שתף קטע נבחר

 

ירידה דרמטית בזיהום באזורים שבשליטת דאעש ובדמשק

מחקר חדש מצא כי בדמשק חלה ירידה של 50% ברמות תחמוצות החנקן מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה. באזורים שבשליטת דאעש גם כן חלה ירידה. בלבנון דווקא חל זינוק ברמות הזיהום בשל הגעת פליטים למדינה. באיראן נרשמה עלייה למרות הסנקציות עד 2010, אבל אז נהפכה המגמה

מלחמת האזרחים בסוריה, השתלטות דאעש על חלקים מעיראק ומסוריה וסכסוכים אלימים נוספים במזרח התיכון - גבו את חייהם של מאות אלפי בני אדם בשנים האחרונות. אבל לאותם סכסוכים אלימים הייתה השפעה מכרעת גם על הסביבה. ממחקר שערכו מדענים מאירופה ומארצות-הברית התברר כי זיהום האוויר בסוריה ובאזורים שבשליטת דאעש בעיראק ירד בעשרות אחוזים. הסיבה היא ירידה חדה בשימוש בכלי רכב באותן מדינות וגם הפגיעה האנושה בתעשייה. במחקר יש התייחסות קצרה לישראל, אבל משום מה ירושלים אינה מופיעה במפה של מכון המחקר הגרמני.

 

האזורים המזוהמים ביותר במזרח התיכון באדום ()
האזורים המזוהמים ביותר במזרח התיכון באדום

 

מהמחקר, שפורסם אמש (יום ו') בכתב עת מדעי, עולה כי רמות תחמוצות החנקן בדמשק ירדה מאז תחילת מלחמת האזרחים במדינה ב-50%. גם בעיר חלב נרשמה יחידה חדה של כ-40%. המדענים. המידע שעליו התבססו המדענים התקבל בין היתר מלוויינים של נאס"א.

 

עוד בקיימות ובכלכלה ירוקה:

ישנים עם מזגן? יהיה לכם יותר חם

קדחת הנילוס המערבי: "סיכוי שבני אדם יידבקו - גבוה מאוד"

פטור מארנונה ליצרני חשמל מאנרגיה סולארית

 

לעומת זאת, בלבנון חלה לפי המדענים עלייה של 30% ברמות תחמוצת החנקן.

 המדענים מסבירים כי העלייה נובעת מכמות הפליטים הגדולה שחצתה את הגבול מסוריה וגם בהתפתחות תעשייתית בשנים האחרונות בארץ הארזים.

 

"זה מדהים", אמר לרשת BBC ד"ר ג'וס לליוול, העומד בראש צוות המדענים ממכון מקס פלאנק בגרמניה. "אפשר לראות לאן האנשים מסוריה נמלטים. הם מגיעים למחנות הפליטים בצפון ירדן, אבל גם לערים טריפולי וביירות בלבנון". לדבריו, באותם מקומות אליהם הגיעו הפליטים שנמלטו מסוריה השימוש באנרגיה גדל. "יש יותר מכוניות, יש יותר תנועה", הוא הסביר.

 

קרבות מול אנשי דאעש בעיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
קרבות מול אנשי דאעש בעיראק(צילום: AP)
 

 

בעיראק, באזורים שבשליטת דאעש, גם כן חלה ירידה דרמטית בזיהום. ד"ר לליוול אמר כי בניגוד לאזורים שבהם מתגוררים שיעים מדרום לבגדד, שבהם נרשמה עלייה ברמת הזיהום, דווקא באזורים שבשליטת דאעש במדינה - חלה ירידה. "אפשר לראות את ההשפעה של המדינה האיסלאמית, אפילו מהחלל", אמרו המדענים.

 

ומה קורה ברפובליקה האיסלאמית? נדמה שהשינויים ב-NO2 באיראן קשורים להתפתחויות פוליטיות עולמיות, במקרה זה - הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם ב-2006 ושהורחבו ב-2010. מהנתונים לגבי תחמוצת החנקן עולה כי מעל הערים טהרן ואספהאן חל גידול משמעותי בין 2005 ל-2010, בשיעור של יותר מעשרה אחוזים לשנה. כלומר, באותן שנים הכלכלה לא הושפעה מהסנקציות. אבל מאז 2010 המגמה התהפכה ומאז חלה ירידה של 4% בשנה ברמות הזיהום באיראן. אגב, טהרן סובלת מזיהום אוויר גבוה מאוד ולפעמים בשל רמות גבוהות של זיהום מופסקת העבודה ומבוטלים הלימודים בבירת איראן.

 

 

עוד עולה מהמחקר כי גם חלה ירידה ברמות זיהום האוויר במצרים בתקופה שבה הודח הנשיא חוסני מובארק. ירידה קלה ברמות הזיהום חלה גם בסעודיה, איחוד האמירויות, כוויות ואפילו בישראל מאז 2011 כשהסיבה היא דווקא מודעות ותקנות נגד זיהום אוויר.

לפני מלחמת האזרחים בסוריה, בין השנים 2005 ל-2010, דווקא עלייה ברמת זיהום האוויר במזרח התיכון, בין היתר בשל התפתחות כלכלית.

 

במסיבת עיתונאים שכינס לליוול, הוא סיכם: "חשוב מאוד לראות שמה שמתרחש במזרח התיכון הוא מאוד דרמטי".

 

 

באתר המשרד להגנת הסביבה מוסבר כי תחמוצות חנקן נפלטות לסביבה כאשר גז החנקן, הנמצא באופן טבעי באוויר, מתחמצן בזמן שריפה בטמפרטורות גבוהות. הן נפלטות מכל תהליך שריפה בטמפרטורות גבוהות שמעורב בו אוויר, כמו מצינורות הפליטה של כלי רכב, מארובות של תהליכי שריפה תעשייתיים, מארובות של תחנות כוח, מכיריים של גז בישול ומתנורי חימום ביתיים המוסקים בדלק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דמשק. 50% פחות זיהום אוויר
צילום: AFP
העיר העתיקה בתדמובר, שנכבשה על-ידי דאעש
מומלצים