שתף קטע נבחר

מצרים: הנשיא המודח מורסי נידון למוות

בית המשפט בקהיר דן את מוחמד מורסי למוות בגין חלקו בפריצה לבתי הכלא ב-2011. גם מנהיג האחים המוסלמים מוחמד בדיע וסגנו נידונו למוות והמופתי יכריע לגבי המורשעים. גזר דינו של מורסי בגין ריגול לחמאס: ב-2 ביוני

 

לא מכיר בבית הדין. מוחמד מורסי, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא מכיר בבית הדין. מוחמד מורסי, הבוקר(צילום: AFP)

בית המשפט באקדמיית המשטרה בקהיר דן הבוקר (שבת) את נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי לעונש מוות בגין מעורבותו בפריצה המאורגנת לבתי הכלא ערב ההפיכה בשנת 2011. יחד עמו נידונו למוות מנהיג האחים המוסלמים, מוחמד בדיע, וסגנו חיירת א-שאטר. סך הכל הועברו למופתי של מצרים מסמכים של 106 מהנאשמים בפרשת הבריחה מבתי הכלא. ברשת אל-ג'זירה דיווחו שחלק מהמורשעים הם אסירים פלסטינים והרוגים פלסטינים.

 

עוד חדשות בעולם:

בתוך שנה: הקלינטונים הרוויחו 30 מיליון דולר

בדיבורים הוא חזק: רומני הפסיד באגרוף. צפו

מורים באי נוחות: נאסר על בנות ללבוש חצאית

 

מורסי הוטס במסוק מבית הכלא המבודד שבו הוא שוהה באלכסנדריה ונכנס לכלוב הנאשמים בבית המשפט כשידיו מונפות למעלה ומנופף לקהל התומכים שלו. אז שמע מורסי את גזר הדין מפי ראש הרכב השופטים שעבאן א-שאמי. מורסי ויתר הנאשמים בכלוב נראו מחויכים ואף השמיעו קריאות: "מהפכנים חופשיים, נמשיך את הדרך". חלקם אף סימנו עם היד את הסמל המוכר של כיכר ראביעה אל-עדוויה, סמל המאבק של האחים המוסלמים נגד שלטון הנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

מורסי הגיע לשמוע הבוקר את גזר דינו בנוגע לשתי פרשיות שבהן הואשם. כולל פרשת הריגול לטובת חמאס וגורמים וארגונים מחוץ למצרים כמו חיזבאללה ומשמרות המהפכה כדי להכין פיגועי טרור בשטח מצרים. כוחות הביטחון התפרסו באופן חסר תקדים כדי לאבטח את המשפט באקדמיית המשטרה בקהיר.

 

מורסי בכניסתו לכלוב הנאשמים ()
מורסי בכניסתו לכלוב הנאשמים

 

לא פחות מ-20 אלף קציני ואנשי כוחות הביטחון ממשרד הפנים המצרי גויסו למשימה, יחד עם 30 יחידות של מנגנון הביטחון המרכזי מחשש למהומות לאחר הקראת גזר הדין. בכל הנוגע לאישום נגדו בפרשת הריגול לחמאס וחיזבאללה יינתן גזר דינו של מורסי ב-2 ביוני ושל אלה שמסמכיהם לא הועברו למופתי שיכריע בעניינם.

 

בנו של מורסי, אוסמה, אמר כי מדובר בגזר דין לא חוקי ופוליטי. עורך הדין של כמה בכירים באחים המוסלמים שהורשעו, עבד אל-מונעם עבד אל-מקסוד, אומר כי הם ימתינו לחוות הדעת של המופתי ואם אכן יאושרר גזר הדין, הם יערערו. עם זאת, לגבי מורסי אין ביכולתם לערער כי הוא לא מכיר בבית המשפט. בית המשפט יתכנס ב-2 ביוני אחרי שיקבל את חוות הדעת של המופתי ואז יחליט בהתאם.

 

עמרו דראג, בכיר בארגון האחים המוסלמים שנמצא בטורקיה אמר לרשת אל-ג'זירה כי גזרי הדין האלה הם במסגרת ההתקפה הקטלנית של המהפכה הנגדית במצרים. לדבריו, מדובר בגזר דין מוות עבור מהפכת ה-25 בינואר. בחשבון הטוויטר שלו הוא כתב כי על המהפכה לערער על גזר הדין הזה בככרות ולא בבתי המשפט.

 

"הקואליציה הלאומית לתמיכה בלגיטימיות"‏, ברית של מפלגות וקבוצות איסלאמיסטיות מצריות התומכות במורסי והאחים המוסלמים, אמרה: "היה ראוי שמי שיעמוד לדין בגין ריגול הוא לא מורסי אלא מנהיגי ההפיכה הצבאית".

  

מורסי נשפט בתיק הזה יחד עם 35 נאשמים אחרים, מתוכם 22 במעצר והשאר מוגדרים "נמלטים". בתיק הזה נידון בדיע למוות, שכבר נידון לעונש זהה בפרשה אחרת ולעונשי מאסר ממושכים בפרשות אחרות. עם זאת, שמו של מורסי לא הוקרא בגזר הדין של השופט א-שאמי בפרשה זו. בסך הכול נידונו למוות בפרשת הריגול 16 נאשמים. 

תומכי מורסי ברחובות בחודש ינואר. המהומות ישובו? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי ברחובות בחודש ינואר. המהומות ישובו?(צילום: רויטרס)

גם כן נידון למוות. מנהיג האחים המוסלמים מוחמד בדיע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם כן נידון למוות. מנהיג האחים המוסלמים מוחמד בדיע(צילום: EPA)

הפרשה השנייה בגינה נגזר דינו של מורסי היום הייתה יחד עם 130 נאשמים אחרים והיא הפריצה ל-11 בתי כלא, בהם בית הכלא ואדי א-נטרון שמורסי היה עצור בו, ותקיפת תחנות משטרה וחטיפת שוטרים במהלך המהומות ב-25 בינואר 2011 שהובילו להדחת קודמו בתפקיד חוסני מובארק.

 

27 מהנאשמים במעצר והשאר הוגדרו "נמלטים", בהם פעילים בכירים בזרוע הצבאית של חמאס ובחיזבאללה, שניצלו את הכאוס יחד עם אסירים אחרים מארגון האחים המוסלמים וארגוני טרור כדי להימלט.

 

בין אנשי חמאס המואשמים בפרשה ניתן למצוא בכירים בגדודי עז א-דין אל-קסאם כמו איימן נופל, שנידון למוות, וכן ראאד אל-עטאר, על אף שחוסל על-ידי ישראל במבצע צוק איתן. גם יוסוף קרדאווי, המנהיג הרוחני של האחים המוסלמים שנמצא בקטאר, נידון למוות בפרשה ומסמכיו הועברו למופתי. 

 

נופל הוא כיום מח"ט מרכז רצועת עזה בזרוע הצבאית של חמאס. בשנת 2008 הוא נעצר במצרים אחרי שהסתנן למדינה והואשם בתכנון פיגועים בשטח המדינה. לאורך השנים שישב בכלא הוא נחשב לאיש חמאס הבכיר ביותר שכלוא במצרים. נופל ברח מהכלא המצרי בשנת 2011 בזמן ההפיכה הראשונה במצרים נגד חוסני מובארק. הוא הצליח לשוב לרצועת עזה דרך המנהרות ברפיח והתקבל ברצועת עזה בחגיגות גדולות וכעת מתגורר במחנה הפליטים אל-בורייג'.

 

בחמאס מיהרו להגיב על ההחלטה. סגן מנהיג הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, הגיב בציניות: "ממתין שבית המשפט המצרי נקי הכפיים יגזור עליי הוצאה להורג על כך שהוא יאשים אותי על משהו".

נידון למוות לאחר חיסולו על-ידי ישראל בצוק איתן. ראאד אל-עטאר ()
נידון למוות לאחר חיסולו על-ידי ישראל בצוק איתן. ראאד אל-עטאר

בארגון הוסיפו בהודעה שפרסמו: "לא נתפתה או ניגרר לניסיונות לערב אותנו בעניינים הפנימיים במצרים", אמרו בארגון. "בבתי הכלא במצרים אין עצורים מחמאס והשמות שהוזכרו בבית המשפט לא נכנסו למצרים בכלל".

 

עוד אמרו בחמאס כי "אין לשופט המצרי שום הוכחה לכך שהייתה התערבות פלסטינית כלשהי באירועים שהתרחשו במצרים בזמן ההפיכה או אחריה".

 

מחיזבאללה מואשמים שניים המוכרים היטב לשלטונות במצרים והם מוחמד יוסף מנסור הידוע בכינוי "סאמי שיהאב" ואיהב מורסי המכונה "מרוואן". השניים נידונו בהיעדרם באפריל 2010 ל-10 ו-15 שנות מאסר בגין הקמת תא טרור של חיזבאללה בשטח מצרים. גם בכיר בארגון אל-קאעידה, ששימש כרופאו האישי של אוסמה בן לאדן, נמצא ברשימת הנאשמים. סך הכול נידונו למוות בפרשה 106 מהנאשמים.

 

עוד לפני ההכרזה על גזר הדין ניסו גורמים המקורבים לאחים המוסלמים להשפיע על דעת הקהל ולערער את האישום נגדו. ערוץ המזוהה עם מורסי והאחים המוסלמים שידר אתמול לכאורה הקלטה, שבה נשמע הרמטכ"ל לשעבר סאמי ענאן אומר במהלך ישיבה בדלתיים סגורות כי בפרשת הרג המפגינים שבה הואשם מובארק, המודיעין המצרי לא איתר כניסה של פעילי חמאס או חיזבאללה באמצעות המנהרות מרצועת עזה במהלך אירועי ה-25 בינואר.

 

מורסי עומד לדין בסך הכול בשש פרשות שונות. בחודש שעבר הכריע בית המשפט בעניינו בפרשת הרג המפגינים שמחו נגדו מול ארמון "אל-איתחאדיה" בקהיר בדצמבר 2012. הנשיא המודח, שריצה מאסר מנהלי בבית כלא מבודד באלכסנדריה מאז הדחתו, נידון ל-20 שנות מאסר עם אפשרות לערער. מורסי אמנם זוכה מהאישום של רצח בכוונת תחילה, אך הואשם בשימוש בכוח ובאחריות להרג המפגינים.

 

מורסי עצמו כבר הודיע מספר פעמים במהלך המשפט, כמו גם במשפטים האחרים המנוהלים נגדו, כי הוא לא מכיר בבית הדין והוא עדיין הנשיא הלגיטימי של מצרים.

 

שעות אחדות לאחר גזר הדין דיווחה רשת סקיי בשפה הערבית כי שלושה שופטים נהרגו ושלושה אחרים נפצעו במתקפת טרור נגד אוטובוס נוסעים באזור אל-עריש בצפון מצרים. לא ברור אם יש קשר בין הפיגוע הזה לבין גזר דינו של מורסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מוחמד מורסי. ארכיון
צילום: AP
מומלצים