שתף קטע נבחר

זינוק במספר תיקי האלימות נגד קשישים

נתונים של מרכז המחקר של הכנסת מעידים על גידול משמעותי באלימות כלפי פלח האוכלוסייה החלש והנזקק: באוכלוסייה הכללית נרשמה עלייה של 14% בתיקי אלימות ואילו בקרב קשישים: קפיצה של 24%. בת 78 שנפלה קורבן לשוד: "אני מפחדת כל הזמן". ח"כ שמולי: "אות קין על פרצופה של החברה"

 

שמחה ארגאק יושבת מפוחדת בסלון דירתה הקטנה בשכונת פת בירושלים. רק לפני כארבעה חודשים הקשישה בת ה-78 נפלה קורבן לשוד מזוין שבמהלכו הותקפה באלימות ואיימו על חייה. "בלילה אני לא ישנה טוב, מפחדת כל הזמן, מדמיינת שבאים להרוג אותי", אמרה. בתקיפה היא נחבלה בצווארה והמטפלת שלה נחבלה בראשה וברגלה.

 

כתב אישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד כמה מהשודדים שאותרו מתאר כיצד הם שדדו מביתה של ארגאק תכשיטים וכסף בשווי מאות אלפי שקלים, תלשו שרשרת מצווארה ולקחו טבעות מאצבעותיה. ארגאק חיה את הבוקר ההוא בכל רגע. "היה צעקות, בלגן... רציתי לדבר אבל היה אחד שאמר לי 'שקט'. הוא אמר לי, 'את רוצה שאני אשחט אותך?'" היא משחזרת.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מלמד כי מספר התיקים שנפתחו בגין עבירות אלימות כלפי קשישים בשנים 2014-2010 עלה מ-2,046 ל-2,531, זינוק של כ-24%. עבירות האלימות שאליהן מתייחסים הנתונים בוצעו כלפי קורבנות בני 65 ומעלה והן כוללות תקיפה, חטיפת ארנקים, שוד, אינוס, מעשה מגונה בכוח, חבלה גופנית חמורה, ניסיון לרצח, רצח והריגה.

 

הממצאים מחזקים את ההנחה שמרבית תוקפי הקשישים הם צעירים. סיכום של כל תיקי האלימות שנפתחו בגין אלימות נגד קשישים בשנים הללו מצביע על כך שב-84% מהמקרים החשודים אינם קשישים בעצמם (מתחת לגיל 64). באוכלוסייה הכללית נרשמה עלייה של 14% בתיקי אלימות ואילו בקרב קשישים נרשמה עלייה של 24%.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

השוד שינה את חייה. ארגאק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השוד שינה את חייה. ארגאק(צילום: גיל יוחנן)
 

בהתאם לכך, באותן שנים מספר התיקים שנפתחו בגין אלימות כלפי זקנים שבהם החשודים בני 64 ומטה גדל בכ-21%. זאת בעוד מספר התיקים שבהם היו החשודים בני 65 ומעלה גדל בכ-36%. לפי נתוני המחקר, מספר התיקים שנפתחו נגד חשודים "צעירים" עלה ב-200 תיקים בשנים 2014-2013.

 

בקרב הקשישים, ששיעורם באוכלוסיה גדל באחוז בין 2010 ל-2013, גדל גם מספרם של קורבנות תקיפה. כ-10,000 מהתיקים שנפתחו ב-2014-2010 עסקו בעבירה זו הכוללת גם מעשי התעללות נפשית ופיזית בזקן חסר ישע.  

דליה רוזנברג. מצוקה כלכלית קשה עקב השוד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דליה רוזנברג. מצוקה כלכלית קשה עקב השוד(צילום: גיל יוחנן)
 

שמולי. "אקדם חקיקה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שמולי. "אקדם חקיקה"(צילום: ירון ברנר)

דליה רוזנברג, בתה של ארגאק, אמרה כי הנתונים לא מתארים את גודל המצוקה של אמה. "החיים שלה השתנו מאז לגמרי. היא לא מצליחה לישון ונעזרת בכדורי שינה והרגעה, מתקשרת אלינו כל כמה דקות כי היא חושבת שהגנבים באים. אימא שלי כמעט מתה פה ואני לא יכולה לשכוח את המראה שלה אחר כך. היא לא הפסיקה לרעוד". לדבריה, אמה הסיעודית סובלת מכמה מחלות, ונקלעה למצוקה כלכלית קשה בעקבות השוד. "הם לקחו לה את כל הכסף שחסכה כל השנים והשאירו אותה בלי יכולת אפילו לשלם למטפלת".

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת שהזמין את המחקר הנדון, התריע: "להיות קשיש היום במדינת ישראל זה אומר לחיות בעוני ותחת איום מתמיד של אלימות או הזנחה". לדבריו, "הנתונים החדשים מראים עלייה דרמטית ומתמשכת בתקיפות הקשישים וזה אות קין על פרצופה של החברה הישראלית כולה. בכל שנה לא רק שמספר המקרים עולה, אלא גם רמת האכזריות של התקיפה. חייבים לשים לזה סוף. בכוונתי לקדם חקיקה מהירה שתבצר את ההגנה על הקשישים בישראל, ובמקביל אני דורש משר האוצר להקצות תקציב ייעודי לטובת הגברת השמירה וההגנה על קשישים ברחבי הערים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ארגאק. שוד אלים הותיר צלקות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים