שתף קטע נבחר

המעסיק מסרב לכתוב לכם המלצה? בעיה שלכם

אם בעבר עובדים התמידו במקום עבודתם במשך עשרות שנים - כיום רובנו מחליפים את מקום העבודה אחת לכמה שנים. אחד הכלים העוזרים להתקבל למקום עבודה חדש הוא מכתבי המלצה ממעסיקים קודמים. האם יש כללים למכתב חשוב זה והאם זהו הפרמטר היחיד הקובע אם נתקבל למקום החדש?

כל אחד מאיתנו עמד במצב בו הוא מתמיין למקום עבודה חדש ומתבקש להציג מכתב המלצה מהמעסיק הקודם. אילו כללים חלים בנושא? האם עובד רשאי לדרוש מכתב המלצה? והאם המעסיק עלול להסתבך אם כתב מכתבי המלצה שאין קשר בינם לבין המציאות?  

 

עוד על קידום בעבודה - בערוץ קריירה

 

 

המונח "מכתב המלצה" מתאר בהקשר של יחסי העבודה, מסמכי הערכה שונים - לא רק לסיכום עבודת העובד במקום העבודה, כי אם גם בהתייחס לשלבים במקום העבודה עצמו: הליך קידומו או מעבר למעמד או תפקיד אחר. ההתייחסות למכתב המלצה בסיום עבודה שונה מאשר למכתב המלצה במהלך העבודה.

 (צילם: shutterstock) (צילם: shutterstock)
(צילם: shutterstock)
 

כאשר מעסיק מסרב למסור לעובד מכתב המלצה, העובד עלול לעמוד בפני בעיה, גם אם הסיבות של המעסיק המסרב אינן מוצדקות, שכן הדבר עלול לסכל את הליך קליטתו במקום עבודה חדש. עם זאת, אין חוק המחייב מעסיק למסור לעובד מכתב המלצה בסיום העבודה ואין לעובד זכות במובן המשפטי לדרוש מכתב המלצה.

 

מתן או אי מתן מכתב המלצה נתון לשיקול דעתו הבלעדי של המעסיק, שרשאי לקבוע את הכללים בעניין זה. לפיכך, עובדים הזקוקים במידה גבוהה למכתב המלצה, מעדיפים לרוב לסיים יפה את היחסים עם מעסיקם הקודם, כדי להבטיח שיקבלו ממנו מכתב המלצה וחוות דעת חיובית אם יפנו אליו מעסיקים בעתיד.

 

כשהבוס מתעמר בך - צפו בדיון באולפן:

 

הצד של המעסיק

מעסיק המוכן לתת מכתב המלצה, צריך להיזהר מאוד בתוכן הכתוב. בצד האיסור על לשון הרע, על המעסיק להימנע מלתאר את העובד בתיאורים שאינם תואמים את המציאות. יש מקומות עבודה הקובעים מי הם הגורמים המוסמכים לתת מכתבי המלצה לעובד ומהם הקווים המנחים למתן מכתב שכזה. בשל זהירות זו, מכתבי המלצה הם לעתים חסרי תוכן ממשי, אם כי הם יכולים לשמש לכל הפחות כעדות לתכונות כלליות חריצות, מסירות, עבודת צוות וכיוצא בזה.

 

לעתים מגלה המעסיק, לאחר שפיטר את העובד בשל אי התאמה או בשל הפרות משמעת, כי העובד הצטייד במכתבי המלצה מאת הממונה עליו או מעובדים שנתן להם שירותים במהלך תקופת העבודה. אלו נענו לבקשתו אם משום הערכתם לעובד, או רצונם לסייע לו או משום אי הנעימות בסירוב. כך, המעסיק מוצא עצמו במצב בו הוא נאלץ להסביר מדוע פיטר את העובד, למרות מכתבי ההמלצה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אם העובד פוטר מסיבה מוצדקת, מכתבים כאלה אינם צריכים להציב קושי ממשי. זאת משום שניתן להוכיח כי הם נכתבים על דעת הכותבים ומשקפים את דעתם, משום שהם אינם מוסמכים לייצג את המעסיק בנושא, ומשום שניתן להניח כי העובדות המשתקפות בהן הובאו בחשבון על ידי המעסיק  שעשה לקראת פיטורי העובד. יתרה מזו: החלת איסור על ידי מעסיקים על עובדים להיענות לבקשה מצד העובד לתת מכתב המלצה מעוררת קושי מבחינת פגיעה בחרויות יסוד של הפרט.
 

הקשר אחר בו מתעוררת סוגיית מכתבי המלצה הוא קידום העובד או העברתו למעמד או תפקיד אחר. במקרים אלה, בתוקף תפקידו כממונה על העובד ועל פי הכללים הנהוגים במקום העבודה, חייב הממונה על העובד לתת את הערכתו למעסיק. המעסיק מצדו חייב לנקוט באמצעים להבטיח כי חוות דעתו של הממונה הינה כנה ואמיתית ואינה מונעת משיקולים זרים בין אם הם רצון להטיב עם העובד או רצון להזיק לו.

 

כדי להשיג תוצאה זו, הנחיות בתי המשפט הן לאפשר לעובד לעיין בחוות הדעת או בתמציתן, אך ללא שמות נותניהם או פרטים שיאפשרו זיהויים. כמו כן, אם מדובר בהחלטה בעלת השלכות, המעסיק בדרך כלל אינו מסתפק רק בהערכה של הממונה כי אם מבקש הערכות ובדיקות נוספות.

 

הכותבת היא עו"ד, ראש תחום דיני עבודה, ש' הורוביץ ושות' 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
צילום: index open
צילום: טלי קצורין
עו"ד שושנה גביש
צילום: טלי קצורין
מומלצים