רגע לפני המכה: איך נזהה חדירת מזיקים לבית
מה צריך לעשות כשיש נמלים בבית, איך מונעים מטרמיטים להגיע לבניין שלכם ואיך תרחיקו את היונים מהחלון. המקצוענים עונים
ישנם מזיקים שכדאי מאוד לתפוס בזמן, לפני שיהיה מאוחר מדי. אז לפני שהטרמיטים אוכלים את כל המשקופים בבית, לפני שהנמלים משתלטות על כל המטבח ולפני שהיונים מקימות קן במסתור הכביסה שלכם, קבלו כמה עצות מהמקצוענים.
עוד בנושא:
קן נמלים
איך תזהו? יש כמה דרכים. "אם מדובר בבית פרטי, אפשר לצאת לחצר ולבדוק אם יש גבעות חול קטנות שמעידות על קן נמלים בקרבת מקום", מסביר עוז שגיר מקסטל הדברות. "ואז, זה עניין של זמן עד שהנמלים ייכנסו לתוך הבית. אם מדובר בדירה בבית משותף, ניתן לאתר מחילות בסביבת הגינה המשותפת. הקן לא יהיה בתוך הדירה עצמה, כי הנמלים מתמקמות בתוך הקרקע, באזורים עם לחות. אין להן שום בעיה לטפס לגובה, והן יכולות להגיע גם לקומות מאוד גבוהות למרות שהקן שלהם ממוקם בקרקע".
ישנה עוד דרך לגלות האם יש נמלים בבית, והיא קצת יותר יצירתית. "ניתן לשים נייר דבק רחב עם קצת סוכר על השיש במהלך הלילה ובבוקר לראות אם הצטברו עליו נמלים", מציע קובי מסיקה מבית וגן הדברות. "לאחר הדברה, אם עושים את הפעולה הזו, נייר הדבק נשאר ריק מנמלים.
לגבי זיהוי קן נמלים בגינה, ניתן לקחת מקל ארטיק ולטבול אותו בדבש, ולהחדיר אותו אל תוך האדמה. אחרי לילה רואים אם הוא מלא בנמלים או לא. אם הבעיה היא רק בגינה ולא בתוך הבית, כדאי לפתור בכל זאת, כדי למנוע חדירה שלהם לתוך הבית".
האם זה משנה מהו סוג הנמלים שיש בבית? שגיר: "מבחינת הדיירים זה לא כל כך משנה באיזה סוג נמלים מדובר. למדביר זה חשוב כדי לדעת להתאים להם את ההדברה המתאימה". מסיקה: "למעט העובדה שישנן נמלים אדומות (נמלת האש) שהעקיצה שלה לא נעימה".
מה הפתרון? שגיר: "לרוב הדברה רק באמצעות חומר נוזלי באזור הפאנלים לא תפתור את הבעיה. כי גם אם נצליח להרוג כ-1,000 נמלים, המלכה תגביר את הילודה בקן, וכמות חדשה של נמלים תחדור אלת תוך הבית. ישנם גם מקרים שבהם הנמלים חודרות לבית דרך נקודות החשמל. זה יכול להיות מתוך שקע, מתוך גוף חימום של מנורה. ואז, ישנה בעיה ללכוד אותן באמצעות הדברה. הדברה מיועדת לאזורי הפאנלים ולא בנקודות חשמל. במקרים כאלו הפתרון המתאים הוא פיתיונות ג'ל, אותו הנמלים מביאות לקן עצמו וזה מפרק את כל קן הנמלים".
לכמה זמן יש אחריות על ההדברה? מסיקה: "לרוב האחריות על נמלים היא לשנה, אבל בתוך הבית. אם הבעיה חוזרת רק מחוץ לבית לרוב אין על זה אחריות".
במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "בעוד שאת הג'ל נגד נמלים ניתן לרכוש לבד ולהשתמש בו בבית, שאר ההדברות מסוכנות ויש לבצע אותן רק בעזרת מדביר מוסמך, לכן חשוב להקפיד בעל מקצוע ממאגר אמין שמחזיק אך ורק כאלו, מדבירים מוסמכים בעלי ניסיון וחוות דעת חיוביות של לקוחות קודמים".
קן טרמיטים
"טרמיטים חיים בתוך היסודות של הבניין, ומשם עולים למעלה אל תוך הדירות", מסביר שגיר. "הקן שלהם יכול להיות ממוקם 10-5 מטר מתחת לקו האדמה. הם ניזונים מעץ, וההימצאות שלהם בתוך הבית יכולה לגרום לנזק רב למשקופים ולארונות הבית. הם רגישים לאור, ולכן מגיעים לרוב רק לקומות ראשונה ושנייה ולא מעבר לכך".
איך תזהו? שגיר: "הם בונים מעין מחילות חיצוניות לקיר, שמתפוררות בקלות ברגע שנוגעים בהן. הם יכולים לעבור ברווחים שבין יציקות הבטון או דרך הבלוקים, ואז הם יוצאים החוצה ובונים מחילות חיצוניות אם נחסמת להם הגישה באמצעות תקרות בלוקים, וכך הם עוברים לקומה הבאה. יש כאלו שרואים אותם מופיעים בתוך הארונות וחושבים שזו סיבית שהתנפחה, אבל אלו המחילות שלהם.
אם יש חשד לטרמיטים חשוב לנטר היטב את הבעיה, לבדוק מאחורי כל הארונות ולראות לאילו אזורים הם הצליחו לחדור. חשוב להיות עירניים ולעקוב אחרי הימצאותם בבית, כי זיהוי מאוחר שלהם יכול לגרום לכל המשקופים להיות אכולים מבפנים, כך שכל המשקוף קורס כי אין לו כבר בסיס להיאחז בו".
מה הפתרון? שגיר: "הפתרון הוא קידוח בריצוף, לרוב ברובה (ברווח שבין המרצפות) והחדרה של כמות גדולה של חומר. הקידוחים הם במרווחים של 50-30 ס"מ. בחצי השנה האחרונה נוסף גם פתרון של פיתיונות ג'ל נגד טרמיטים, אבל הוא עדיין לא מספיק יעיל ומניסיון שלנו עדיין לא נותן באמת מענה. ישנם אזורים שבהם הבעיה היא חמורה במיוחד, בחולון ובאזור מערב ראשון לציון למשל, לא נותנים אישורי בנייה לפני שמביאים אישור ממדביר על הקמת תשתית למניעת חדירת טרמיטים. עוד לפני הבנייה, ממקמים צינורות שממש כמו טפטפות בגינה, יאפשרו לאחר השלמת הבנייה להזריק חומר פנימה ולמנוע חדירה של טרמיטים. לאחר הבנייה, האפשרות היחידה היא רק לעשות חורים מסביב לשטח המבנה ולא מתחתיו, וזה פחות אפקטיבי".
קן יונים
"ברוב המקרים קשה מאוד לזהות את הבעיה, אלא אחרי שהקן כבר בנוי", מסביר שגיר.
"המיקומים שכדאי לעקוב אחריהם הם מסתורי כביסה, כי ב-90% מהבתים שסובלים מהתופעה היונים מתמקמות שם. כדאי לעקוב אחרי לכלוך באזור, זרדים שמבשרים על התחלה של הקמת הגן, ולשלשת באזור מסתורי הכביסה. הדבר הכי נכון הוא לדאוג לטיפול מונע למי שלא מעוניין להתמודד עם הבעיה לאחר שהיא כבר קיימת".
מה הפתרון? שגיר: "באזורים כמו אדני-חלונות, או בקצה של גגות כדאי להציב דוקרנים, ואילו מקומות כמו מסתורי כביסה כדאי לסגור ברשתות. לא כל כך משנה מה סוג הרשת, העיקר שהיא תהיה מתוחה ומעוגנת היטב לקיר, כך שהיא תהיה תפוסה בצורה מקצועית ולא תאפשר חדירת יונים פנימה".
מחפשים מדביר מוסמך בפיקוח? לרשימה המלאה