שתף קטע נבחר

בנט נגד כחלון: אם האוצר יפגע בחינוך, הוא יישאר בלי אצבעות להעביר תקציב

ארבעה ימים לפני האישור המתוכנן של תקציב המדינה בממשלה מתלהט הקרב. שר החינוך נפתלי בנט הודיע בציוץ בטוויטר שאם ייפגע תקציב החינוך, יצביע נגד: "הבטחתי: סייעת שנייה, צפיפות בכיתות, מתמטיקה, ואקיים". בבוקר: ראשי הרשויות וארגוני ההורים יציגו את תוכנית המאבק להקטנת הצפיפות בכיתות

 

הציוץ של בנט  ()
הציוץ של בנט

 

שר החינוך נפתלי בנט מתייצב הערב (יום א') נגד תוכנית הקיצוץ הרוחבי של משרד האוצר, והודיע בציוץ בטוויטר: "אם האוצר מתכנן לפגוע בחינוך, הוא יגלה שאין לו אצבעות להעביר תקציב. הבטחתי: סייעת שנייה, צפיפות בכיתות, מתמטיקה, ואקיים". הממשלה אמורה לאשר את תקציב המדינה ביום רביעי הקרוב.

 

בערוץ 1 דווח הערב כי במסגרת תוכנית הקיצוצים יידחה יישום חוק יום חינוך ארוך בחמש שנים, יקוצצו 720 מיליון שקל בתקציב החינוך, יופחתו "שעות רוחב" בחטיבה העליונה וקיצוץ 263 מיליון שקלים מההשכלה הגבוהה.   

 

לעיון בכל סעיפי ספר התקציב - לחצו כאן

 

במשרד האוצר השלימו בימים האחרונים את הכנת תקציב המדינה לשנים 2016-2015, שכולל צמצום של ההתחייבויות בהסכמים הקואליציוניים מ-8 מיליארד שקל לשנה ל-4.6 מיליארד שקל בשנה. עוד כולל התקציב צעדים להגדלת הכנסות המדינה בשנת 2016 בהיקף של 2.3 מיליארד שקל, קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים בהיקף של 3 מיליארד שקל וקיצוץ נוסף בהיקף של 400 מיליון שקל בתכניות ממשלתיות נקודתיות. בנוסף, תעביר הממשלה לתקציבה מיליארד שקל בשנה מהכנסות הקרן הקיימת לישראל משיווק קרקעות.

 

שתי סוגיות עיקריות לא הוכרעו עדיין. האחת היא גודלו של תקציב הביטחון: במשרד האוצר ביססו את התקציב על ההנחה כי תקציב הביטחון יעמוד ב-2016 על 55.3 מיליארד שקל. זאת, לעומת תקציב של 57 מיליארד שקל בשנת 2015. במשרד הביטחון דורשים כי תקציבם יעמוד על 62 מיליארד שקל בשנה זו, וועדת לוקר המליצה כי הוא יעמוד על 59 מיליארד שקל.

 

הנושא השני שנמצא בדיונים הוא ההסכמים הקואליציוניים: באוצר הגיעו להסכמה עם הסיעות החרדיות, על המרה של חלק מגידול בקצבאות הילדים בחיסכון חודשי לכל ילד שישתחרר בגיל 18. הסכמה זו מצמצמת את עלות ההסכמים הקואליציוניים במיליארד שקל בשנת 2015 וב-1.7 מיליארד שקל ב-2016.

 

ארכיון. משה כחלון ונפתלי בנט (צילום: אוליבייה פיטוסי) (צילום: אוליבייה פיטוסי)
ארכיון. משה כחלון ונפתלי בנט(צילום: אוליבייה פיטוסי)

 

מחר בבוקר יקיימו ראשי מרכז השלטון המקומי, ראשי ערים מרחבי הארץ ונציגי ארגוני ההורים מסיבת עיתונאים שבה יכריזו על מאבק משותף ליישום הקטנת הצפיפות בכיתות ל-32 תלמידים בכיתה ויפרטו את צעדיהם. מוקדם יותר היום שלח יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס מכתב לראש הממשלה שבו הבהיר כי אם לא יימצא פתרון לבעיה, שנת הלימודים לא תיפתח.

 

במכתב טוען ביבס שהטיפול בסוגיה הופקר: "נושא הצפיפות בכיתות הוא אחד היעדים המרכזיים של מערכת החינוך בישראל. הורדת מספר התלמידים בכיתה ל-32 הוא מרכיב חשוב בהעלאת ההישגים והזכאות לבגרות, לצד שיפור האקלים החינוכי וסביבת הלימוד בכתה. המצב כיום, שבו בחלק ניכר מהכיתות לומדים כמעט 40 תלמידים, הוא בלתי נסבל הדורש פתרון מידי".

 

הוא מזכיר לנתניהו שעל רקע המחאות החוזרות ונשנות התחייבה ממשלת ישראל יותר מפעם אחת לתקצב פתרון לבעיה. לדבריו, העובדה שבתקציב הקרוב אין כל התייחסות לנושא היא זלזול בתלמידי ישראל וההורים, "כאשר לנושאים סקטוריאליים רבים נמצאו משאבים ופתרונות".

 

במכתבו ששלח לראש הממשלה דורש ביבס להכניס סעיף תקציבי ייעודי בבסיס תקציב 2016-2015, שיכלל בתוכנית רב שנתית (עד 10 שנים) בעלות של 500 מיליון שקל בשנה. דרישה נוספת של ביבס מנתניהו היא להגדיר "סל תלמיד" בסיסי המשקף את כלל שירותי החינוך הניתנים לכל תלמיד במדינת ישראל בתקצוב ממשלתי מלא, בדומה לסל הבריאות: "כבר היום החינוך הממלכתי במדינת ישראל מקופח, מופלה לרעה ולא מושקעים בו התקציבים הראויים, והנטל נופל על הרשויות המקומיות. השלטון המקומי יהיה המגן של החינוך הממלכתי בישראל ויעשה ככל יכולתו כדי להיאבק על עתידו והצלחתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
השר נפתלי בנט
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים