שתף קטע נבחר

איך תדעו אם הילדים אוכלים יותר מדי סוכר?

אנחנו מנסים למנוע מהילדים לאכול סוכר, אבל מה קורה אם הוא מתחבא במאכלים שכלל לא חשבנו עליהם ואנחנו אלה שנותנים להם אותם. וגם, מה ניתן לעשות כדי להפחית את רמות הסוכר במזון שאנחנו אוכלים?

ילדים אוהבים אוכל מתוק. אנחנו, ההורים, יודעים את זה וללא ספק מנסים להילחם בזה למרות שפעמים רבות אנחנו נכשלים במערכה. ויש לכך סיבה טובה: לא תמיד אנחנו יודעים איפה מסתתר הסוכר במזון שאנחנו נותנים לילדים.

 

הוא יכול להיות במקומות הכי פחות צפויים מבחינתנו, וגם במזונות הכי "לגיטימיים" שאנחנו נותנים להם לאכול, כמו למשל, בלחם לבן, בממרחים ואפילו בפתיתים שאנחנו מגישים להם בגאווה רבה בארוחת הצהריים.

 

קראו עוד במדור בית בריא  

צפו: כך יכולה להיראות ארוחת ערב הבריאה שלכם

"הילדים מעדיפים ממתקים על ירקות"

אתם שואלים: הדיאטנית עונה על תזונה בריאה

 

לא תאמינו איפה הסוכר מתחבא

חוקרים באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו השיקו יוזמה שנועדה להאיר את הממצאים המדעיים הסמכותיים ביותר בנושא סוכר מוסף והשפעת על הבריאות.

היוזמה, המכונה SugarScience, משקפת סקירה ממצה של יותרמ -8,000 מאמרים מדעיים שפורסמו עד כה, על ההשפעות הבריאותיות של סוכר מוסף.

 

המחקרים מראים ראיות חזקות של קשרים בין צריכת יתר של סוכר מוסף ומחלות כרוניות, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב ומחלות כבד. ישנן גם ראיות המקשרות סוכר למחלת הסרטן ואלצהיימר, למרות שהצוות העריך כי יש צורך במחקר נוסף לגבי קשרים אלה.

 

טליה לביא, דיאטנית קלינית, יועצת לחברת תנובה מסבירה כי סוכר מוסף, מוגדר ככל ממתיק מכיל קלוריות שמתווסף בהכנת מזון, בשולחן, במטבח או בתעשיית המזון. "זה יכול להיות קשה לאנשים לדעת כמה סוכר הם צורכים, מכיוון שבערך 74 אחוזים מהמזון המעובד מכילים תוספת של סוכר, אשר מופיע תחת לפחות 60 שמות שונים על תוויות מזון".

 

 

 

לבדוק טוב את מרכיבי המזון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבדוק טוב את מרכיבי המזון(צילום: shutterstock)

 

סוכרת מובילה להשמנת יתר

הדאגה הגדולה ביותר היא המספר העולה של ילדים הסובלים מסוכרת הקשורה להשמנה, שהייתה עד לפני שני עשורים מחלה של מבוגרים בלבד. "לפני עשרים שנה, סוכרת מסוג 2 לא הופיעה כלל בקר בילדים, אבל עכשיו, יותר מ -13,000 ילדים מאובחנים כל שנה," אמר פרופ' קירסטן MD, PhD , "סוכרת היא מחלה הרסנית ואנחנו יודעים שזה קשור באופן ישיר לתוספת הסוכר שאנו צורכים במזון ומשקאות".

 

דאגה נוספת שעולה היא ההשפעה של תוספת סוכר במחלת כבד שומני, אשר מופיעה ב-31 אחוזים מהמבוגרים ו -13 אחוזים מהילדים, ויכולה להוביל לשחמת כבד ולאי ספיקת כבד.

