שתף קטע נבחר

בטיפול: למה אין פיקוח ממשלתי על בעלי המקצוע

בניגוד למספר מצומצם של מקצועות, בכ-90% מהתחומים בעלי המקצוע לא נדרשים להסמכה ואין עליהם פיקוח. אז מה חשוב לדעת? המקצוענים עם כל התשובות

ישנם תחומים כמו חשמל, גז, הדברה והרחקת יונים המחייבים את בעל המקצוע לעבור קורס ולקבל תעודת הסמכה או רישיון לעיסוק בתחום. אבל ישנם תחומים נוספים שקשורים בבטיחות הצרכנים, העלולים לסכן חיי אדם ורכוש שניתן לעבוד בהם ללא כל היתר ומבלי שיהיה פיקוח של אף גוף ממשלתי. לקראת הרכבת הממשלה החדשה, אלו התחומים המחכים להסדרה ולחקיקה בעניין.

 

עוד בנושא:

8 טיפים: כך תתנהלו מול בעלי מקצוע

על אלו בעלי מקצוע מתלוננים הכי הרבה?

מחירון עבודות בעלי מקצוע לבית

 

המקצועות המפוקחים

כיום ישנם מספר ענפים בתחום בעלי המקצוע לבית, שמחייבים רישיון על מנת לעסוק בו. על מנת להתקין ולתת שירות בתחום גז הבישול הביתי, נדרשת תעודת הסמכה מטעם משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. זאת כי גז בישול (גפ"מ) הוא חומר מסוכן ביותר המסכן חיים ורכוש, ומחייב שמירה על נהלי בטיחות קפדניים ולפיכך בעל המקצוע חייב לקבל היתר לעסוק בו. מי שעוסק בתחום זה ללא היתר עובר על החוק

 

העיסוק בתחום החשמל מחייב רישיון, וביצוע עבודות חשמל ללא רישיון מהווה עבירה פלילית. כיום, חוק החשמל מגדיר מהו ביצוע

 עבודות חשמל, וקובע כי תחת ההגדרה נכללים: התקנה, בדיקה, שינוי, תיקון או פירוק של מתקן חשמל, לרבות השגחה על ביצוע עבודות אלו, ועריכת תוכניות טכניות לביצוען. יש לשים לב כי ישנם סוגים שונים של רישיונות, כך שלא כל חשמלאי מוסמך לבצע עבודות בכל הרמות, אלא רק עד להספק חשמלי מסוים.

 

גם בתחום ההדברה נדרש רישוי מטעם המשרד להגנת הסביבה, והוא ניתן למדבירים שעברו את מבחני הרישוי ועמדו בקריטריונים הנדרשים (לרבות בדיקת היעדר רישום פלילי). יש לשים לב לכך שכשמדובר בהדברה תוך שימוש בגזים (איוד) נדרש היתר מיוחד. ההיתר מתחדש מדי שלוש שנים, ועל המדביר מוטלת החובה לעסוק בהדברה רק אם ההיתר שלו בתוקף.

 

ישנם בעלי מקצוע מתחומים שונים שנדרשים לעבוד בגובה. זה יכול להיות בעל מקצוע העוסק באיטום גגות, מתקין דודי שמש, גוזם עצים והרשימה עוד ארוכה. למעשה, כל מי שעלול ליפול מגובה של מעל 2 מטר במהלך עבודתו, נדרש לאישור עבודה בגובה. העניין מוסדר בתקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), ומחייב על מי שעובד בגובה לעבור הדרכה ובסיומה לקבל תעודת הכשרה לעבודה בגובה.

 

מבחינת הצרכנים, חשוב במיוחד להזמין בעל מקצוע ממאגר שמפקח על בעלי המקצוע ומקבל לשורותיו רק כאלו הנושאים בתעודות ההכרחיות.

 

למה אין וראוי שתהיה הסדרה בחקיקה ואכיפה של העניין

 

מנעולנים

בתחום המנעולים נדרשת התערבות ממשלתית. כיום, לא נדרש רישיון או תעודת הסמכה מטעם שום גוף ממשלתי, ולמעשה קיימים בשוק 'חאפרים' רבים שהצרכן למעשה מעניק להם גישה קלה ונוחה לביתו. איש לא מבטיח שמי שמכר לך את הצילינדר לא שמר לעצמו העתק.

 

הבעיה מתחילה בכך שעל מנת לעסוק בתחום לא נדרש שום רישיון או תעודת הסמכה מטעם גוף ממשלתי. הצרכנים לעתים מתבלבלים וחושבים שהמשטרה

 מעניקה היתרים למנעולים, אך זו טעות לחשוב כך. זה כלל לא בתחום סמכותה של המשטרה, ואם מנעולן מציג בפני הצרכן אישור על היעדר רישום פלילי, זה כלל לא מעיד על כך שהוא "מוסמך מטעם המשטרה", ומעיד רק על כך שעד ליום קבלת האישור לא היו לו רישומים פליליים.

 

בשנים האחרונות פועלה קבוצה בכנסת, מטעם ארגון המנעולנים בישראל, שהגישה הצעת חוק להסדרת העניין ולהקמת מנגנון חקיקה ואכיפה שיעניק וישלול רישיונות במידת הצורך. הבעיה היא שמדובר רק בכ-100 מנעולנים החברים באיגוד, ובשונה מעורכי-דין, מתווכי דירות או רואי חשבון, לא כלכלי להסדיר ענף המורכב מכמות קטנה יחסית של בעלי מקצוע. הנפגעים העיקרים הם כמובן הלקוחות שבטיחותם עלולה להיפגע.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

בכל זאת יש לא מעט שניתן לעשות על מנת לוודא שהמנעולן שהזמנתם מקצועי ואמין. החל מקריאת המלצות וחוות דעת של לקוחות קודמים ועד הקפדה על חשבונית מפורטת (כולל שם המנעולן המלא, שם בית העסק, כתובת ומספר טלפון).

 

מצלמות אבטחה

גם תחום זה, אשר כולל בעלי מקצוע שאינם בהכרח מנעולנים אינו מצריך רישיון. הבעיה היא לא רק עם בעלי מקצוע עצמם הפועלים כאמור ללא פיקוח ממשלתי, אלא גם בעובדים זמניים מטעמם המגיעים להתקין מערכות אבטחה, מכירים היטב את הבית שבו הם מתקינים ואת נקודות התורפה של האבטחה ויכולים להשתמש במידע זה בצורה בלתי חוקית. ברגע שהתחום פרוץ ולא מחייב בדיקות כלשהן מטעם המדינה למעשה כל אחד יכול לעבוד בתחום זה.

 

התקנת סורגים

אמנם קיים בישראל תו תקן ישראלי לסורגים (ת"י 1635), אך תקן זה אינו רשמי ואינו מחייב. התקן מבחין בין סורג המשמש להגנה מפני פריצה לבין סורג המונע נפילה מחלון. לפי התקן הסורג הנועד להגנה מפני פריצות חזק יותר במבנה ובאופן ההתקנה מסורג שאמור למנוע נפילה.

 

עד שהעניין לא יוסדר בחקיקה מסודרת ויחייב רישיון או לכל הפחות הקפדה על עמידה בתקנים ואיסור ייצור מוצרים שלא עומדים בתקן, האחריות נותרת על הצרכנים. עליהם לבדוק שאכן בעל המקצוע התקין את הסורגים על פי דרישות התקן.

 

שיפוצים

גם תחום זה פרוץ ולמעשה כל אחד יכול להציג את עצמו כשיפוצניק, ולצרכן לא תהיה שום דרך לדעת אם הוא אכן מקפיד על נהלי בטיחות. אמנם בשנת 2001 עם הקמת התאחדות קבלני השיפוצים היא פעלה לקידום העניין, כך שבשנת 2009 חל שינוי חקיקה בנושא, אולם המצב רחוק מלהיות אופטימאלי.

 

כיום כל מה שיש הוא תו תקן לקבלני שיפוצים (131), לפיו קבלן הרשום תחת סיווג זה רשאי לבצע עבודות שיפוצים בסכום מסוים. הבעיה היא שלא נדרשת הסמכה על מנת לעבוד בתחום, ובפועל המצב בשוק הוא כזה שרק כ-10% מבין קבלני השיפוצים בארץ אכן רשומים בפנקס הקבלנים.

 

חשוב לזכור כי עצם העובדה שאין רגולציה לא אומרת בהכרח שבעל המקצוע לא מקפיד על נהלי הבטיחות, ובהחלט יתכן כי המנעולן

 או האינסטלטור שהזמנתם מקצועי לעילא, אולם חוסר משווע בחקיקה ולאחר מכן באכיפה משמעותית, בהחלט משאיר פרצות רבות לעובדים לא מקצועיים ולפגיעה בצרכנים.

 

הזמנת בעל מקצוע ממאגר העורך בקרה מתמידה אחר בעלי המקצוע שברשותו ואף מסנן את אלו שלא עומדים בסטנדרטים הראויים תביא לכך שרק בעלי המקצוע האמינים ביותר יגיעו לביתכם. בכל מקרה, קראו חוות דעת של הלקוחות הקודמים של בעל המקצוע וכן היעזרו במחירון המומלץ לצרכן על מנת לוודא את עלות העבודה.

 

מחפשים בעל מקצוע עם אחריות? לרשימה המלאה

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים