כל השיטות: להרגיל את הילדים לאכול בריא
כולנו רוצים שהילדים שלנו יאכלו בריא ונכון, אבל כמו בכל דבר מדובר בשאלה של הרגל. איך להצליח ללמד את הילדים לאכול בריא כבר מהילדות?
תזונה בריאה היא תוצר של הרגילים בריאים: אנו כהורים משתדלים להקנות לילדינו הרגלים נכונים ומיטיבים, ללמד אותם כישורי חיים, אשר ישמשו אותם במהלך חייהם כבוגרים, בינהם גם הקנייה של הרגלי אכילה ותזונה נבונים.
אבל האם אכן יש חשיבות להרגלי האכילה ומאפייני התזונה בילדות? האם יש קשר בינם לבין הבריאות במהלך כל החיים? מחקרים הבוחנים סוגיה זו, והתפרסמו בשנה האחרונה - מחזקים את ידינו ההורים.
קראו עוד במדור בית בריא
כמה פעמים אתם משקשקים במלחיה לפני האוכל?
איך תדעו אם הילדים אוכלים יותר מדי סוכר? צפו: כך יכולה להיראות ארוחת ערב הבריאה שלכם
הנקה מונעת השמנה בגיל מבוגר
נתחיל מההנקה. רבות ידוע על יתרונות ההנקה משלל היבטים, הן בקשר אם-ילד והן מבחינה תזונתית בתקופת הילדות. ראשית, מסתבר, שמבוגרים שינקו בילדותם הם שמנים פחות.
הסיכון להיות שמן בבגרות יורד ב-4% עם כל חודש הנקה נוסף. כלומר, מי שינק במשך שנת החיים הראשונה שלו במלואה, סיכויו להיות שמן בבגרותו קטנים ב-48% משל מי שלא ינק כלל.
כיצד משפיעה השמנה בילדות על הבריאות בגיל המבוגר? למבוגרים שהיו בעודף משקל או שמנים בילדותם יש סיכוי גדול יותר לחלות בסוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם וטרשת עורקים.
אבל האם משנה אם הם היו שמנים גם בבגרותם? בהחלט. מבוגרים שהיו ילדים שמנים אך רזים בבגרותם, נמצאו באותו סיכון כמו של אלה שהיו ילדים רזים.
יחד עם זאת, חשוב לציין, שלילדים שמנים יש סיכוי גדול יותר להיות מבוגרים שמנים, ולכן מניעת השמנה צריכה להתחיל בילדות, ולא רק מתוך דאגה לעתיד הילדים לכשיהיו בוגרים, אלא גם מתוך דאגה לבריאותם ואיכות חייהם בתור ילדים.
האם להרכב התזונה בילדות יש השפעה על הבריאות בגיל המבוגר?
EarlyNutrition הוא פרויקט מחקר בינלאומי, החוקר את ההשפעות של תזונה בשלב מוקדם בחיים על מצבי בריאות בהמשך החיים.
החוקרים בפרויקט סקרו עשרות מסמכים הכוללים נתונים ומחקרים משנת 2008 עד 2013, וריכזו וסיכמו את התוצאות הבולטת והמרכזיות: אלו מאפיינים תזונתיים בילדות משפיעים על הבריאות בטווח הארוך, בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, עודף משקל, השמנה, תסמונת מטבולית, סוכרת, או חוסר סבילות לגלוקוז.
גם במחקר זה נמצא שהגורם המגן ביותר על הבריאות לטווח הארוך הוא יניקה. תינוקות וילדים שינקו בשלוש השנים הראשונות לחייהם היו בריאים יותר כמבוגרים.
כמו כן, הגבלת צריכת נתרן ופחמימות שנספגות במהירות (סוכרים ודגנים מעובדים), הפחתת הצריכה של חומצות שומן רוויות על ידי החלפה עם חומצות שומן רב בלתי רוויות, וצריכה נמוכה של חומצות שומן טרנס, נראו מועילות.
איך מפחיתים את צריכת הנתרן?
שמים לב לסימון התזונתי. מומלץ להימנע או להפחית משמעותית בצריכה של מוצרים המכילים מעל 400 מ"ג נתרן בטבלה. להפחית בחטיפים מלוחים, שלא רק מספקים הרבה מאד נתרן, אלא גם אינם מזינים.
מהן פחמימות שנספגות במהירות? בגדול – סוכרים. הצעד המשמעותי ביותר להפחתת צריכת הסוכר הוא הוצאת השתיה המתוקה מהבית!! ילדים בישראל שותים בממוצע 2 כוסות שתיה מתוקה ביום שהם כ-10 כפיות סוכר! העדיפו מים.
ומה עושים עם השומנים הרעים והטובים? בשבוע שעבר הוציאו את שומן הטראנס מהתפריט של האמריקנים באופן רשמי. חל איסור על שימוש בשמנים אלה בתעשיית המזון. בישראל עדיין לא חל איסור שכזה ולכן יש להתבונן ברשימת הרכיבים. כל מה שמכונה שומן מוקשה או שומן מוקשה חלקית הוא שומן טרנס.
שימו לב לכך בחטיפים וממתקים, שאינם מומלצים גם בהקשר של ריבוי המלח (הנתרן) ו/או הסוכר שהוזכרו גם בסעיפים הקודמים
חשוב לדעת שגם הרגלי אכילה יציבים ומסודרים נמצאו קשורים לבריאות טובה יותר בגיל המבוגר. כנראה שכשאנחנו מדברים על רכישת הרגלים מגיל צעיר, לכך הכוונה.
איך יוצרים הרגלי אכילה בריאים?
שלבו הרבה ירקות ופירות בתפריט: ילדים לא תמיד אוהבים פירות וירקות למרות כל הניסיונות שלנו אבל תפקידנו הוא לדאוג שבבית יהיו ירקות ופירות ממגוון צבעים וסוגים ואופן נגיש ומעורר תיאבון. לעיתים יש לחשוף את הילד מספר פעמים לאותו המזון עד שיסכים לטעום ממנו.
אל תתותרו על ארוחות משפחתיות: אחד ההרגלים החשובים ביותר למשפחה הוא קיום ארוחות משותפות. מחקרים מצאו שארוחות משפחתיות גורמות לילד לאכול בריא יותר, מפחיתות את הסיכון להשמנה ואפילו משפרות את ההישגים בלימודים! הקפידו שבכל ארוחה יהיו על השולחן מאכלים בריאים כמו- ירקות וגבינות
תנו דוגמה אישית: השיטה הטובה ביותר ללמד ילד היא לא על ידי הטפות מוסר, הסברים מלומדים או שידול (למשל לתת פרס לילד שמסכים לאכול ירק) אלא דוגמה אישית. הורה שיתן לילד דוגמא אישית באכילת מזונות בריאים, יעלה את הסיכוי שגם ילדו ירצה לטעום ואף לחזור ולאכול מאכלים בריאים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, יועצת לחברת תנובה