שתף קטע נבחר

מההטרדות ועד ההתאבדות. כהונת דנינו

הקדנציה של המפכ"ל תמה ב-1 ביולי, אבל אקורד הסיום שייזכר ממנה הוא כנראה התאבדות ראש יאח"ה. הניצבים שפוטרו ופרשו, החוקר שפעל כמו בסרטי פשע מאורגן, המחדל של מוקד 100 וגל החיסולים הלא מפוענחים. כרוניקה של קדנציה קשה

ארבע שנים וחצי ארכה כהונתו של המפכ"ל ה-17 של המשטרה, יוחנן דנינו. מהכהונה הזו ייזכרו גל החיסולים בשנה שעברה, מחדל מוקד 100 בעת חטיפת הנערים והפרישה הסיטונית של ניצבים ובכירים אחרים, בעקבות פרשיות שחיתות והטרדה מינית. ב-1 ביולי הסתיימה הקדנציה כשמחליף עדיין אין, אבל התאבדותו הבוקר (יום א') של ראש יאח"ה, תנ"צ אפרים ברכה, תיזכר כסופה של כהונה עמוסת כשלים.  

 

פרשת הסמפכ"ל ניסים מור, שפוטר אחרי שנחשד בהטרדה מינית, מעשה מגונה וקשרים מיניים עם שוטרות, הייתה אולי השיא של פרשות מביכות בקרב בכירי הארגון. ומור בהחלט לא היה היחיד. מפקד מחוז ש"י, ניצב קובי כהן, פרש בשל חקירת מח"ש נגדו שבה הודה בקיום קשר פסול עם פקודה.

 

 

קדמו לו מפקד מחוז ירושלים לשעבר, ניצב ניסו שחם, שהואשם בקיום יחסי מין עם שוטרות שהיו כפופות לו. הוא פוטר מהמשטרה באוקטובר 2013. מפקד מחוז ירושלים, ניצב יוסי פריינטי, פרש מתפקידו מ"סיבות אישיות" לאחר שהודיע שלא יתמודד על תפקיד המפכ"ל. מאוחר יותר נטען כי ייתכן שהסיבות לפרישה קשורות לטענה על הטרדה מינית.

 

לימוזינה לניצב

פרשה מביכה נוספת נקשרה בשמו של מפקד יחידת להב 433, ניצב מנשה ארביב, שעל פי טענה של הרב יאשיהו פינטו, הוא העניק טובות הנאה לארביב בעת שזה היה בארצות הברית. הבכיר הכחיש את המיוחס לו, אך לקח חופשה מהמשטרה ולאחריה פרש בטענה כי נגרם לו עינוי דין. גם שמו של ברכה נקשר לאותה פרשה. להבדיל מארביב, הוא לא נחשד ובית המשפט העליון אף קבע כי הוא ראוי למינויו לראש יאח"ה בשל הישגיו במשטרה.

מנשה ארביב (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מנשה ארביב(צילום: אלכס קולומויסקי)

במהלך השנה החולפת פרש גם ניצב ברונו שטיין, מפקד מחוז מרכז, שצולם במסיבה שערך עו"ד רונאל פישר, נגדו הוגש כתב אישום חמור בהמשך. לאחרונה נחקר שטיין בחשד שקיבל טובות הנאה מעורך הדין המפורסם. שמו של שטיין עלה במסגרת חקירתו של קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שחתם על הסדר טיעון עם מח"ש ובו הפליל את שטיין שקיבל לכאורה טובות הנאה מפישר בדמות מימון טיסה ונופש בחו"ל. לפי עדותו של מלכה, שעדיין נבדקת, לפישר ולשטיין המתינה שיירת לימוזינות עם הנחיתה בחו"ל - והיא שהובילה אותם אל הנופש.

 

החוקר שפעל כמו במאפיה

גם מעצרו של מלכה עצמו, אחד מהעומדים במרכז פרשת פישר, היה אחד מהשיאים המביכים של כהונת דנינו. לאחר מכן מלכה הודה והורשע בהסדר הטיעון בכל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן: קבלת שוחד, מרמה, הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. הוא צפוי לשמש עד תביעה נגד שאר הנאשמים. כפי הנראה, בכל מקרה ייגזרו עליו כמה שנות מאסר בגין עבירות שוחד ומרמה והפרת אמונים.

ערן מלכה (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
ערן מלכה(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

כתב האישום ייחס למעורבים, ובהם מלכה, שיטות שנדמה שנלקחו מסרטי מאפיה: על פי האישום, רב-פקד מלכה היה מעדכן את עו"ד פישר בתיקים רגישים, והשניים היו מתאמים ביניהם את הדרך ליצור קשר עם גורמים הקשורים לאותם תיקים, על מנת שאלה יהפכו להיות לקוחות של פישר, והוא יגיש להם חומרים הקשורים לחקירה, ויבהיר להם שיש לו קשרים במשטרה, ימסור להם פרטים מוכמנים מתוך החקירה, ויציג להם שיש ביכולתו לסייע להם. השניים קיבלו סכומים הנאמדים במאות אלפי שקלים, "שאותם חילקו ביניהם באופן שווה".

 

מחדל מוקד 100

הזרקור למחדלי המשטרה הופנה גם בקיץ הקודם, לאחר חטיפת ורצח שלושת הנערים. חשיפת הקלטת השיחה שביצע גיל-עד שער למוקד 100 של מחוז ש"י בליל חטיפת הנערים בגוש עציון שינתה לחלוטין את נקודת המבט על האירוע וגררה תגובות קשות של גורמי משטרה בכירים לשעבר, בהם ניצב בדימוס אריה עמית שאמר כי "כשיש תקלה בקנה מידה כזה - זו אחריות של מפקד המחוז".

 

ועדת הבדיקה שמונתה בעקבות זאת תחקרה את התנהלות המשטרה, ובעקבות המלצותיה הורה דנינו להדיח מתפקידיהם קצין בכיר בדרגת ניצב משנה, את מפקד מרכז השליטה במחוז ש"י בדרגת רב-פקד, את אחראית המשמרת במוקד ואחראית מוקד 100 במחוז ש"י.

 

קריסת תיק הדגל

מחדל נוסף נגע לפרשת הברנוער. באותה פרשה, שהוגדרה כ"תיק הדגל של המשטרה והפרקליטות", היה רצף כישלונות ומבוכות. זוהר חנקישייב היה עד המדינה בתיק, אך ההסכם איתו בוטל לאחר שהתברר שהערים על המשטרה והפרקליטות, והוביל אותן להאשים את חגי פליסיאן ברצח במועדון. פליסיאן התעקש לאורך כל החקירה כי הוא חף מפשע, וטען כי העד תמרן אותו להודות ברצח שהתרחש באוגוסט 2009 בתל אביב, שבו נורו למוות ליז טרובישי בת ה-16 וניר כץ בן ה-26, ונפצעו עשרות.

 

המשטרה הבינה בשלב מסוים כי עד המדינה - שנמלט בפרשייה מביכה אחרת ונתפס רק לאחר מצוד של כמה ימים - רימה אותה. זה קרה לאחר שבין היתר נחשפו תכתובות וואטסאפ שבהן הדריך חנקישייב את פליסיאן מה לכתוב לו ומה להגיד, ובעצם גרם לו להפליל את עצמו ברצח בברנוער. הגילויים החדשים הובילו לביטול כתב האישום נגד פליסיאן. 

שחרורו של חגי פליסיאן (צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות) (צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות)
שחרורו של חגי פליסיאן(צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות)

המדינה התעקשה להגיש כתב אישום נגד פליסיאן על אף הסימנים המוקדמים שהתריעו כי אין לו יד בדבר, ונציגי המשטרה ערכו מסיבת עיתונאים מתוקשרת. מאוחר יותר התברר כיצד גרם חנקישייב לפליסיאן להודות ברצח והתיק קרס. חנקישייב עצמו הודה והורשע לאחר מכן במגוון עבירות ובהן בידוי ראיות ומסירת ידיעות כוזבות, ונשלח ליותר מחמש שנות מאסר.

 

גל החיסולים

אם זה לא מספיק, בשנה שעברה השתולל הפשע ברחובות, וחיסול רדף חיסול. למרות השיווק שעשתה לשכת המפכ"ל ליחידת המטענים המיוחדת שהוקמה אז, אחוזי ההצלחה של המשטרה בתחום הזה היו אז נמוכים מאוד, ורשימה ארוכה של פיצוצים נותרה בלתי מפוענחת.

 

בפברואר 2014 הגיב דנינו על הביקורת נגדו ואמר כי "עם ישראל צריך לחזק את השוטרים במיוחד בעת הזו" ועל גל מעשי הרצח והחיסולים אמר כי "יש לשים את הדברים בפרופורציה". בשבוע האחרון הוא נפרד מהמשטרה, במסיבת פרידה סגורה בהשתתפות פוליטיקאים, קציני משטרה וחברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
יוחנן דנינו
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים