שתף קטע נבחר

 

אחרי 74 שנה: נמצאו שרידי בית הכנסת בווילנה

הוא הוקם במאה ה-15 ונחשב ל"לב הפועם של התנועה היהודית בליטא". הגרמנים הרסו אותו במלחמת העולם השנייה ובית-ספר הוקם על חורבותיו. השרידים התגלו בסריקת רדאר ובקרוב תחל חפירה ארכיאולוגית

"מקווים למצוא בחפירות שרידים שיספרו את סיפורה של הקהילה היהודית שפעלה בוילנה והושמדה בזמן השואה ". אחרי 74 שנה, סריקת רדאר תת-קרקעית שנעשתה בבירת ליטא, הביאה לגילוי שלו ציפו החוקרים: שרידיו של בית-הכנסת הגדול בעיר, שנחרב על ידי המשטר הנאצי ונקבר מתחת לאדמה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו>>

 

בית-הכנסת הגדול פעל במבנה עתיק ומפואר שנבנה במאה ה-15 בסגנון הרנסנס-בארוק, ובמרכזו חלל גדול שבו למדו תורה וחגגו את אירועי הקהילה. "הלב הפועם של התנועה היהודית הליטאית", כונה המקום בימים בהם פעל. במתחם פעלו במקביל עוד 12 בתי-כנסת ובתי-מדרש, בהם זה של "הגאון מווילנה", וכן מקוואות, בניין מועצת הקהילה היהודית, דוכני בשר כשר וספריית "שטראשון" המפורסמת.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

סטרייט דתי? צא מהארון ובוא למצעד!

בג"ץ המקוואות ואני: הגיעו מים עד נפש

האתגר של ליבוביץ': אחריות האדם על אלוהים 

 

ביוני 1941, במהלך מלחמת העולם השנייה, נכבשה העיר וילנה על-ידי הצבא הגרמני, וחייליו בזזו את מתחם בית-הכנסת הגדול ושרפו אותו. במשך שלוש שנות כיבוש, בהן הייתה העיר תחת השלטון הנאצי, נרצחו רוב תושבי וילנה היהודים. עם חזרת הצבא האדום בשנת 1944 לוילנה, נבנה בית-ספר חדש על חורבות בית-הכנסת. 

בקרוב תחל חפירה ארכיאולוגית לשחזור בית-הכנסת (צילום: Franciszek Smuglewicz) (צילום: Franciszek Smuglewicz)
בקרוב תחל חפירה ארכיאולוגית לשחזור בית-הכנסת(צילום: Franciszek Smuglewicz)

 

בית הכנסת לפני שנהרס על ידי הנאצים ()
בית הכנסת לפני שנהרס על ידי הנאצים

צוות חוקרים שיצא בחודש שעבר לאיתור שרידי בית-הכנסת בוילנה, בראשות ד"ר יוחנן (ג'ון) זליגמן מרשות העתיקות ופרופ' ריצ'רד פרוינד מאוניברסיטת הרטפורד, חזר עם תוצאות חד-משמעיות לפיהן שרידי בית-הכנסת נמצאו.

 

"זיהינו חלקים גדולים ממנו מתחת לפני השטח וגם שרידים אפשריים של מקוואות", אמרו החוקרים, "חשנו התרגשות אדירה כשהרדאר זיהה סימנים לשרידים אפשריים של בית-הכנסת".

 

"אנו מקווים שבחפירה הארכיאולוגית שמתוכננת באתר ייחשפו שרידים לצורך מחקר ותתאפשר הצגתם לציבור הרחב", הוסיפו, "חשוב שהמקום יהפוך לאתר זיכרון לקהילה היהודית המפוארת של וילנה שהושמדה".

 

ד"ר זליגמן ופרופ' פרוינד מקווים שאת החפירות יבצעו ארכיאולוגים, סטודנטים ומתנדבים מליטא, מישראל ומהקהילות היהודיות ברחבי העולם, כדי שתיווצר זיקה בין המקום לעם הליטאי.

 

"המטרה היא להבטיח שהמורשת היהודית של וילנה תיתפס כחלק חשוב ובלתי-נפרד מהמורשת הליטאית והיהודית. חשוב שהאתר ישתמר לצמיתות, לרווחת כל מי שיגיע למקום בעתיד", אמרו.

 

לתגלית בוילנה שותפים גם זנונאס באובוניס מרשות שימור תרבות המורשת של ליטא, פרופ' הארי ג'ול מאוניברסיטת ויסקונסין, פיליפ רידר מאוניברסיטת דוקיין בפנסילבניה וד"ר ולדימיר לוין מהמרכז לאמנות יהודית.

 

רשות העתיקות מזמינה את הציבור להשתתף בפרויקט חשיפת בית הכנסת, במתן תרומה או בחפירה הארכיאולוגית הצפויה. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר האינטרנט של הרשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים