שתף קטע נבחר

קדחת הנילוס המערבי: "סיכוי שבני אדם יידבקו - גבוה מאוד"

בראיון לאולפן ynet אומר פרופ' אלי שוורץ מבית החולים שיבא כי יתושים שנגועים בקדחת הנילוס המערבי, כמו שנמצאו בשלושה אזורים בארץ, עלולים לגרום גם למוות. אז איך מתגוננים?

 

 

סכנה - קדחת הנילוס המערבי: יתושים נגועים בנגיף קדחת הנילוס המערבי נמצאו במטעי התמרים של קיבוץ יטבתה, בנחל קנה ליד היישוב אלישמע שסמוך להוד השרון ובנחל שורק ליד הישובים ישעי וטל שחר, הסמוכים לבית שמש. כך הודיע אתמול (יום ד') המשרד להגנת הסביבה. בראיון לאולפן ynet אמר פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואה טרופית בבית החולים שיבא, כי הסיכוי שבני אדם יידבקו גבוה מאוד: "מדובר במחלה שעלולה לגרום גם למוות".

 

פרופ' שוורץ אמר: "היתושים הם אלה שמעבירים את המחלה לבני אדם. אם יש יתושים נגועים - הסיכוי שבני אדם ידבקו הוא גבוה מאוד. היתושים ניזונים מדם אדם ושהם כשעוקצים הם מעבירים את המחלה. לכן בחודש אוגוסט יש יותר מקרים בארץ".

 

לדבריו, הווירוס התגלה לפני 60-70 שנה ומקורו באפריקה. "מי שנושא אותו הוא בעלי חיים, כולל ציפורים נודדות", אמר פרופ' שוורץ. "כשמדובר על איש צעיר ובריא - מדובר על מחלת חום קצרה, מלווה בפריחה וכאבי ראש. מחלה לא קשה שלאחר כמה ימים עוברת. אבל קשישים, אנשים עם מחלות רקע - הסכנה שלהם גדולה יותר ולפעמים יש מקרי תמותה. אותה אוכלוסייה צריכה לנקוט אמצעי התגוננות טובים יותר".

 

מוקד שבו נמצאו יתושים לא נגועים במחלה (באדיבות עיריית פתח תקווה) (באדיבות עיריית פתח תקווה)
מוקד שבו נמצאו יתושים לא נגועים במחלה(באדיבות עיריית פתח תקווה)

 

אז איך מתגוננים? פרופ' שוורץ: "היתושים פועלים בלילה. זה הזמן שצריך להתגונן. עם רדת החדשה ללכת עם שרוולים ארוכים במידת האפשר או להימרח היטב עם חומרים דוחי יתושים".

 

המשרד להגנת הסביבה הנחה את הרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ, להגביר את פעולותיהן להפחתת מפגעי היתושים על ידי הרחבת הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן. אין זו הפעם הראשונה שיתושים נגועים בקדחת הנילוס המערבי נמצאו בארץ. בחודש מאי אותרו יתושים נגועים בתעלת ניקוז באור יהודה ובאזור אילת. בשנים האחרונות נפטרו כמה ישראלים מהמחלה.

 

במשרד להגנת הסביבה אמרו אתמול כי מחלת קדחת הנילוס המערבי נגרמת על ידי נגיף המצוי בעיקר בעופות, ומועבר לאדם באמצעות עקיצת יתושים. המחלה מתבטאת בחום ובכאבי ראש ושרירים ובאחוז קטן מהחולים, המחלה עלולה להסתבך ולגרום לדלקת מוח ואף למוות. מאחר ולא קיים חיסון לבני אדם, מניעת מפגעי יתושים היא הדרך העיקרית לשבור את מעגל העברת המחלה לאדם.

 

בישראל מופעל מערך בין משרדי לאיתור מוקדם של נגיף קדחת הנילוס המערבי על ידי ניטור הנגיף ביתושים. המשרד להגנת הסביבה, פועל להפחתת מפגעי היתושים בישראל ועורך את ניטור הנגיף ביתושים בשיתוף מעבדות משרד הבריאות.

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר, אמר כי עם קבלת תוצאות המעבדה עדכן המשרד את הרשויות המקומיות שבתחומן נמצאו היתושים הנגועים ואת הרשויות הסמוכות להן בממצאים והנחה אותן להרחיב את היקף הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן.

 

לפלר הוסיף כי בכל אזור שבו מתגלה הנגיף, מתבצעות פעולות  פיקוח והדברות יתושים מוגברים, כדי להפחית ככל האפשר את הסיכוי להעברה של הנגיף לאדם.

 

ד"ר אורי שלום, ראש האגף לבקרת חומרי הדברה ומזיקים במשרד להגנת הסביבה, אמר כי ישנו חשש להימצאותם של יתושים נגועים באזורים נוספים בארץ. הוא קרא לציבור לפעול להפחתת כמות היתושים על-ידי ייבוש מקורות מים בשטחם, בחצרות, בגגות ובמקלטים ולהודיע לרשות המקומית על כל מפגע יתושים בשטח הציבורי. כמו כן, יש להתגונן מעקיצות יתושים על-ידי התקנת רשתות בחלונות הבית ומריחת תכשירים דוחי יתושים - בכל עת שנמצאים באזור נגוע ביתושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים