שתף קטע נבחר
 

"למדתי 5 שנים כדי להרוויח 5,000 שקל". חיי עובד קבלן בישראל

בעקבות הכרזת ההסתדרות על השבתת המשק החל מה-22 ביולי במחאה על תופעות ההעסקה הקבלניות - אירחנו באולפן ynet עובד סוציאלי ומורה שסיפרו מה המשמעות של להיות עובד קבלן בישראל. צפו

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון - ההסתדרות תשבית את המשק החל מ-22 ביולי בעקבות הפיצוץ במו"מ מול משרד האוצר בנושא הטיפול בתופעת עובדי הקבלן. ליאור קיי אבישי, עובד סוציאלי, ועידו נבטי, מורה, התארחו באולפן ynet וסיפרו מה המשמעות של להיות עובדי קבלן בישראל. צפו בראיון:

 

קיי אבישי מועסק במוסד לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. "עובד קבלן בישראל בעצם זה לתת שירות מופרט למדינה", הוא אומר בראיון, "אני בעצם עובד מופרט, אני מקבל את שכר המינימום של העבודה הסוציאלית, אין לי שום תנאים מעבר לזה, עתיד מקצועי. אני עובד סוציאלי עם תואר שני, השקעתי בו בסביבות 150 אחל שקל ו-5 שנות לימוד ויש חודשים שאני מסיים עם 5,500 שקל. זהו , זה מה שאני מקבל.

 

"המאבק הזה הוא מאבק שיש בו עניין לכל החברה הישראלית. הציבור הרחב רוצה לקבל שירותי חינוך ורווחה טובים. ברגע שמעסיקים עובדי קבלן עם תנאים ירודים, בלי עתיד מקצועי, יש תחלופה. אני נחשב עובד ותיק במקום שאני נמצא, 4 שנים. כל שנה וחצי מתחלפים העובדים הסוציאלים במקום שבו צריך להיות סופר מקצועי. השביתה הזו נוגעת לאיכות השירות ולעתידה של המדינה, לכל מי שנמצא בארץ הזו ורוצה לשמור על איכות החיים שלו".

 

נבטי מספר כי בשנה האחרונה לבדה עבד ב-5 בתי ספר שונים, אבל בשנה הבאה הוא לא יודע איפה יעבוד, אם בכלל. לדבריו, חוסר הוודאות מותיר בו תחושות קשות: "יש לנו 32 ימי חופשה כפויה במהלך השנה, לא כולל יולי אוגוסט ובהרבה מקרים גם ספטמבר. כלומר במשך 3 חודשים מי שזכאי חותם לקבלת דמי אבטלה, ובשנה הבאה לא יודע איפה יעבוד".

 

מי עתיד לשבות?

ההסתדרות מחזיקה בסכסוך עבודה כללי במשק מאז נובמבר 2014 בנושא תנאי העסקת עובדי הקבלן, דבר שמאפשר לה להשבית שורה ארוכה של גופים ותפקודים, בהם משרדי הממשלה וגופים במגזר הציבורי כמו רשות המסים, רשות שדות התעופה, המוסד לביטוח לאומי, הרשויות מקומיות, נמלים ומוסדות חינוך, לצד גופים פרטיים שעובדיהם מאוגדים בהסתדרות, כמו חברות הסלולר והביטוח.

 

בשבועות האחרונים קיימו נציגי הסתדרות והאוצר מגעים לקראת חתימה על הסכם קיבוצי חדש לעובדי המדינה. כמו כן מתקיימים מגעים לטיפול בסוגיית עובדי הקבלן בשירות המדינה בעקבות סכסוך העבודה האחרון שהתרחש לפני הבחירות האחרונות. סכסוך זה הסתיים בהסכמה של הממשלה להעלות את שכר המינימום, להגדיל את כמות העובדים בעלי המוגבלויות שמועסקים בשירות הציבורי ולנהל משא ומתן על קבלן עובדי קבלן להעסקה ישירה.

 

בימים האחרונים החלו המגעים על עובדי קבלן ובמהרה עלו על שרטון. בהסתדרות מאשימים את פקידי האוצר במסמוס השיחות, כאשר כל דרישה של ההסתדרות נתקלת בטענות לקשיים נקודתיים המאפיינים את אותה קבוצה של עובדי קבלן. באוצר, מנגד, טוענים כי ההסתדרות אינה מנהלת משא ומתן מעשי מפני שנציגיה מסרבים לעסוק בקבוצות עובדים ספציפיות ומסרבים לדון בשילוב של צעדים להגברת הגמישות הניהולית בשירות המדינה.

 

אתמול הודיע יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי בכוונתם מתכוונת לצאת למאבק ללא פשרות בנושא. "גם אם זו תהיה שביתה ארוכה - לא נפסיק עד שנביא שינוי אמיתי. אנחנו כבר שמונה חודשים בסיפור הזה, מנובמבר. אם הנושא הזה לא ייפתר עד ה-22 בחודש ולא תהיה פריצת דרך אמיתית, נצא לשביתה כללית במשק", אמר במסיבת עיתונאים שכינס בתל אביב.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים