שתף קטע נבחר

מחירי הסחורות ירדו אך מוצרי המזון לא יוזלו

שוב: הסחורות החקלאיות בעולם, המהוות חומרי גלם למוצרי המזון, רושמות ירידות שערים אך אין לצפות להשפעה על מחירי מוצרי הצריכה בסופרמרקטים. אם בכל זאת נרשמה ירידה במחירי המזון, הסיבה היא אחרת לגמרי ולא קשורה לירידת מחירי התשומות. עבור הצרכנים בחו"ל, הירידות במחירי הסחורות הן חדשות טובות, לעומת זאת, הצרכן הישראלי ייאלץ רק לקוות שהתחרות בין החברות תעשה את העבודה

הסחורות החקלאיות בעולם נסחרות בירידות שערים בחודשים האחרונים, על רקע היחלשותה של הכלכלה הסינית. הסחורות ספגו מכה ברמת הביקושים ומחירי התוצרת החקלאית ירדו ב-2.6% ברבעון האחרון בשל הירידה הניכרת במחירי הסחורות החקלאיות, כך עולה מדוח שפורסם ע"י הבנק העולמי בחודש יולי.

 

כתבות נוספות בנושא:

 

מדובר בתקופה קשה עבור כל הסחורות החקלאיות הסופגות ירידות שערים בבורסת הסחורות: החיטה, התירס, הקקאו, הסויה, האורז. כאמור, הגורם המרכזי שמושך את הסחורות מטה הוא הכלכלה הסינית הנחלשת והפגיעה בביקושים מצד סין. הצפי הוא לירידה ברמת הצמיחה של הכלכלה הסינית ובנוסף גם החששות להידרדרות נוספת במצבה מעיבים גם הם. סין היא צרכנית הסחורות הגדולה בעולם ומייבאת כ-12.8% מסך כל ייבוא הסחורות העולמי.

 

לצד הירידה במחירי הסחורות החקלאיות, הנפט ממשיך בדרכו מטה. הביקושים המתמתנים מול העובדה שהעולם מוצף בסחורה, גוררים את המחיר לירידות. "רואים ירידה רוחבית בכל הסחורות, העולם צומח בקצב הרבה יותר נמוך וזה מה שהולך להיות בעתיד" , מעריך עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי באפסילון.

 

לא מרגישים שינוי

לצרכנים מעבר לים, מדובר בחדשות טובות מאוד כיוון שהירידה במחירי הסחורות מורגשת היטב בכיס. על רקע הירידה במחירי הסחורות החקלאיות ניתן היה לצפות לירידת מחירי מוצרי הצריכה גם בישראל. לעומת זאת, ירידת מחירים שנובעת מירידה במחירי התשומות היא קלושה ביותר בישראל. בארץ קשה למצוא את הקשר שבין מחירי הסחורות החקלאיות בעולם לבין המחיר הסופי לצרכן.

 

"החברות אמנם משפרות את הרווחיות שלהן בעקבות ירידת מחירי הסחורות אבל זה לא בהכרח מתורגם לירידת מחירים בגלל שההשפעה על הצרכן היא יותר עניין פוליטי ויותר עניין של השוואת כוחן של החברות לעומת הכוח הצרכני. תיאורטית היינו יכולים לצפות לירידת מחירים, מעשית אני בספק", מסבירה רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים באקסלנס.

 

גם אזולאי מבית ההשקעות אפסילון סבור כי אין לצפות להשפעה של ירידת מחירי הסחורות על מחירי המזון. "ההיסטוריה מלמדת שהיצרנים המקומיים לא מיהרו להפחית מחירים לאחר שמחירי הסחורות ירדו, כך שאיני חושב שזה יקרה הפעם".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

רק תחרות תעזור

על פי נתוני חברת המחקר נילסן, שפורסמו לאחרונה, במחצית השנה האחרונה נרשמה ירידה במחירים בסופר שנובעת מהורדת מחירי המוצרים עצמם – מחירי 70% מהמוצרים בסופר ירדו ב-8.8% בממוצע.

 

מה יכול להסביר את ההפחתה במחירים בסופר? את ההוזלה לא מייחס אזולאי מבית ההשקעות אפסילון לירידת מחירי הסחורות אלא יותר לתחרות הגוברת בשוק המזון הישראלי."בהינתן העובדה שמרווחי הרווח של היצרנים עלו בעקבות הירידה במחירי הסחורות, סביר להניח שהתחרות תגרום למחירים לרדת. אלמלא התחרות העזה בתחום, אני בספק רב אם היינו יכולים לצפות להשפעה של ירידת מחירי הסחורות על מחירי המזון", מסביר אזולאי.

 

 

הסחורות ישפיעו על הריבית?

כאמור, האמריקנים מרגישים הרבה יותר טוב את הקשר המיידי שבין מחירן של הסחורות החקלאיות למחירים לצרכן. ירידת המחירים באה לידי ביטוי באינפלציה הנמוכה בארה"ב, כך שלסחורות החקלאיות יש השפעה ישירה על רמת האינפלציה.

 

העולם מצפה בדריכות למהלך הדרמטי של הבנק המרכזי של ארה"ב (הפידרל ריזרב), מהלך של העלאת ריבית לאחר תקופה ארוכה בת כ-7 שנים של ריבית אמריקנית אפסית. על פי הערכות, כל עוד האינפלציה האמריקנית תישאר נמוכה, הבנק המרכזי בארה"ב צפוי להמתין עם העלאת הריבית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים