבית משמעותית יותר, והציונים במבחנים השונים שנערכו להם היו נמוכים יותר.

 

כדי לאמת את הממצאים, הסירו החוקרים משתנים שונים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו גיל הילד והשכלת ההורים.

  

"מדובר בתמרור אזהרה חמור", אומר ל-ynet פרופ' יורם פינקלשטיין, "אנחנו בודקים את הילדים כבר שלושים שנה, והממצאים דומים. חייבת להיות רגולציה של המדינה והרשויות, שיצמצמו ככל הניתן את החשיפה לזרחנים אורגניים, ונדרש גם חינוך ואכיפה של החקלאים שימנעו מהשימוש בזרחנים האורגניים המסוכנים".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
הסכנה של הריסוס למוח הילדים
צילום: גדי קבלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים