שתף קטע נבחר

בעקבות פניית ynet: בוטלה הרעת תנאים בישראכרט

עובדי מחשוב המועסקים במיקור חוץ בחברה, התבשרו על הנחיות העסקה חדשות המאלצות אותם לקחת חצי שעה של הפסקה מדי יום, ללא תשלום. כתוצאה הם נדרשו לבחור בין חצי שעת עבודה נוספת לכל יום עבודה וללא תוספת שכר, או ויתור על 6% מהמשכורת. לאחר פניית ynet הודיעה החברה: ההחלטה מבוטלת, היא התקבלה ללא מעורבות ההנהלה

בזמן שההסתדרות והאוצר הסכימו על שיפור בתנאיהם של אלפי עובדי קבלן בשירות המדינה - עובדי קבלן רבים אחרים ממשיכים להיפגע. חצי שעה נוספת לכל יום עבודה וללא תוספת שכר, או ויתור על 6% מהמשכורת - אלו האפשרויות ביניהן נדרשו לבחור עובדי קבלן המועסקים בתפעול מערכות המידע של ישראכרט. לאחר פניית ynet מסרה חברת האשראי כי "מדובר בטעות" וכי החליטה לבטל את הנהלים החדשים הללו.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה:

הקץ לתנאים המשפילים: אילו עובדי קבלן ייהנו מהסכם עם האוצר?

אלפי עובדי קבלן ייקלטו בשירות המדינה 

העובדות משתוות לגברים בגלל הרעה בשוק העבודה

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

ישראכרט מעסיקה בתפעול מערכות המידע כ-200 עובדי חברות חיצוניות, דוגמת טלדור, מטריקס, לוג און, אמן ועוד, בהם מתכנתים ואנשי QA, שעובדים "כתף אל כתף" עם העובדים הקבועים של החברה. אחד העובדים, המועסק בחברה מזה כ-6 שנים במיקור חוץ, סיפר כי החברה ביצעה לאחרונה שינוי בהתקשרות מול החברות החיצוניות, במסגרתו נקבע כי העובדים יקחו כחצי שעה הפסקה ביום על חשבונם, דבר שהביא לפגיעה בתנאיהם.

 

"הגיע אלינו נציג של החברה שלנו והודיע כי מי שעובד מעל ל-6 שעות ביום, צריך לקחת חצי שעה הפסקה על חשבונו. הוא נתן לנו שתי אפשרויות - או לחתום על חוזה חדש שבו יקצצו לי 6% מהשכר, או לעבוד 9.5 שעות ביום במקום 9 שעות ובלי לפגוע בשכר, אבל זה דרישה לא חוקית כי בחישוב מהיר מגיעים ל-47.5 שעות שבועיות וזה אסור על פי חוק". 

 

במכתב אחר, ששלחה חברת לוג-און לעובדיה, היא הודיעה להם כי מה-15 ביולי, העובדים נרשים לצאת מדי יום לחצי שעה הפסקה, דרישה שתיושם בדוח השעות החודשי: על סך השעות החודשיות, תרד כחצי שעה לכל יום עבודה שבו העובדים הועסקו מעל ל-6 שעות, ללא קשר אם יצאו להפסקה או לא.

 

חלק מהמכתב שנשלח לעובדים ( ) ( )
חלק מהמכתב שנשלח לעובדים

אותו עובד הוסיף כי עובדים חיצוניים רבים בחברה מועסקים בה כבר למעלה מ-10 שנים, וכי היחס כלפיהם הורע בהדרגה. "כולנו עובדים בצמוד לעובדים הקבועים, אבל בשנתיים האחרונות היחס כלפינו הדרדר. פעם היינו מקבלים ימי חופש ביחד, ועכשיו נותנים ימי חופש רק לעובדים הקבועים. עכשיו זה הגיע לשפל המדרגה".

 

הוא הוסיף כי ההודעה נמסרה לעובדים דווקא באותו היום שבו הגיעו ההסתדרות והאוצר להסכם שנועד להיטיב עם עובדי הקבלן בשירות המדינה. "זה צעד מאוד ציני כי זו חברה שרושמת רווחי ענק ולא חברה שמפסידה".

 

"הרעה בתנאים"

גורם מטעם אחת החברות אמר ל-ynet כי מדובר בשינוי שמתבצע תדיר על ידי חברות שמזמינות שירותים במיקור חוץ. "עד היום העובדים הועסקו 9 שעות ביום, כולל הפסקה, אך מעתה מי שיירצה הפסקה יידרש לעבוד עוד חצי שעה", הסביר. "זה מהלך שקורה בהרבה חברות. מדובר בעובדים שמועסקים בשכר שעתי, ומזמין העבודה, שיוצא מנקודת הנחה שהעובד לוקח חצי שעה הפסקה כדי לאכול, לא מוכן להמשיך לשלם על כך. במקרים אלו יוצא שחלה הרעה בתנאי העובדים. לעתים החברות סופגות את זה. כשעובד חדש ייכנס, הוא כבר יועסק בתנאים הללו".

 

מוקד שירות לקוחות של ישראכרט (ארכיון) (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מוקד שירות לקוחות של ישראכרט (ארכיון)(צילום: מוטי קמחי)

עו"ד דן לפידור, מומחה לדיני עבודה, העריך כי הרציונאל שעומד לרוב מאחורי דרישה כגון זו, היא שהעובדים ינוחו במהלך יום העבודה על חשבונם ולא על חשבון מזמין העבודה - במקרה זה חברת ישראכרט. עם זאת הוא הבהיר, כי החברות החיצוניות אינן יכולות לשנות את תנאי העסקת העובדים באופן חד צדדי וכי העובדים יכולים לסרב לשינוי ולהתפטר בדין מפוטר.

 

"בהתאם להיתר שניתן מכוח שעות עבודה ומנוחה, מותר להעסיק עובדים שאינם עובדי כפיים, שמועסקים במתכונת של שבוע עבודה בן חמישה ימי עבודה, למשך 9 שעות ביום, ללא הפסקה", הסביר. "אולם המעביד מבין כי העובד אינו יכול לעבוד ביעילות במשך 9 שעות ללא הפסקה, אז לכאורה משתמע כי הוא חיפש דרך מקורית ליהנות מכל העולמות.

 

"לצד זאת, החברה אינה יכולה לשנות את תנאי ההעסקה ולחייב עובד לחתום על חוזה שבו הוא מחויב ליטול על חשבונו הפסקה בת חצי שעה", הוסיף. "אין הצדקה חוקית לחייב עובד שאינו עובד כפיים לקחת חצי שעה הפסקה על חשבונו ולפיכך, שינוי חד צדדי של תנאי ההעסקה מהווה הרעה בתנאי ההעסקה. גם דרישה לעבוד 9.5 שעות ביום במקום 9 שעות - מהווה דרישה שעולה לכדי הרעה בתנאי העבודה".

 

לפידור מפרט כי באפשרות העובדים לסרב לשינוי. "העובד יכול לנסות להוציא צו מבית הדין לעבודה על איסור בשנוי התנאים, או לסרב לשינוי ולהמשיך לעבוד כמו קודם - ואם המעסיק לא ישלם לו את אותו השכר - להתפטר בדין מפוטר".

 

יש לציין כי בתנאי העובדים הקבועים, שמוגנים בהסכמים קיבוציים ומועסקים בצמוד לעובדי הקבלן, לא תוכנן כל שינוי. "חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם מחייב להחיל את תנאי העבודה של המעסיק בפועל על העובדים, אבל הוראותיו אינן חלות על עובדי כוח אדם המועסקים בתפקידי מחשוב, כולל תחזוקה פתוח והטמעה של מערכות מחשוב", הסביר לפידור. 

 

תגובות

בישראכרט מסרו בתחילה כי "הקבוצה אינה מתייחסת בתקשורת להסכמים מסחריים בינה לבין ספקיה". עם זאת בהמשך נמסר כי ההחלטה מבוטלת. מהחברה נמסר כי "הנהלת החברה מודיעה לחברות המחשוב על ביטול ההנחיות המופיעות במכתב. מבדיקה שערכה הנהלת החברה מתברר כי ההודעה שהופנתה לחברות המחשוב ושנמסרה על ידם לעובדים, התקבלה ללא מעורבות ההנהלה והגורמים המוסמכים בחברה לטיפול בכוח אדם".

 

מחברת אמן נמסר בתגובה: "היתה פניה מצד הלקוח אך החברה לא נדרשה לנושא, שכן יש לנו עובד אחד פעיל בחברה ואצלו לא חלה הרעה בתנאים".

 

מחרת מטריקס נמסר כי הם לא ביצעו כל שינוי בתנאי העובדים.

 

חברת טלדור סירבה להגיב. תגובת חברת לוג-און לא הושגה עד למועד פרסום הכתבה.

 

המידע הראשוני לכתבה הגיע במייל האדום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים