ראש העיר ערד: לא אאפשר למסתננים להגיע
מאות מבקשי מקלט שוחררו הבוקר ממתקן הכליאה חולות. החלטת שר הפנים לא לאפשר להם להגיע לתל אביב ולאילת עוררה חשש בערד שתהיה נהירה לעיר. ראש העיר ניסן בן חמו הציב פקחים: "ניאבק על שלום העיר". העירייה: אין לפקחים סמכות לעצור מסתננים
ההחלטה של בן חמו התקבלה לאור קביעת שר הפנים סילבן שלום שלא לאפשר למסתננים שהשתחררו ממתקן הכליאה להגיע לתל אביב ולאילת.
עד כה הגיעו כמה מבקשי מקלט בודדים לעיר, והפקחים עוקבים אחר הכמות שמגיעה לערד. יש לציין כי לפקחי העירייה אין שום סמכות לפי חוק לעצור איש.
בעבר, "נוהל חדרה-גדרה" גרם לכך שמבקשי המקלט היו מרוכזים בעיקר בערי הפריפריה בדרום. אחת מאותן ערים היא ערד, שמספר מבקשי המקלט בה הלך וגדל. התושבים הקימו אפילו ועד פעולה בנושא וכעת הם חוששים שהמצב יחזור לקדמותו.
בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו הבהיר בן חמו כי לא יאפשר למסתננים להגיע לערד. "נפגשתי אתמול עם שר הפנים והבעתי בפניו את מורת רוחי מהחלטתו להעדיף עיר אחת על פני האחרת. הבהרתי לו באופן נחרץ שלא אאפשר למסתננים להגיע לערד", כתב ראש העיר.
הוא הוסיף כי "אין בידינו כרגע מידע קונקרטי על צפי הגעתם לערד, אך אנחנו ערוכים לכל תרחיש אפשרי. אם ניאלץ להגביר את מאבקנו בנושא, לא אהסס לקרוא לכל התושבים לדגל ולהיאבק ביחד על שלומה של העיר".
לסיום הוא קרא לתושבים לגלות איפוק. "אני מבקש מכולם לשמור על ערנות, לדווח על מקרים חריגים, אך לתת לעירייה לטפל בנושא".
דובר עיריית ערד הסביר את דבריו של בן חמו, שעוררו סערה בפייסבוק, ואמר: "יצאו פקחים כדי לראות אם מגיעים מסתננים לעיר כמו שהתקשורת אמרה. אמרנו לפקחים לבדוק אם הם מגיעים. אסור לפקחים לעצור אותם, אין להם סמכות חוקית. הפקחים עמדו והסתכלו. אין כעת פקחים. למרות החשש - לא הגיעו, הגיעו רק כמה. אין סיפור, נגמר. אם יגיעו פתאום אלפים זה משהו אחר".
לגבי דברי ראש העיר שלפיהם הוא ימנע את כניסת המסתננים אמר הדובר: "זה נוגע לשיחות שלו עם שר הפנים והממשלה. שלא תהיה איפה ואיפה. למה תל אביב לא וערד כן".
ב"מוקד לפליטים ומהגרים" מתחו ביקורת על החלטת שר הפנים. "כאשר מגבילים את מבקשי המקלט מבחינה גאוגרפית, ראוי גם ליצור תמריצים שיעודדו מעסיקים ברחבי הארץ לקלוט אותם - במקום הערמת הקשיים שנעשית כיום, עם אשרת שהייה מעורפלת שלא מציינת במפורש כי העסקתם היא חוקית. כמו כן, יש לאפשר העסקה של מבקשי מקלט בתחומים כמו חקלאות, בנייה וכולי - במקום להמשיך ולגייס מהגרי עבודה ממדינות אחרות, וכך יתאפשר פיזור טבעי של הקהילות".