שתף קטע נבחר

שגרה בתקופת החגים: 4 דרכים לעזור לילדים עם קשיי הסתגלות

תקופת החגים מהנה ומשמחת אך היא גם יוצרת קושי אצל הילדים שצריכים להסתגל לבית ספר כל פעם מחדש. כך תעזרו להם במעברים בין החופש ללימודים

שנה חדשה החלה, והילדים החלו גן חדש, כיתה א', מעבר כיתה ואף מעבר לחטיבת הביניים. הכול חדש ומלחיץ וילדים רבים חווים קשיי הסתגלות. וכאילו לא די בכך, השנה החגים באים עלינו לטובה מוקדם ושוב משבשים את החזרה לשגרה המיוחלת.

 

אולי יעניין אתכם גם:

אסטרונומיה וצ'י קונג: 10 חוגים הכי מקוריים

דו"ח עולמי: האם מחשבים בבתי ספר תורמים להישגי התלמידים?

מחקר: הילדות "שולטות" כבר מגיל שנתיים

 

תקופת החגים מאופיינת במצב הולך וחוזר של יציאה משגרה לחופשת החג וחזרה לשגרה – לגן, לבית הספר ולעבודה – וחוזר חלילה. בעוד שלנו המבוגרים, כמו גם לתלמידי התיכון ואפילו חטיבת הביניים, ההסתגלות למצבים שונים וחדשים היא מהירה ופשוטה יותר, עבור ילדי הגן ובית הספר היסודי קשיי ההסתגלות מתחילים למעשה בכל פעם מחדש. עבורם הסתגלות היא תהליך הדורש זמן, כאשר המעבר מחופש לשגרה וחוזר חלילה, פוגע בתהליך זה.

 (צילום: shuttersyock) (צילום: shuttersyock)
(צילום: shuttersyock)

אז מה כדאי לנו לעשות כדי להגיע אל "אחרי החגים" בקלות וללא קשיים?

שינויים ומעברים מלווים אותנו לאורך כל חיינו וילדים חווים שינויים רבים במהלך גדילתם מעצם התפתחותם הטבעית. חלקם הם שינויים טבעיים וחיוביים במהותם (מעבר לגן חדש, לכיתה א', אח חדש) וחלקם בלתי צפויים ושליליים במהותם (מוות במשפחה, גירושין, מצוקה כלכלית).

 

חלק מהשינויים, גם החיוביים ובוודאי השליליים, טומנים בחובם אפשרות לסיכון (להחלש, להפגע) אך גם הזדמנות להתפתחות הילד ולצאת ממנו מחוזק ובטוח יותר בעצמו וביכולתיו.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

הביטוי של קשיי הסתגלות יכול להופיע במגוון תגובות אפשריות ומשתנה מילד לילד. יש שיגיבו בהסתגרות, בכי והמנעות ויש שיגיבו בהתפרצויות זעם, אי שקט ותנועתיות. ישנם ילדים שכל שינוי גם הקטן ביותר בסדר יומם יוביל לקושי בהסתגלות. ישנם ילדים שרק לאחר פרק זמן מסויים יפגינו קושי. ההסתגלות עשויה להיות קצרה וקלה יחסית או ארוכה ומורכבת יותר. אין צורך להילחץ, אלא להיות מודעים ולהיערך לכך.

 

אלו ילדים "מועדים" יותר לקשיים בהסתגלות?

  • ילדים המתקשים בהתמודדות עם שינויים ומעברים באופן קבוע (מעבר לאוכל מוצק, שינויים בסדר היום, אנשים חדשים).
  • ילדים ש"מתחממים לאט", מתקשים להסתגל למצבים חדשים.
  • ילדים החווים עומס רגשי עקב הסביבה בה הם חיים (למשל ילדים החיים באזור עם סיכון בטחוני).
  • ילדים החיים בסביבה לא עקבית, לא ברורה וחסרת גבולות.

 

יכולת הילד להתמודד עם שינויים ומעברים תלוייה בגורמים שאינם תלויים בנו כגון מבנה אישיותו ועוצמת השינוי או המשבר אך היא תלוייה לא פחות במידת התמיכה אותה הוא מקבל מסביבתו הקרובה ועל כך יש לנו כהורים יכולת שליטה.

 

קיימת חשיבות רבה לתגובותיהם של הדמויות המבוגרות בחייו של הילד ובעיקר לתגובותיו של ההורה. ההתייחסות לילד באותם רגעים משמשת מעין מודל התנהגותי. אינטראקציה חיובית ותומכת בין ההורים לילד תעניק לו תחושת בטחון ויכולת להתמודד עם המצב. לעמדות שלנו כהורים קיימת השפעה רבה על הילדים והן עוברות אליהם גם בתקשורת הלא מילולית.

 

כלים מעשיים להורים לעזור לילד

1. התמודדות רגשית של ההורה – חשוב שההורה עצמו יהיה בטוח וינסוך בטחון בילד. על ההורה להיות מודע, לבחור בתגובה המותאמת לצרכי הילד ולא להכנע לצורכיו הרגשיים כהורה מגונן או מזדהה.

 

הורה מהסס יעביר לילד תחושה של חוסר בטחון דבר שיקשה על ההסתגלות. תהליך ההסתגלות יהיה הרבה יותר קל אם ההורה יהיה רגוע ושלם עם החלטותיו לגבי בחירת המסגרת המתאימה לילד ויסמוך על יכולתו של הילד להתמודד עם קשייו.

 

2. אמפתיה – חשוב לאפשר לילד לבטא את רגשותיו ואת מחשבותיו הקשורים לקושי ולגלות כלפיהם הבנה. על ההורים להתגייס לעזרתו, להקדיש לו תשומת לב ולהשתדל להבינו.

 

3. עידוד והעצמה – חשוב לעודד את הילד בהתמודדותו עם המשבר, לתת לו חיזוקים חיוביים ולאפשר לו חוויות של הצלחה. יש לעודדו גם בהתמודדות עם מקרי כשלון וחוסר הצלחה ולהמנע מביקורת וציפיות.

 

4. פתרון בעיות מעשיות – יש לזכור שלילדים קטנים קיימת חשיבה קונקרטית וככל שעולה הגיל יכולת ההפשטה של הילד גדלה. פעמים רבות הילד מוטרד משאלות מעשיות שאינן ברורות לו (ולנו כהורים מובנות מאליו) ולכן מתן תשובות פשוטות וישירות יפחיתו מהעומס הקיים על הילד.

 

יש לזכור שהסתגלות הוא תהליך הדורש זמן. לעיתים הוא עשוי להיות ארוך וממושך ומההורים נדרשת סבלנות רבה. רוב הילדים מסתגלים תוך מספר ימים או שבועות, מתגברים על הקושי ואף מתחזקים. יש הזקוקים לתקופת הסתגלות ארוכה יותר ועלינו כהורים לאפשר זאת ולהכילם. עם זאת, יש לזכור שבמקרים בהם הילדים מתקשים להתגבר בכוחות עצמם יש לפנות למענה מקצועי.

 

ומה עם קשיי התארגנות הבוקר? הנה פתרונות יצירתיים:

 

הכותבת הינה מרפאה בעיסוק בהתפתחות הילד ב"מכבי השלום", ומדריכת הורים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersyock
חשוב לאפשר לילד לבטא את רגשותיו לגבי הקושי ולגלות הבנה
צילום: shuttersyock
מומלצים