שתף קטע נבחר

הסיבות לחשיפה מחקירת שב"כ

לפירוט הרב והחריג שסיפק משרד ראש הממשלה מחקירת חופר המנהרות של חמאס יש כמה סיבות, אחת מהן קשורה לקמפיין של נתניהו נגד ההסכם עם איראן. ואיך מתמודדת ישראל עם "שני חמאס"?

לכידת פעיל החמאס מרפיח איברהים שאער מהווה הישג נאה מאוד לשב"כ וכנראה גם לצה"ל, ואפשר להניח שזו תוצאה של תכנון יצירתי וביצוע יעיל. נראה שהאיש נלכד בשטח ישראל ולא במקרה. לכידתו מעניקה תמונת מודיעין מפורטת על ההכנות שעושה הזרוע הצבאית בהנהגת מוחמד דף לקראת סבב הלחימה הבא עם ישראל.

 

עצם פרסום דבר לכידתו והמידע שמסר, יחייב כנראה את חמאס להיערך מחדש ולבחון את המערך הצבאי בחלק הדרומי של הרצועה. זה יגרום עיכובים בהכנות לעימות עם ישראל.

איבראהים שאער על רקע הכביש שחמאס בונה על הגבול ()
איבראהים שאער על רקע הכביש שחמאס בונה על הגבול
 

אולם החשיפה מציפה לתועה בעולם נקודה חשובה יותר: ברצועת עזה מתנהלים הדברים על ידי שני גופים – אם תרצו, רשויות – של חמאס, הזרוע המדינית והזרוע הצבאית. הן נבדלות באינטרסים ובאוריינטציה המדינית, ומתחרות ביניהן ומתחרות ביניהן על ניהול הרצועה ויחסי החוץ.

 

ההנהגה המדינית בראשות חאלד משעל ומוסא אבו מרזוק מחוץ לרצועה ואיסמעיל הנייה וחבריו בתוך הרצועה, היא בעלת אוריינטציה סונית מתונה. מטרתה העיקרית – הקלה על מצוקת האוכלוסייה, מחשש למרד בשלטון האזרחי של חמאס.

 

החשש לשרידותה מביא את ההנהגה המדינית לנסות לשקם את היחסים עם מצרים, כדי שתפתח את מעבר רפיח, ובמקביל להתקרב לסעודיה וקטאר, בשביל כסף לשיקום הרצועה ולמשכורות לפקידים. לכן הזרוע המדינית מתרחקת מאיראן במופגן: משעל ביטל לאחרונה ביקור בטהרן והעדיף ביקור בריאד. כן ניכר המאמץ לקבל הכרה בעולם ובייחוד באירופה, כדי ש"ארגוני הצדקה" יוכלו לאסוף תרומות ולהעבירם לרצועה ובכלל כדי למנוע מישראל את הלגיטימציה לתקוף בסבב הבא.

 

הזרוע הצבאית, לעומת זאת, מנסה להתקרב לאיראן ומקבלת ממנה סיוע בכסף, באמצעי לחימה ובאימון. גדודי עז א-דין אל-קסאם, בהנהגת מוחמד דף, יודעים מראש שאצל מצרים של הגנרל סיסי אין להם סיכוי. הם חשודים מראש בסיוע לאחים המוסלמים במצרים ולדאעש בסיני ויש לכך הוכחות למכביר. ולכן הזרוע הצבאית של חמאס מהמרת על הקלף האיראני, ובמידה מסוימת גם מקבלת סיוע מקטאר.

 

שתי זרועות חמאס משתדלות כרגע לשמור על רגיעה (וכתבנו אליאור לוי מעיר שיש גם כמה גורמי הנהגה שמתווכים ומגבשים עמדות משותפות). אבל המניעים שונים: דף ואנשיו לא עושים זאת בשל סבל האוכלוסייה. הם רק רוצים שישראל לא תשבש את הכנותיהם לסבב הלחימה הבא עד שיושלמו, ואז יפעלו. בעזה מעריכים שזה יקרה תוך חצי שנה עד שנה.

 

חמאס מכין עוד הפתעות

חקירתו של שאער מעידה גם שחמאס הפיק לקחים מפורטים מאוד מצוק איתן, בתהליך מסודר ויסודי, והוא מיישם אותם. כמו בשנים קודמות, מסבב לסבב משתפרות בצורה דרמטית היכולות של חמאס ובעיקר של הזרוע הצבאית - גם ברמת האימון והכשירות ובמידת היצירתיות. חמאס מרגיש שלא מיצה עד הסוף את יכולות התת-קרקע, כלומר המנהרות למיניהן, והוא מכין לצה"ל הפתעות גם בתחום זה. התחרות בין פיתוח אמצעי הנגד על ידי צה"ל ובין היצירתיות ההתקפית של חמאס נמשכת לפי עדותו של שאער.

נתניהו ואובמה. איראן מממנת טרור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואובמה. איראן מממנת טרור(צילום: רויטרס)

באופן חריג בחר השב"כ - למעשה משרד ראש הממשלה - לפרסם בפירוט רב את ממצאי חקירתו של איש חמאס. יש לכך שלוש סיבות:

 

1. עצם פירוט ההכנות והמאמץ הרב שמשקיע חמאס באמצעי הרג מגוונים מאפשר לישראל לצבור לגיטימציה לפעילות התקפית של צה"ל בסבב הלחימה הבא. הפרסומים על הסתרת מטעני נפץ ושימושים בתוך בתי אזרחים וממצאים דומים יובאו ללא ספק לידיעת האו"ם ויאפשרו להסביר איך ולמה פועל צה"ל. גם הוועדה לזכויות האדם של האו"ם לא תוכל להכחיש שהכתובת והמידע היו על הקיר.

 

2. הרצון לסייע לקמפיין שמנהל ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד הסכם הגרעין עם איראן בארה"ב.

 חקירתו של שאער מעלה בבירור שלפחות חלק מהכספים שאיראן תקבל עקב הסרת הסנקציות עליה ילכו לזריעת הרס והרג בישראל.

 

3. הרצון לבלום את תהליך הלגיטימציה של חמאס בעולם, תהליך שהולך וצובר תאוצה לאחרונה בסיוע גורמים פרו פלסטינים באירופה ובצפון אמריקה.

 

ישראל למדה לעשות שימוש מושכל במודיעין שנצבר כדי להשיג לגיטימציה ולנהל מערכות מדיניות. במקרה של עזה, הסיפור מסובך במיוחד: יש שם שלטון חצי לגיטימי - החמאס המדיני שאיתו ישראל מנהלת דיאלוג, לעומת החמאס הטרוריסטי שאיתו יש לישראל מלחמת חורמה. המטרה היא ליצור מצב שבו סבב הלחימה הבא יסתיים בהכרעה מהירה וברורה, ולשם כך צריך לגיטימציה בינלאומית - וחוזר חלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים