שתף קטע נבחר

אין לו לאן לברוח: אסד איבד כמעט כל גבול

המעבר לעיראק נפל לידי דאעש ומתוך 20 מעברי גבול יבשתיים, המשטר הסורי שולט רק בשבעה - וכמה כלל לא פעילים. "הצבא הסורי נסוג כדי להגן על הערים הגדולות", מודים גם בשופרו של אסד. כך זה נראה על המפה

 

מפת המעברים בסוריה, כפי שפרסמה רשת RT ()
מפת המעברים בסוריה, כפי שפרסמה רשת RT

"ברור לגמרי שהצבא הסורי נסוג כדי להגן על הערים הגדולות, היכן שנמצא החלק הגדול של האוכלוסייה שנמלט מלוחמי ה'מדינה האיסלאמית' וג'בהת א-נוסרה". את ההתבטאות הלא שגרתית הזו סיפק השבוע לא אחר מאשר ודאח אבו רבו, עורך העיתון הסורי "אל-ווטן", מהעיתונים שמשמשים כשופרו של בשאר אסד, והיא למעשה מתמצתת את ההידרדרות המהירה במצבו של נשיא סוריה בזמן האחרון ואת מגמת ההתכנסות שלו.

 

בשבוע שבו מעבר גבול נוסף נפל לידי דאעש ואסד איבד בכך את המוצא האחרון שלו לעיראק, מעבר אל-וואליד, לא יהיה זה מוגזם לומר שלפחות כעת, ולאור ההתפתחויות, השמירה על גבולותיה המסורתיים של סוריה לא עומדת בראש סדר העדיפויות של המשטר הסורי.

מעבר קוניטרה. בשליטת ג'בהת א-נוסרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעבר קוניטרה. בשליטת ג'בהת א-נוסרה(צילום: AFP)

יעיד על כך, למשל, המצב בגולן הסורי. שלוחת אל-קאעידה בסוריה, ג'בהת א-נוסרה, ופלגים נוספים של המורדים שולטים מאז ספטמבר ביד רמה על מעבר קוניטרה ועל רוב רצועת הגבול. בשבועות האחרונים ניטשו קרבות עזים בין אותו ארגון ג'יהאדיסטי לבין פלג בשם "סראיא אל-ג'יהאד", המזוהה אידיאולוגית עם דאעש. בינתיים, כוחותיו של אסד העדיפו להשקיף מהצד במקום לנצל את האנדרלמוסיה ולנסות ולהשתלט על המעבר בעל הסמליות הרבה שנמצא קילומטרים ספורים מהמקום שבו מרוכזים כוחותיו של אסד.

 

בכלל, בחודשים האחרונים גוברים המתחים הפנימיים בדרום המדינה בתוך האיסלאמיסטים הסונים. הקרבות מלפני שבועיים מעידים על כך, אך העימות גם מתנהל דרומה יותר לכיוון דרעא, בין הפלג המכונה "שוהדאא אל-ירמוכ", שגם נחשד בנאמנות לדאעש, לבין ג'בהת א-נוסרה שחוששת מאוד מחדירת דאעש לאזור. כרגע ידה של ג'בהת א-נוסרה על העליונה, אך ככל הנראה טרם נאמרה המלה האחרונה במערכה הזו.

 

שינוי בסדרי העדיפויות

אבל החזרת השליטה על מעבר הגבול בקוניטרה לא נמצאת כרגע בראש סדר העדיפויות של ממשל אסד, על רקע כאבי הראש במקומות האחרים בסוריה. המשטר הסורי מתחזק מובלעת צבאית בכביש קוניטרה-דמשק בעיירה חאן ארנבה. מבחינתם השתלטות המורדים על אותו ציר, שעשוי לסייע להם להתקדם לבירה, הוא הוא בגדר ייהרג ובל יעבור.

 

גם בכפר חדר הדרוזי בצפון הרמה יש למשטר דריסת רגל. אבל פרט לכך, המורדים וביניהם ג'בהת א-נוסרה מצליחים לשלוט ברציפות מהקיץ האחרון על מרבית רצועת הגבול, הישג גדול בפני עצמו. חטיבה 90 של המשטר הסורי בקוניטרה מתפקדת באופן לקוי ואילו חטיבה 60 שלו בדרום הרמה התפרקה מזמן ולמשטר קשה לרכז מאמץ רציני להשתלט קרקעית על האזורים האלה מחדש, בייחוד ללא סיוע מסיבי של חיזבאללה שהפך לחוד החנית בקרבות בשטח. המשטר מסתפק בעיקר בירי ארטילרי ותקיפות מהאוויר ומקפיד מאוד שלא להסתבך עם ישראל.

מעבר נסיב שבגבול ירדן-סוריה. בשליטת המורדים (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבר נסיב שבגבול ירדן-סוריה. בשליטת המורדים(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חיילי חיזבאללה בהרי קלמון. המעברים עם לבנון עדיין בשליטת אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי חיזבאללה בהרי קלמון. המעברים עם לבנון עדיין בשליטת אסד(צילום: AFP)
 

בחודש פברואר התקשורת המזוהה עם חיזבאללה והמשטר הסורי הכריזה בקול תרועה רמה על "מבצע נרחב בדרום המדינה", בהשתתפות חיזבאללה ומיליציות שיעיות בחסות איראן. המבצע הזה נועד לסכל את התוכנית להקמת רצועת ביטחון של המורדים בחסות ישראל, אולם עד כה הוא לא הניב פירות, לנוכח העדיפות שניתנת לאזורים החיוניים של המשטר.

 

חיזבאללה שומר על הגבול

מלבד מעבר קוניטרה לסוריה 20 מעברי גבול יבשתיים רשמיים עם המדינות השכנות. כיום המשטר הסורי שולט בשבעה בלבד - שני מעברי גבול עם טורקיה שאינם רלוונטיים כיוון שהם סגורים מהצד הטורקי (מעבר אל-כסב במעוז העלאווי שבלטקיה ומעבר קאמישלי באזור המזוהה עם הכורדים) וחמישה מעברי גבול פעילים עם לבנון השכנה ממערב.

 

אין זה מפליא שדווקא על מעברי הגבול עם לבנון המשטר הסורי שומר מכל משמר, על רקע הקרבה לאזורים חיוניים כמו דמשק, חומס והמעוזים העלאווים, בנוסף למעורבות העמוקה של חיזבאלה בלחימה. גם לחיזבאללה חשוב וקריטי שמעברי הגבול עם לבנון לא יישלטו בשום אופן על ידי המורדים - אם אלו המורדים המתונים ואם אלו ג'בהת א-נוסרה או דאעש.

 

בדרום, מלבד מעבר קוניטרה, הצליחו המורדים בחודשים האחרונים להשלים את ההשתלטות על הגבול עם ירדן, אחרי שתפסו פיקוד על המעבר המרכזי "נסיב". על המעבר השני והישן יותר "אל-ג'מרכ" הם כבר השתלטו לפני תקופה ארוכה. כאמור, בימים האחרונים איבד אסד את המעבר היבשתי האחרון לשכנה ממזרח עיראק. על מעבר "אל-וואליד" באזור דיר א-זור השתלטו פעילי דאעש. הם מחזיקים גם במעבר "אל-בוכמאל", שגם הוא בדיר א-זור.

הלחימה בתדמור. שדה התעופה נכבש על ידי הג'יהאדיסטים (צילום: AP) (צילום: AP)
הלחימה בתדמור. שדה התעופה נכבש על ידי הג'יהאדיסטים(צילום: AP)
 

על מעבר אל-יערוביה בעיר א-חסכה שולטים הלוחמים הכורדים, שגם כן נהנים מההפקר. בצפון, בגבול עם טורקיה, שולטים הכורדים על מעבר קובאני באזור חלב. הם גם שולטים על מעבר "ראס אל-עין" בעיר א-חסכה ועל מעבר הגבול "עין דיוואר" באותה עיר המזוהה עם הכורדים. אנשי דאעש, שלפי ההערכות כבשו כבר יותר מחצי סוריה, "מסתפקים" במעבר "תל אבייד" באזור העיר ראקה, בירת דאעש בסוריה, וכן במעבר ג'ראבלוס בחלב. פלגי המורדים שולטים על מעבר "באב אל-הווא" באזור אידליב ועל מעבר "באב א-סלאמה" באזור העיירה א-עזאז בחלב.

 

לעומת מעברי הגבול היבשתיים, משטר אסד ממשיך בינתיים לשלוט על נמלי הים טרטלוס ולטקייה שבמערב המדינה, שנמצאים במעוז העלאווי שלו ומהווים את המוצא העיקרי לים התיכון. גם מבחינת שדות תעופה המצב של המשטר טוב יותר, קל וחומר בהשוואה למעברים היבשתיים. על פי הפרסומים, למשטר היו 29 שדות ונמלי תעופה צבאיים ואזרחיים. חלק מהם הוא איבד לטובת המורדים ודאעש, כשהאחרון נפל לידי דאעש לפני כמה ימים, בהשתלטות על תדמור, ואחרים נצורים - אבל רבים עדיין פעילים, ובייחוד אלו שנמצאים בדמשק ובפרבריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מעבר הגבול הסורי-ירדני. גם הוא כבר לא בשליטת אסד
צילום: רויטרס
מומלצים