 

"כרופאי ילדים, היו לנו ראיות של הקשר בין הסוכר לבין סוכרת, מחלות לב, ומחלות כבד במשך שנים, אבל לא היו לנו ראיות מדעיות מוחלטות לגבות החששות", אומר רוברט לוסטיג, MD, MSL , אנדוקרינולוג ילדים בבית החולים בסן פרנסיסקו וחבר בצוות היוזמה SugarScience.

 

אמנם אין שום ערכים יומיים מומלצים פדרליים לתוספת סוכר, איגוד הלב האמריקני ממליץ לצרוך פחות מ -6 כפיות ליום לנשים ו-9 כפית לגברים. הנחיות לילדים תלויות בצריכת קלוריות, אבל נעות בין 3-6 כפיות ליום. האמריקנים צורכים כיום 20 כפיות שלסוכר מוסף, בממוצע, בכל יום.

  

לא להימנע לחלוטין ממתוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא להימנע לחלוטין ממתוק(צילום: shutterstock)

 

איך אפשר להפחית את כמויות הסוכר?

נגה שוורץ-משולם, מנהלת תחום בריאות, תשלובת החלב, תנובה, מציעה טיפים שניתן ליישם בפשטות וביעילות:

 

להפחית שתייה ממותקת. המהווה גורם מספר 1 להשמנה, במיוחד בילדים. הכי טוב מים. ניתן להוסיף עלי נענע או כמה טיפות לימון ליצירת טעם. אפשר ליצור משקה קר ביתי על ידי חליטת תה צמחים בטעם אהוב ולצנן.

 

לא להימנע לחלוטין ממתוק. מומלץ לבחור "מנה מתוקה" שידוע לכם שיש בה סוכר, ואף את הכמות בה. לדוגמא- כפית ריבה/דבש= כפית סוכר.

 

לאתר סוכר סמוי במוצרים שונים. כמו למשל, כגון דגני בוקר, קרקרים, ממרחים, חטיפים, לחמים, מאפים, שימורי ירקות, רטבי סלט ועוד.זאת באמצעות קריאת רשימת הרכיבים. מודעות לנוכחות הסוכר במוצרים אלו היא מפתח להפחתת סוכר כוללת בתפריט.

 

רשימת הרכיבים של מוצר מופיעה בסדר יורד. על כן יש חשיבות למיקום הסוכר ברשימה. אם הסוכר מצוין מבין הראשונים ברשימה ניתן להסיק שהמוצר מכיל הרבה ממנו.. וההיפך.

 

לאתר ברשימת הרכיבים את כל בני משפחת הסוכר כגון: סירופ תירס, סוכר חום, פרוקטוז, דבש ועוד – כולם סוכרים.  

 

אל תוציאו את המיץ מהפרי. אכלו אותו בשלמותו. 1 כוס מיץ= 3 יחידות פרי.

 

המתקת קפה ותה. לא משנה כמה סוכר אתם מוסיפים כעת- אפשר פחות. מילת המפתח- בהדרגה

 

בבישול ואפייה:  הפחיתו בהדרגה את כמות הסוכר המצוינת במתכון.

 

בכל כוס סוכר יש 40 כפיות!!! ההמלצות התזונתיות הן עד 5 כפיות סוכר ביום (כולל זה הנמצא במוצרי מזון ולא רק מתוספת).

 

הידעת ? כל כפית סוכר בקפה מוסיפה לך 20 קלוריות. הפחתה של כפית סוכר ביום תפחית לך כ-7000 קלוריות בשנה שהם כ- 1 ק"ג ממשקלך.

 

סוכר חום דינו כסוכר לבן. ההבדל הוא בתהליך הזיקוק אך לא בהשפעותיו על גופנו.

 

מתיקות טבעית. ניתן להעצים תחושת מתיקות באמצעות שילוב של וניל (מקל, אבקה או תמצית) או תוספת קינמון.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstck
בטוחים שהאוכל שלו תמיד בריא?
צילום: shutterstck
מומלצים