שתף קטע נבחר

קטאר תאבד את המונדיאל הערבי הראשון?

פרשת השחיתות בפיפ"א, שבמרכזה החשד למכירת אירוח המונדיאלים לרוסיה וקטאר תמורת שוחד, גוררת דרישות בעולם לשלול מהן את האירוח חרף ההפסד הכספי. בדוחא הבורסה צנחה, במצרים הציעו לקטאר: "תארחו את מונדיאל הטרוריסטים". רוסיה: "ארה"ב שוב מתערבת בעניינים לא שלה"

האירוע שיעצים את רוסיה וקטאר. כל העולם רואה מונדיאל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האירוע שיעצים את רוסיה וקטאר. כל העולם רואה מונדיאל(צילום: AFP)

פרשת השחיתות בהתאחדות הכדורגל הבינלאומית פיפ"א, שמטילה צל גדול על המונדיאל שאמור להיארח ברוסיה ב-2018 ובקטאר ב-2022, הפכה הערב (יום ד') למלחמה דיפלומטית של ממש. משרד החוץ של רוסיה, שהמתיחות בינה לבין אירופה וארה"ב בימים אלה על רקע המלחמה באוקראינה היא הגדולה ביותר מאז ימי המלחמה הקרה, האשים את וושינגטון באחריות לטלטלה. מוסקבה מדגישה כי לא תוותר בשום אופן על אירוח המונדיאל - האירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר בעולם יחד עם האולימפיאדה, שאמור לחזק את מעמדה של רוסיה כמעצמה בינלאומית.

 

עוד חדשות בעולם :

 

משרד החוץ של רוסיה פרסם הודעה שבה מסר כי המעצרים של בכירי פיפ"א נראים כעוד ניסיון "בלתי חוקי" של ארה"ב - שביקשה את מעצרם ורוצה כעת בהסגרתם אליה - לכפות את החוקים שלה על מדינות זרות. "מבלי להיכנס לפרטי האישומים, אנחנו רוצים להצביע על העובדה שזהו עוד מקרה של יישום בלתי חוקי של חוקי ארה"ב מעבר לגבולותיה", נכתב בהודעה. רוסיה מביעה בהודעה תקווה שהמעצרים לא ינוצלו להרס תדמיתה של פיפ"א ולא יטילו צל על החלטותיהם של מארגני המונדיאל: "אנחנו קוראים שוב לוושינגטון להפסיק לקבוע את עצמה כשופטת הרחק מעבר לגבולותיה, ולקיים את הנהלים המשפטיים הבינלאומיים המקובלים".

לא חשוד כרגע. בלאטר יחד עם ראש הממשלה נתניהו (צילום: לע"מ) (צילום: לע
לא חשוד כרגע. בלאטר יחד עם ראש הממשלה נתניהו(צילום: לע"מ)

משרדי פיפ"א בשוויץ. הבריטים מרוצים: "הרשויות עושות מה שבלאטר לא עשה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משרדי פיפ"א בשוויץ. הבריטים מרוצים: "הרשויות עושות מה שבלאטר לא עשה"(צילום: AFP)
הבוקר נחשף כי שבעה מהאישים הבכירים ביותר בעולם הכדורגל נעצרו בשוויץ ועומדים בפני הסגרה לארה"ב, אחרי ששוויץ וארה"ב פתחו כל אחת מהן בחקירה נפרדת בחשד לשחיתות ושוחד במסדרונות פיפ"א. הרשויות בארה"ב פתחו חקירה פלילית שתעסוק בין השאר בהחלטה להעניק לרוסיה את אירוח אליפות העולם בכדורגל (המונדיאל) ב-2018 ולקטאר את אירוח האליפות ב-2022. הערב נודע כי סגן נשיא פיפ"א לשעבר, ג'ק וורנר, אף חשוד כי לקח שוחד של כעשרה מיליון דולר מדרום-אפריקה כדי לקדם את אירוח המונדיאל במדינה זו ב-2010.

 

כבר בעבר עלו טענות קשות שלפיהן מעשי שוחד ושחיתות גרמו למסירת אירוח המונדיאלים לרוסיה ולקטאר, במיוחד במקרה של קטאר. זו מדינה שאין לה מסורת של הצלחות בכדורגל העולמי, ושאירוח המונדיאל בה אילץ את פיפ"א לשנות את כל לוח הזמנים של הכדורגל העולמי ל-2022 כדי לאפשר את קיום המונדיאל בחורף במקום בקיץ (אז שורר חום כבד בקטאר). קטאר נאלצה גם להדוף בשנה האחרונה טענות שלפיהן היא מעסיקה בתנאי עבדות עובדים זרים, רבים מהם נפאלים, ורומסת את זכויות האדם שלהם. מאות עובדים כאלה כבר נהרגו במהלך בניית המתקנים לקראת "המונדיאל הערבי הראשון".

ג'פרי ווב, אחד הנאשמים המרכזיים (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'פרי ווב, אחד הנאשמים המרכזיים(צילום: AP)

התקשורת הממלכתית בקטאר התעלמה היום כליל מהדיווחים שקשרו את שמה של האמירות לפרשת השחיתות, וברשת "אל-ג'זירה" הקטארית, השייכת גם היא לשליט, הסתפקו בידיעה צנועה שבה הודגש כי הפרשה לא תשפיע על אירוח המונדיאל בקטאר. בעיתון הקטארי "אל-ערב" התמקדו בהאשמה שלפיה אירוח המונדיאל ניתן באופן מושחת ל... דרום אפריקה, לפני חמש שנים. לעומת זאת במצרים, שיחסיה עם קטאר רעועים בשל תמיכתה באחים המוסלמים, סוקרה הפרשה בהרחבה וגולשים בטוויטר הציעו לקטאר לארח כתחליף את "מונדיאל הטרוריסטים".

 

הרשויות בארה"ב טוענות כי במסגרת פרשת השחיתות התגלגל שוחד בשווי של יותר מ-150 מיליון דולר. נשיא פיפ"א, השוויצרי ספ בלאטר, אינו נמנה עם הנאשמים, אבל כמה אישים אחרים בצמרת הגבוהה ביותר של פיפ"א דווקא כן, כולל סגן הנשיא ג'פרי ווב. הרשויות של שוויץ וארה"ב טמנו מלכודת לנאשמים: הם חיכו לבואם לקונגרס פיפ"א שנועד להיערך השבוע בציריך, ואז עצרו אותם במלון היוקרה שאליו הגיעו, ושבו סוויטה עולה עד 4,000 דולר ללילה.

 

למרות הטלטלה שעברה היום על הכדורגל העולמי הודיעה פיפ"א כי בלאטר, שבמהלך הקונגרס אמורה להיערך הצבעה על בחירתו לכהונה חמישית כנשיא פיפ"א, אינו מסיר את מועמדותו לנשיאות, וכי המונדיאלים שנקבעו לרוסיה ולקטאר יתקיימו שם כמתוכנן. זאת אף שהרשויות בשוויץ פתחו בחקירה פלילית בחשד להלבנת כספים הקשורה למתן אירוח המונדיאלים לרוסיה ולקטאר. עם ההודעה על מעצר בכירי פיפ"א והחשדות הנוגעים לאירוח המונדיאל היום, נרשמו ירידות שערים חדות בבורסה של קטאר.

 

כבר מהמרים: לאן יוזז המונדיאל?

ארגון פיפ"א חולש על הכנסות של מיליארדי דולרים, בעיקר מזכויות שידור וחסויות למונדיאל, האירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר יחד עם האולימפיאדה. בעבר כבר נקשרו בשמה של פיפ"א אין ספור פרשיות שחיתות, אבל עד כה היא הצליחה לצאת בשלום מכולן - גם בעזרת חקירות פנימיות שלה שבהן "ניקתה את עצמה" מאי סדרים. לפני שלוש שנים שכרה פיפ"א תובע אמריקני לשעבר כדי שיחקור את הטענות כי שולם שוחד עבור הענקת אירוח המונדיאל לקטאר ולרוסיה, אבל בשנה שעברה היא סירבה לפרסם את הדו"ח המלא שלו, ובמקום זאת הסתפקה בפרסום נוסח מתומצת של הדו"ח שבו קבעה כי לא נרשמו אי-סדרים משמעותיים. החוקר התפטר וטען כי הדו"ח שלו עוות.

נבחרת גרמניה חוגגת את הזכייה במונדיאל בברזיל בשנה שעברה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נבחרת גרמניה חוגגת את הזכייה במונדיאל בברזיל בשנה שעברה(צילום: gettyimages)

רוסיה נוקתה באופן כללי מחשד בדו"ח שפרסמה פיפ"א בדצמבר, אף שבדו"ח צוין כי הרוסים נמנעו מלספק מידע רב, משום שלדבריהם מחשבי הוועדה שהייתה אחראית על הצעת האירוח הרוסית נהרסו. ראש הוועדה המארגנת של המונדיאל ברוסיה, אלכסיי סורוקין, אמר היום: "ההכנות לאירוח המונדיאל נמשכות והן מתקדמות לפי התוכנית".

 

שר הספורט של רוסיה, ויטאלי מוטקו, אמר לסוכנות הידיעות הרוסית כי המונדיאל של 2018 ייערך ברוסיה כמתוכנן והצהיר: "אין לנו מה להסתיר". מוטקו מילא תפקיד מרכזי בקידום המועמדות של רוסיה לאירוח המונדיאל. "אנחנו מוכנים להראות הכול", אמר לסוכנות הידיעות AP, "תמיד פעלנו במסגרת החוק". הוא הדגיש כי אין שום אפשרות שמשחקי גביע העולם לא ייערכו ברוסיה: "איך יכול להיות שזה לא יקרה? יש לנו חוזה עם פיפ"א ואנחנו נערכים לקיום ההגרלה. פעלנו בהתאם לתקנות שהיו קיימות באותה העת".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בבריטניה, שהפסידה את אירוח המונדיאל של 2018 לרוסיה וטענה לאורך כל הדרך כי התחרות לא הייתה הוגנת, לא הסתירו היום את שביעות הרצון. יו"ר התאחדות הכדורגל האנגלית גרג דייק אמר כי החקירה והמעצרים הם "התפתחות חמורה ביותר מבחינת פיפ"א והנהגתה הנוכחית". חבר הפרלמנט הבריטי דמיאן קולינס שייסד את ארגון "פיפ"א חדשה עכשיו" הקורא לרפורמה יסודית בהתאחדות הכדורגל העולמית, אמר כי למעצרים עשויה להיות השפעה גדולה על פיפ"א: "זה מוכיח שהבטחותיו של ספ בלאטר בשנים האחרונות לבדוק את השחיתות בפיפ"א לא התגשמו, וכיוון שהוא נכשל בכך לחלוטין - כוח אכיפה חיצוני

נאלץ לנקוט פעולה ולפעול".

 

בסוכנויות ההימורים בבריטניה כבר החלו להמר על זהות המארחת החלופית של המונדיאלים שבמחלוקת, ואנגליה מובילה כרגע בהימורים כמארחת החלופית של מונדיאל 2018. עם זאת, גם אם פיפ"א תרצה לערוך הצבעה מחודשת על זהות המארחות של המונדיאלים כלל לא בטוח שהיא תוכל, בעיקר מסיבות משפטיות. החלפת המארחות צפויה לגרור השלכות כלכליות אדירות, משום שרוסיה וקטאר כבר השקיעו סכומי כסף עצומים בהקמת התשתיות ובהיערכות לאירוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
גרמניה מניפה את גביע העולם ב-2014
צילום: EPA
מומלצים