שתף קטע נבחר

ניצחון בקטלוניה לתומכי ההיפרדות מספרד

אחרי ספירת 90 אחוזים מהקולות הושג רוב לבדלנים ולמפלגת השמאל בפרלמנט. "העם הצביע כן לעצמאות", אמר הנשיא ארתור מאס שציין כי יזום צעדים כדי להתחיל במהלך. ניסיון העבר מלמד שהמאבק רחוק מסיום

קטלוניה הולכת לקראת ניסיון נוסף להיפרד מספרד: בבחירות לפרלמנט שנערכו אתמול (א') בחבל קטלוניה בצפון ספרד זכו רשימת הבדלנים "יחד למען 'כן'" ו-CUP, רשימת השמאל הקיצוני, ברוב בפרלמנט לאחר ספירה של 90 אחוזים מהקולות.

 

המדגמים הראו כי רשימת הבדלנים בראשות נשיא קטלוניה ארתור מאס תקבל 66-63 מושבים מתוך 135 מושבי הפרלמנט ויחד עם כ-13 מושבים של רשימת השמאל הם יחזיקו ברוב בפרלמנט ויוכלו לקדם את הניסיון להיפרדות מספרד.

 

מאס כבר הכריז על ניצחון העם. "קטלוניה הצביעה היום כן לעצמאות", אמר בנאום הניצחון. "כבר בשבועות הקרובים אבנה את הבסיס לקראת הצעדים שננקוט כדי להפוך את קטלוניה למדינה עצמאית". מאס ומנהיג מפלגת השמאל הודיעו עוד לפני התוצאות כי אם ישיגו את הרוב הפרלמנט, הם יוכלו להכריז על עצמאות תוך שנה וחצי.

אוריאל חואנקורס מנהיג מפלגת השמאל חוגג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוריאל חואנקורס מנהיג מפלגת השמאל חוגג(צילום: AFP)

הנשיא ארתור מאס מצביע הבוקר. יקדם את הליך העצמאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא ארתור מאס מצביע הבוקר. יקדם את הליך העצמאות(צילום: AFP)

המאבק של הקטלונים למען עצמאותם, אף שהם זוכים לאוטונומיה רבה, נמשך שנים רבות. בעבר כלל מאבק מזוין ובשנים האחרונות התמיכה הפוליטית בהיפרדות הולכת וגוברת.

 

לפני כשנה הצביעו כשני מיליון מתושבי החבל במשאל עם ו-80% מהמצביעים תמכו בעצמאות עבור קטלוניה. יותר מ-1.6 מיליון תושבים ענו "כן" על שתי השאלות: "האם אתם תומכים במדינה" ו"האם אתם תומכים בעצמאות". עם זאת, רק כשני מיליון מתוך 7.5 מיליון התושבים השתתפו באותו משאל.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשנה שעברה מדובר היה בהצבעה סמלית בלבד וחסרת תוקף משום שבית המשפט החוקתי בספרד הורה להשעות את המשאל, לאחר שהממשלה בספרד טענה כי רק לה הסמכות להורות על קיום משאל עם בנושא. בקטלוניה בחרו לקיימו בכל זאת.

 

התנגדותה החריפה של ספרד להיפרדות נובעת בעיקר מהעובדה שחבל קטלוניה אחראי לכ-19% מהתוצר הלאומי של המדינה, כ-200 מיליארד אירו, מה שהופך אותו לאזור העשיר ביותר בספרד. למרות שגם הקטלונים נפגעו במשבר העולמי ב-2008, התמ"ג במחוז נותר גבוה מהממוצע במדינה.

 

בחבל חיים כ-7.5 מיליון אזרחים ומדובר במחוז השני בגודלו במדינה. שוכנים בו 586 אלף חברות, בהם חברת האופנה מנגו ומפעל של חברת הרכב סיאט. בירתו ברצלונה היא העיר המתויירת ביותר בספרד עם כרבע מכלל תיירות החוץ של המדינה. בנוסף קטלוניה אחראית לרבע מהייצוא הספרדי, שוב, יותר מכל מחוז אחר במדינה.

 


פורסם לראשונה 27/09/2015 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קטלוניה תיפרד מספרד?
צילום: רויטרס
מומלצים