שתף קטע נבחר

"בלי תוספת תקציב, שנת הלימודים לא תיפתח"

ראשי רשויות ונציגי ההורים מאיימים כי אם דרישתם לתוספת תקציב לא תענה, הם ישביתו את מוסדות הלימוד בתחילת שנת הלימודים: "נותנים מיליארדים לכל הגחמות הפוליטיות אבל אפילו לא שקל אחד לבעיית הצפיפות"

 

 

"דורשים תוספות תקציב כדי לפתור את בעיית הצפיפות בכיתות - ואם לא נענה, שנת הלימודים לא תיפתח". כך הבהיר הבוקר (ב')  חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי וראש העיר מודיעין מכבים רעות, עם פתיחת המאבק נגד הצפיפות בכיתות הלימוד. לדבריו, "מדינת ישראל נותנת מיליארדים לכל הגחמות הפוליטיות אבל אפילו לא שקל אחד לבעיית הצפיפות. רוצים לקיים שני קיצוצי עומק - זו תהיה מכת מוות לחינוך בישראל". הוא הבהיר כי אם דרישותיהם של נציגי השלטון המקומי וההורים לא ייענו - שנת הלימודים לא תיפתח כסדרה בחודש הבא.

 

לעיון בספר התקציב לחצו כאן

 

לאחר כמה הפגנות והשבתות של בתי ספר, פתחו ארגוני ההורים וראשי רשויות אשמית את המאבק נגד הצפיפות בכיתות. הם דורשים כי מספר התלמידים בכיתות הלימוד יצטמצם באופן ניכר. ראשי הערים מטבעון, יבנה, ראש פינה, מעלה אדומים, גבעתיים, חדרה, ראשון, רמת גן, גני תקווה, יהוד, פתח תקווה, פרדס חמה כרכור, אלפי מנשה, יסוד מעלה, תל מונד, מועצה אזורית לב השרון, אפרת וכפר שמריהו - התכנסו בתל אביב לצורך זה.

 

מימין לשמאל: ראש עיריית רמת גן ישראל זינגר, ראש עיריית ראשל"צ דב צור, יו"ר המרכז לשלטון מקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות חיים ביבס וראש המועצה האזורית רמת נגב שמואל ריפמן, במסיבת העיתונאים היום (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
מימין לשמאל: ראש עיריית רמת גן ישראל זינגר, ראש עיריית ראשל"צ דב צור, יו"ר המרכז לשלטון מקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות חיים ביבס וראש המועצה האזורית רמת נגב שמואל ריפמן, במסיבת העיתונאים היום(צילום: ליאור פז)

 

מוחים מול ביתו של שר החינוך (ארכיון) (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מוחים מול ביתו של שר החינוך (ארכיון)(צילום: עידו ארז)

הצמצום המשמעותי שצפוי בחוק ההסדרים שתאשר הממשלה בהמשך השבוע, נוגע לחינוך. בין היתר הוחלט על דחיית חוק יום חינוך ארוך ולימודי העשרה, כך שהחלתו של החוק תידחה בחמש שנות לימוד. בנוסף, במסגרת התוכנית יקוצצו 720 מיליון שקל בתקציב החינוך, יופחתו 'שעות רוחב' בחטיבה העליונה וקיצוץ 263 מיליון שקלים מההשכלה הגבוהה.

 

"שר החינוך, עבדו עליך"

ביבס הזהיר כי "מהותו של ספר התקציב היא להטביע את החינוך. זה סיכול ממוקד לחינוך בישראל". הוא הציג שלוש דרישות:

1. תוכנית אמיתית בבסיס התקציב של ייעוד 600 מיליון שקל עבור הצפיפות בכיתות.

2. סל תלמיד שיגדיר באופן ברור מה מגיע לכל תלמיד, בדומה לסל בריאות.

3. לבטל את העמקת הקיצוץ כי משמעותו היא צמצום הכיתות עוד יותר בשנת הלימודים הבאה.

 

לדבריו, "אם כל אלה לא ייאמרו ביום רביעי - שנת הלימודים לא תיפתח". הוא כיוון ליום שבו מאשרת ממשלת ישראל את תקציב המדינה. ראש המועצה האזורית רמת נגב, שמוליק ריפמן, סיפר כי כשעיין בחוק ההסדרים תהה אם "השרים קראו את מה שהם רוצים להחליט מחרתיים", ופנה לשר החינוך: "בתחבולות תעשה לך מדינה. רק לפני שלושה חודשים התבשרנו על סייעת שנייה אבל עכשיו הבנתי שמקצצים בסייעת הראשונה. אני יכול להגיד לשר החינוך, חבל אבל עבדו עליך. אני מקווה שמה ששמעתי נכון, שתתנגד לתקציב". 

 

ראשי הרשויות מתחו ביקורת חריפה על תוכניתו של שר האוצר משה כחלון ושל שר הבינוי יואב גלנט, לצמצם תקציבים לעיריות שבהן יגדילו את מספר התושבים, ואיימו כי הם מאוחדים במאבק וזוכים לתמיכה של מיליוני הורים ותלמידים כיוון ש"התחושה היא שביבי הקוסם עושה לנו תרגיל, נדהמנו לראות שאין אזכור למה שהבטחת. אנו דורשים סעיף תקציבי לצמצום מספר התלמידים בכיתות, כיוון שהוא יביא מיידית ללמידה משמעותית יותר ולצמצום האלימות".  

 

"נפר שביתה, לא ניקח בזה חלק"

במקביל לנאמר במסיבת העיתונאים, התאגדו כמה ראשי רשויות חלשות כמו ירושלים, ירוחם, עכו, מעלות, צפת, קריית מלאכי ובית שאן, שיצאו נגד המהלך. הם תומכים בתקצוב דיפרנציאלי ולטענתם הדרישה של ביבס ושאר ראשי הרשויות מנוגדת לכך, ותביא בעצם לפגיעה ברשויות החלשות שבהן הכיתות לרוב כבר קטנות. מיכאל ביטון, ראש העיר ירוחם: "נבעיר את המדינה אם לא יהיה תקצוב דיפרנציאלי. אם ישביתו את הלימודים בגלל הצפיפות אנחנו לא ניקח בזה חלק. אנחנו נפר אותה".

 

מחאת ההורים החלה בתחילת חודש יוני, לאחר שפגישה עם מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן בנושא הצפיפות בכיתות לא העלתה דבר. ההורים פתחו בשביתה הדרגתית של שעה עד שעתיים בבתי ספר יסודיים בערים שונות. חלק מבתי הספר שבתו למשך יום שלם. ועדת החינוך של הכנסת דנה בנושא הצפיפות יחד עם נציגי ההורים. במהלך הדיון הובהרה דרישת ההורים להביא לצמצום מספר התלמידים בכיתה לכדי 32.  


מפגינים בתל אביב (ארכיון) (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים בתל אביב (ארכיון)(צילום: מוטי קמחי)
 

לקראת סיום שנת הלימודים האחרונה החריף פורום ועדי ההורים היישוביים את המאבק ואף קרא לשביתה עד שתיושם החלטת הממשלה מ-2008 הקובעת תקן מרבי של 32 תלמידים בכיתה. באותה עת הושבתו בתי ספר ספורים ברחבי הארץ כאות מחאה לכמה שעות.

 

נועם גרינברג, נציג ההורים בפורום מטעם מועצה אזורית מנשה, הסביר בעבר: "מחנכת אחת עם 39 תלמידים זה פשוט בלתי אפשרי. התלמידים לא מקבלים את היחס שלו הם זקוקים. המורה לא מספיקה להגיע לילדה שלי וכמוה לעוד הרבה ילדים. כשהסברתי לילדה למה אנחנו עושים את ההפגנה היא אמרה שבגלל שיש הרבה ילדים בכיתה - המורה צועקת הרבה".

 

נסים דהן, יו"ר ועד ההורים בלוד וחבר בפורום, אמר: "אנחנו רואים שמדובר בבעיה ארצית. מדינה שלא תספק את הכלים והתנאים הראויים לדור הבא - אין לה זכות קיום בכלל. משרד החינוך צריך לשים בראש סדר העדיפויות את הצפיפות בכיתות. לילדה שלי יש הפרעת קשב וריכוז, בכיתה של 40 ילדים היא לא תוכל לקלוט דבר. איפה נשמע כדבר הזה? בעצם הולכים לפגוע בילדה שלי, זו המשמעות של הצעד של משרד החינוך". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
מאיימים בשביתה. ביבס וצור
צילום: ליאור פז
צילום: עידו ארז
(ארכיון)
צילום: עידו ארז
מומלצים