שתף קטע נבחר

הקץ לתנאים המשפילים: אילו עובדי קבלן ייהנו מהסכם עם האוצר?

לפי ההערכות, רק אחוזים בודדים ממאות אלפי עובדי הקבלן המועסקים במגזר הציבורי - ייקלטו להעסקה ישירה בעקבות ההסכם בין האוצר להסתדרות. עם זאת, 1,700 עובדים סוציאליים יקבלו שכר ראוי ותנאים סוציאליים, ו-3,000 מורים לא יפוטרו כל קיץ. "העובדים בתחתית שרשרת המזון עלו מדרגה"

בצד הברכות על ההסכמות בין ההסתדרות לאוצר בדבר שיפור תנאי העסקתם של עובדי הקבלן בשירות המדינה - יש גם קולות של ביקורת. על פי ההסכם - כ-15 אלף עובדי קבלן ייקלטו להעסקה ישירה בשירות המדינה, אולם בקואליציה להעסקה ישירה, הנלחמת לביטול בתופעות ההעסקה הקבלניות, מאוכזבים וטוענים שמדובר בשיעור מזערי לעומת היקף כלל המועסקים בצורה קבלנית במגזר הציבורי.

 

השביתה בוטלה; אלפי עובדי קבלן ייקלטו בשירות המדינה

עובדים סוציאליים: לא נהיה עובדי קבלן

ניסנקורן: השביתה הכללית ביום ד' תהיה קשה

16 שנה עובדת קבלן: "אני מורה סוג ב'"

 

להסכם המלא בין ההסתדרות לאוצר

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

אחת הבעיות המרכזיות בהעסקה הקבלנית היא שאין אף גורם שעוקב ואוסף בצורה מדוייקת את הנתונים - נושא שלא הוסדר גם במסגרת ההסכם החדש. על פי הערכות הלמ"ס, במגזר הציבורי הועסקו בצורה קבלנית כ-400 אלף איש נכון לסוף שנת 2014. בהסתמך על הערכה זו, הרי שההסכם יאפשר לקלוט להעסקת קבע רק 3.5% מסך עובדי הקבלן במגזר הציבורי.

 

אמנם, ההסכם קובע גם שיפור בתנאיהם של כ-40 אלף עובדי קבלן במגזר הציבורי. עם זאת, את חברי הקואליציה, שהוקמה לפני כחמש שנים וכוללת ארגונים, עובדות ועובדי קבלן ופעילים - זה רחוק מלספק.

 

"לצערנו לא הונחה התשתית לפתרון ארוך טווח לבעיית עובדי הקבלן", נמסר, "אין ספק שמדובר בצעד ראשון בצמצום התופעה הבזויה של העסקה קבלנית ופוגענית, אבל לא ניתן להגדיר את ההסכם כבשורה של ממש עבור מאות אלפי עובדי הקבלן הקיימים היום בישראל".

 

כשלים נוספים אותם מונים בקואליציה היא היעדר התחייבות לאיסוף מידע מקיף ומהימן באשר לשיעור עובדי הקבלן במשק, הגדרת מקצועות שבהם אסור יהיה להעסיק בצורה קבלנית, וכן תוכנית אופרטיבית רצינית לצמצום התופעה במשרדי הממשלה וברשויות המקומיות.

 

ההסכם כולל כאמור, קליטה של כ-15 אלף עובדים המועסקים היום בצורה קבלנית, להעסקה ישירה. העובדים שיועברו להעסקה ישירה ייכללו בהסכמים קיבוציים על הזכויות הכלולות בהם, כמו דמי הבראה, צבירת ימי מחלה, מנגנוני הגנה מפני פיטורים, הפרשות סוציאליות וכדומה. אילו מגזרים כולל ההסכם וכיצד ישתנו תנאי העובדים?

 

עובדים סוציאליים ברשויות ובבתי חולים

חלק גדול מהסכם עובדי הקבלן שנחתם בין ההסתדרות ומשרד האוצר מתייחס למעמדם של העובדים הסוציאליים. על פי ההסכם במהלך 2016 המדינה תאשר הוספת תקנים לקליטת 762 עובדים סוציאליים בהעסקה ישירה ברשויות המקומיות. עלות העסקתם של עובדים אלו, שהועסקו עד כה כעובדי קבלן, תתחלק בין המדינה והרשויות המקומיות.

 

עוד עולה מההסכם כי משרד האוצר יאשר לרשויות לקלוט עוד 300 עובדים סוציאליים, שהועסקו כעובדי קבלן, בהעסקה ישירה ובמימון הרשויות. לאלו יצטרפו כ-300 עובדים סוציאליים המועסקים, כעובדי קבלן, בבתי חולים ממשלתיים שיקלטו בתוך כארבע שנים. תקנים חדשים של 150 עובדים סוציאליים נוספים יאושרו לתגבור רשויות חלשות. המשמעות היא שתתאפשר העברת מספר כולל של כ-1,700 עובדים סוציאליים, המועסקים כעובדי קבלן בעמותות שונות, חלקם עובדי כתף אל כתף, להעסקה ישירה ברשויות המקומיות.

הפגנת עובדים סוציאליים (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
הפגנת עובדים סוציאליים (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן )
 

לפי סעיף אחר בהסכם, שר האוצר יפעל להוצאת צו הרחבה במהלך 2016 שיחול על כל העובדים הסוציאליים, המועסקים כעובדי קבלן בשירותים חברתיים מופרטים המספקים שירותים למשרדי הממשלה. משמעותו של צו ההרחבה היא כי על עובדים אלו יחולו תנאי השכר ותנאי ההעסקה החלים על עובדים סוציאליים המועסקים ברשויות המקומיות. לפי איגוד העובדים הסוציאליים, תנאיהם של כ-6,000 עובדים מתוך כ-7,000 עובדים המועסקים בשירותים מופרטים אלו יושוו לתנאיהם של העובדים ברשויות המקומיות.

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק אמרה בעקבות חתימת ההסכם, כי "לראשונה בהיסטוריה המדינה לוקחת אחריות חברתית לעובדי הרווחה ואלה יקבלו שכר ראוי והוגן לבצע את עבודתם נאמנה, ללא חרדות פיטורים, ויוכלו להתפתח מקצועית". לדבריה, "תוך שנה העובדים הסוציאליים בעמותות יקבלו תנאים סוציאליים שווים לעובדי המדינה והרשויות, כולל ימי חופשה, הבראה, השתלמויות, תוספת לתואר שני, קרן השתלמות ועוד, על-פי הסכם השכר של העובדים הסוציאליים".

  

אחיות בתי ספר

במהלך 2016 כ-300 אחיות בתי ספר ייקלטו להעסקה ישירה במשרד הבריאות. מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור טיפות חלב ובתי ספר והסתדרות האחיות, הסבירה כי בעקבות זאת יזכו האחיות לקביעות בבתי הספר בהן הן מועסקות - במקום להיות מועברות מדי שנה למקום עבודה אחר.

הסכמי השכר של אחיות משרד הבריאות יחולו גם על אחיות בתי הספר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הסכמי השכר של אחיות משרד הבריאות יחולו גם על אחיות בתי הספר(צילום: ירון ברנר)
 

כמו כן יוחלו עליהן הסכמי השכר של האחיות המועסקות כיום על ידי משרד הבריאות, כך ששכרן יעלה בהתאם לשכר שניתן לעובדות המדינה. כמו כן, אם עד היום האחיות היו מאבדות ימי מחלה וחופשה במעבר בין מעסיקים שונים, מעתה הן יוכלו לצבור אותם ככל עובד אחר. "בעקבות ההסכם, האחות תחזור להיות גורם מקצועי מוכר בתוך בית הספר, עם אוכלוסיית תלמידים קבועה וסביבת עבודה נורמלית, שתכלול חדר אחיות, במקום לטפל בתלמידים על שולחנות בחדר המורים - כפי שקרה לפעמים".

 

עובדים במקצועות פרא-רפואיים

כ-5,000 עובדי קרן "מחקרים" המועסקים בתאגידי בתי החולים במקצועות פרא-רפואיים בפעילות הכלולה בסל הבריאות, ייקלטו להעסקה ישירה בתהליך של 4 שנים. הכוונה היא לעובדי 4 סקטורים: פיזיותרפיסטים, תזונאים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת.

 

יו"ר איגוד הפיזיותרפיסטים בהסתדרות, אלי גבאי, הסביר כי עם המעבר להעסקה ישירה, יוחל על העובדים הסכם השכר הקיבוצי לחברי איגוד מקצועות הבריאות ותנאיהם יושוו לעובדי המדינה. המשמעות: הקצאת תקנים שיבטיחו ביטחון תעסוקתי לעובדים, תוספות שכר בהתאם לוותק, הטבות כמו קרן פנסיה, מענק הבראה ותשלום על ביגוד, תוספת שכר עידוד בגובה של כ-2,000 שקל למשרה, ועוד.

 

סייעות בגני ילדים

ההסכם קובע כי כ-5,000 סייעות מתוקצבות בגני ילדים ייקלטו להעסקה ישירה ברשויות המקומיות. עו"ד גיל בר-טל, מנהל חטיבת עובדי הרשויות המקומיות בהסתדרות, הסביר כי מדובר בעיקר בסייעות חדשות שעתידות להתקבל לגני ילדים כסייעת שנייה בגני הילדים. עם זאת, לדבריו בקבוצה כלולות גם סייעות קבועות המועסקות כיום דרך חברות קבלניות עבור הרשויות. מי שנותרו מחוץ להסכם הן סייעות המועסקות בהיקף משרה נמוך של שעתיים-שלוש ביום.

 

לדברי בר-טל, הסייעות המועסקות כיום בהעסקה שעתית ובחלקיות משרה יעברו להעסקה חודשית ובאחוזי משרה מינימאליים למשך 12 חודשים בשנה, כך שהן לא יפוטרו בחודשי הקיץ. בנוסף ההסכם מקנה להן מנגנון הגנה מפני פיטורים שרירותיים, מנגנוני קידום ותוספות על פי ותק, וכן את כל התוספות הסוציאליות דוגמת קרן השתלמות וחופשות מחלה. "היחס יהיה שונה לגמרי", סיכם בר-טל. 

 

עובדי ניקיון בבתי חולים ממשלתיים

1,500 עובדי ניקיון ייקלטו ב-2016 להעסקה ישירה בבתי החולים הממשלתיים, בבתי החולים העירוניים-ממשלתיים איכילוב בתל אביב ובני ציון בחיפה ובבתי החולים של קופת הכללית. המשמעות: העובדים ייחשבו לעובדים של אותם המוסדות רפואיים, ולפיכך לא ניתן יהיה לנייד אותם בין בתי החולים.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בנוסף נקבע כי שר האוצר יפעל במהלך 2016 לקליטה בהעסקה ישירה של עובדי מרכזי הקליטה לאתיופים, ושל המשפטנים ביחידת האפוטרופוס הכללי.

 

שיפור בתנאי 3,000 מורים ומדריכים

בנוסף לקליטה הישירה, סוכם כאמור, גם על שיפור בתנאים של כ-40 אלף עובדי קבלן המועסקים בשירות המדינה. אלו כוללים בין היתר כ-3,000 מורים ומדריכים של תכנית קרב, אשר מטרתה צמצום פערים באמצעות פעולות העשרה והעצמה במערכת החינוך.

 

תוכנית קרב מופעלת ב-2,400 מוסדות חינוך, ועד היום עובדי התוכנית, שמועסקים על ידי החברה למתנ"סים וקרן רש"י, קיבלו שכר שעתי או חוזה אישי לעשרה חודשים בשנה בלבד. במסגרת ההסכם העובדים לא יועברו להעסקה ישירה, כי הם כבר מועסקים על ידי חברה ממשלתית.

 

עם זאת, החל מחודש מרץ 2016 הם יחלו להיות מועסקים 12 חודשים בשנה ולא יפוטרו עוד מדי שנה במהלך יולי-אוגוסט. עוד נקבע, כי עובדים שהיקף משרתם גבוה מ-25%, יעברו ממתכונת העסקה של שכר שעתי למתכונת העסקה של שכר חודשי ובעקבות זאת יקבלו העובדים כסף גם בחופשים.

 

בנוסף, מינואר 2017 - יתווספו לשכר העובדים ולתנאים הסוציאליים גם הפרשות לקופת גמל לקצבה ולקרן השתלמות. כמו כן יתווסף תשלום דמי הבראה, בהתאם לנהוג בשירות המדינה לגבי עובדים בדירוג מנהלי.

 

"בתחילת השנה התאגדנו בהסתדרות והיום התבשרנו על הישג עצום שחיכינו לו שנים", אמר אורי ליברטי יו"ר ועד הפעולה של עובדי התכנית, "המשמעות של ההסכם הזה מבחינתנו היא שדרוג חייהן של 3,000 משפחות. עד היום לא הייתה הלימה בין השליחות החינוכית שכולנו חשים לבין תנאי ההעסקה שלנו, ומידי שנה היינו צריכים להתמודד עם הדילמה האם להישאר בתוכנית או לעזוב בשל התנאים". לדברי ליברטי, תנאים נוספים לעובדים נידונים בימים אלו במו"מ על הסכם קיבוצי לכלל המורים על ידי רן ארז.

 

"אחת מכל שש מורות היא מורת קבלן"

היקף תופעת מורי הקבלן בישראל לא ברור לאף גורם, ובראשם משרד החינוך, שלא מחזיק במידע מדויק באשר למספר המורים שמועסקים על ידי גורמים מתווכים (רשתות, עמותות וחברות שפועלות בתוך בתי הספר). נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013 מצביעים על העסקתם של 18 אלף מורי קבלן. גם שם הבהירו כי לא קיים אומדן מדויק להיקף התופעה.

 

"הלמ"ס מנה רק מורים המלמדים בתוך בתי הספר ומלמדים מקצועות ליבה, ולא כלל מורים שמלמדים מקצועות העשרה או מחוץ לבתי הספר", הסבירה לילי בן עמי, מייסדת הקואליציה להעסקה ישירה. בחישוב מחודש היא הגיעה למספר של 23 אלף מורי קבלן בישראל.

 

המשמעות היא שלאחר ש-3,000 מורי קרב נכנסו להסכם, נותרו עוד 20 אלף מורי קבלן בישראל שעדיין לא מועסקים באופן ישיר, וסובלים מחוסר קביעות וחוסר יציבות כלכלית ותעסוקתית. "הצטרפותו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן למאבק מורות הקבלן מהווה חיזוק משמעותי ואני מקווה שארגוני המורים - הסתדרות המורים וארגון המורים - ילכו בעקבותיו וישימו יחדיו סוף להעסקה הקבלנית בחינוך", אמרה בן עמי.

 

לדבריה, "ההסכם שנחתם היום כולל שיפור משמעותי בתנאי ההעסקה המשפילים של מורי קרן קרב, שעד היום היו 'בתחתית שרשרת המזון' ועתה עלו מדרגה גדולה מאד. עדיין מצער שההסכם איננו כולל בתוכו העסקה ישירה כלל של מורי הקבלן. דהיינו המצב היום הוא שאחת מכל שש מורות היא מורת קבלן ושהמעמדות בחדרי המורים נותרו על כנם".

 

עובדי מגזר נוסף שייהנה משיפור תנאים הם עובדי השמירה והניקיון במוסדות חינוך. מדובר כ-20 אלף עובדי ניקיון ושמירה בבתי ספר יקבלו תשלום שכר גם בחופשות הקיץ. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
מחאת עובדי הקבלן
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים