שתף קטע נבחר

דנינו יחסי ציבור: פיצוצים בלי תשובה

התרגולת המשטרתית הקבועה במהלך מלחמת המטענים הנוכחית בעולם התחתון כוללת הגעה מתוקשרת לזירה, הצהרות למיקרופונים ומעצרים שנועדו להרגיע את הציבור - ולא הניבו דבר. ומה עם פענוח? לא כרגע. המשטרה: זה לא מעיד על טיב הראיות או החקירה

הפחד לא עזב את רחובות ישראל. משטרת ישראל אימצה לעצמה שיטת התנהלות קבועה על רקע סדרת ניסיונות החיסול האחרונים: הגעה לשטח של המפכ"ל יוחנן דנינו, הצהרות של קצינים על "אפס סובלנות" ואז גל מעצרים שנועדו אולי להרגיע את הציבור - אבל תרומתם לקידום החקירה מינימלית.

 

מאה על 100 - לכל הכתבות

 

למרות השיווק שעשתה לשכת המפכ"ל ליחידת המטענים המיוחדת שהוקמה - אחוזי ההצלחה של המשטרה בתחום הזה שואפת לאפס. לראיה: אחרי כמה ימים ותמונות בתקשורת כל העצורים משתחררים לבתיהם. קצין בכיר הודה בשיחה עם ynet: "אנחנו לא באמת יודעים איך להתמודד עם זה". עד כמה לא יודעים? הנה רשימה חלקית של הפיצוצים הבלתי מפוענחים מהחודשים האחרונים:

 (צילום: נועם ליפשין, דוברות איחוד הצלה אגד, יהב אטיאס, ירון ברנר, יהודה אהרוני, אלירם משה) (צילום: נועם ליפשין, דוברות איחוד הצלה אגד, יהב אטיאס, ירון ברנר, יהודה אהרוני, אלירם משה)
(צילום: נועם ליפשין, דוברות איחוד הצלה אגד, יהב אטיאס, ירון ברנר, יהודה אהרוני, אלירם משה)

 

בקושי שעה חלפה מפיצוץ מכונית המזדה ביום שני השבוע ברחובות, שפצע אב ובנו, ובימ"ר מרכז כבר היו בדרך

להוציא צווי מעצר לעשר דמויות מוכרות של עבריינים בעיר. לא שלמשטרה הייתה ראיה חותכת נגד מי מהם, אבל נראה שמדובר ברפלקס משטרתי שמטרתו להראות לציבור "הנה, עשינו משהו".

 

עוד בחדשות ynet:

 

קודם לכן הספיקו במשטרה להוציא גם צווי איסור פרסום על זהות החשודים, חלקם מזוהים עם משפחת לביא מרחובות וחלקם לקבוצה יריבה הכוללת עבריינים מהעיר ומהסביבה. "היה ברור לכולם שהמעצר הזה הוא פיקציה", אמרה עו"ד ליה פלוס, שייצגה כמה מהחשודים בדיון להארכת מעצר.

 

ואכן, בית המשפט ברמלה הבהיר שהוא מסכים איתה. שלושה מהחשודים שוחררו כבר באותו היום אף שהמשטרה ביקשה להאריך את המעצר בשבועיים. מעצרם של האחרים הוארך ביום אחד בלבד. אתמול כולם כבר היו בבית.

המפכ"ל דנינו, אמש באילת. הפושעים עוד חופשיים (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
המפכ"ל דנינו, אמש באילת. הפושעים עוד חופשיים(צילום: מאיר אוחיון)

שלום דומרני. לפחות מצאו את הסרטון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שלום דומרני. לפחות מצאו את הסרטון(צילום: מוטי קמחי)

מה עשיתם בקיץ האחרון

ניסיון החיסול ברחובות הוא כאמור רק דוגמה לחוסר האונים של משטרת ישראל במאבקה במלחמות העבריינים מהצפון עד הדרום. העובדה שמדובר בגל ניסיונות חיסול החלה לתפוס אחיזה בציבור באוקטובר, בעקבות שני אירועים באשקלון.

בראשון, שכוון נגד גורמים מארגונו של שלום דומרני, נהרגו מקורבו ג'קי בניטה ואחד אחר, אבי ביטון, נפצע קשה.

 

החקירה הוטלה על היחידה הכלכלית, אבל מהר מאוד נחשפה הפארסה שבמסגרתה הצליחו עבריינים להגיע לפני השוטרים לסרטון אבטחה שתיעד את הפיצוץ. בסופו של דבר הצליחה המשטרה להביא לכתב אישום בפרשה רק בגין גניבת הסרטון.

 

כמה ימים לאחר מכן שוב אירע פיצוץ באשקלון והפעם נפצע קשה דרור דמארי. המפכ"ל דנינו מיהר לזירה, כפי שנוהגים מפכ"לים אחרי פיגוע על רקע לאומני, על מנת לשדר שהמשטרה שמה את עניין המטענים בראש סדר העדיפויות. בעקבות האירוע החל גל מעצרים של בכירים בארגון דומרני ועבריינים אחרים, בעיקר על עבירות מינוריות של גניבה, הצתות ותעבורה. דיברו אז על מעצרים מנהליים, ועל עוד התייחסות לארגוני הפשע כארגוני טרור, אבל בפועל לא קרה דבר. את התקווה הקטנה שעוד נותרה גנז אתמול היועץ המשפטי לממשלה.

מעצרים של אנשי מולנר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מעצרים של אנשי מולנר(צילום: מוטי קמחי)

כמה ימים עברו והתברר שגם משפחות הפשע שמו בראש סדר העדיפויות את המטענים: חרף המלחמה שעליה הצהירה המשטרה, התפוצץ בלב תל אביב מטען מתחת למכוניתו של פרקליט מפרקליטות המדינה, שאחראי על טיפול בארגוני פשיעה. גם לזירה הזאת הגיעה כל הצמרת המשטרתית ושוב נשמעו הצהרות על קווים אדומים שנחצו. החקירה הוטלה על יאחב"ל, והיא הספיקה לזמן לחקירה כמה מאנשי ארגונו של עמיר מולנר, אבל מיד לאחר מכן שחררה אותם.

 

אבל הכישלון בניסיונות לפצח את שרשרת החיסולים לא החל בשבועות האחרונים. נועם גל, בן 20 ללא עבר פלילי, נרצח גם כן במטען חבלה שהונח תחת רכב המשפחה בגן יבנה. האירוע היה מקבל ממדים אחרים לגמרי, ואולי גם עדיפות שונה במשטרה - אלמלא התרחש במהלך מבצע עמוד ענן. כך נמנעו מהמשטרה גלי ההדף התקשורתיים, שוודאי היו מלווים אירוע שכזה בימים אחרים.

 

כל "חטאו" של גל היה קשר דם למשפחת לביא מרחובות. האויבים שלהם החליטו כנראה שגם צעיר חף מפשע נחשב לבר עונשין, והטמינו את מטען החבלה הקטלני. בתחילה נוהלה החקירה בימ"ר לכיש, אבל ככל שחלפו הימים התברר שהרקע למעשה הוא סכסוכי עבריינים ברחובות, והחקירה הועברה לימ"ר מרכז. עד היום התיק לא פוענח, חשודים או עצורים אין.

זירת הפיצוץ בצומת ירקונים. שני נרצחים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
זירת הפיצוץ בצומת ירקונים. שני נרצחים(צילום: עידו ארז)

בגזרה אחרת, ביולי נרצחו דקל צפר ושרון פרחי מראש העין בפיצוץ מטען בצומת ירקונים בפתח תקווה. כמה חודשים לאחר מכן, בעיצומו של גל המטענים הנוכחי, נעצרו לראווה ראש ארגון הפשע אבי רוחן והעבריין חנוך עצמון. שבוע ימים הצליחה המשטרה להחזיק אותם במעצר לפני שהודיעה שהיא נאלצת לשחרר אותם. גם דרור אלפרון ואפילו דודתו חיה אלפרון נעצרו - ושוחררו ללא העמדה לדין.

 

"אני כבר לא מדבר על הפיצוצים ההיסטוריים שבהם נהרגו עו"ד יורם חכם ויעקב אלפרון", אומר גורם במשטרה. "גם שם החקירות היו תיקי דגל ושום דבר לא התקדם מאז. תמיד אומרים שיודעים מי זה אבל בפועל אין כתב אישום".

 

המשטרה בתגובה: כתבי האישום מעידים על האיכות

"חקירה פלילית בתיקי פשיעה חמורה היא הליך מתמשך של איסוף ראיות, תוך השקעת משאבים ומאמצים ניכרים בהיבט המודיעיני, הטכנולוגי והמבצעי. תיקי החקירה של האירועים שבהם נעשה שימוש במטענים, ככלל תיקי הפשיעה החמורה, מצויים בעשייה מתמדת במיטב היחידות של משטרת ישראל ושורת כתבי האישום בתחום הפשיעה החמורה והמאורגנת מעידים על איכות איסוף הראיות.

 

"למותר לציין כי תכליתם של מעצרים היא חקירה ועובדת שחרורם של עצורים אינה מעידה על טיב הראיות או החקירה. משטרת ישראל תמשיך במאבק הנחוש, הבלתי מתפשר וארוך הטווח בפשיעה החמורה ומאורגנת בשיתוף פעולה עם כלל גופי האכיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגד
פיצוץ המכונית ברחובות השבוע. כל החשודים שוחררו
צילום: אגד
מומלצים